
Sütőtökkrémleves, pirított tökmaggal
sütőtökös recept
Elkészítés
-
A sütőtököt, répát és édesburgonyát megmossuk, meghámozzuk, és egyforma kockákra vágjuk. Egy nagyobb tepsibe tesszük.
-
A paprikát is megmossuk, feldaraboljuk, és a zöldségekhez adjuk.
-
A vörös- és lilahagymát meghámozzuk, félbevágjuk, majd a tepsibe helyezzük a fokhagymagerezdekkel együtt (egészben).
-
Az egészet meglocsoljuk az olívaolajjal, hozzáadjuk a fűszereket (a só kivételével), és jól átforgatjuk, hogy minden zöldséget bevonjon az olaj és a fűszer.
-
A tepsit lefedjük, és 225 °C-on (alsó-felső sütés) kb. 50 perc alatt puhára sütjük a zöldségeket.
-
Ha elkészültek, forrón leturmixoljuk az egészet, majd egy lábasba öntjük.
-
Közepes lángon felforraljuk, hozzáadjuk a tejszínt, és újra felfőzzük. Ekkor ízlés szerint sózzuk – a pontos mennyiség a zöldségek természetes édességétől függ.
-
Közben egy serpenyőben megpirítjuk a tökmagot: szárazon, magas hőfokon, folyamatos kevergetés mellett aranybarnára. Amikor elkezd pattogni, levesszük a tűzről és hagyjuk kihűlni, hogy ropogós maradjon. Tálalás A forró levest pirított tökmaggal és néhány csepp tökmagolajjal tálaljuk. Egyszerű, illatos és selymes – igazi őszi melengető fogás! 🍂🥣