Sütőtökkrémleves, pirított tökmaggal

Sütőtökkrémleves, pirított tökmaggal

sütőtökös recept

Hozzávalók


  • 1 csomag tökmag
  • 1 tk tökmagolaj (tálaláshoz)
  • 250ml tejszín (növényi tejszínnel is tökéletesen működik)
  • 4 ek olívaolaj
  • Ízlés szerint só
  • 1 kk szerecsendió
  • 1 tk fehérbors
  • 1 ek oregánó
  • 1 ek bazsalikom
  • 2 db közepes répa
  • 1 db kisebb Édesburgonya
  • 1 kisebb fej lilahagyma
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 4 db koktél paradicsom
  • 1 db piros kaliforniai paprika
  • 1 db (kb. 1,3kg) sütötök

Elkészítés

  1. A sütőtököt, répát és édesburgonyát megmossuk, meghámozzuk, és egyforma kockákra vágjuk. Egy nagyobb tepsibe tesszük.
  2. A paprikát is megmossuk, feldaraboljuk, és a zöldségekhez adjuk.
  3. A vörös- és lilahagymát meghámozzuk, félbevágjuk, majd a tepsibe helyezzük a fokhagymagerezdekkel együtt (egészben).
  4. Az egészet meglocsoljuk az olívaolajjal, hozzáadjuk a fűszereket (a só kivételével), és jól átforgatjuk, hogy minden zöldséget bevonjon az olaj és a fűszer.
  5. A tepsit lefedjük, és 225 °C-on (alsó-felső sütés) kb. 50 perc alatt puhára sütjük a zöldségeket.
  6. Ha elkészültek, forrón leturmixoljuk az egészet, majd egy lábasba öntjük.
  7. Közepes lángon felforraljuk, hozzáadjuk a tejszínt, és újra felfőzzük. Ekkor ízlés szerint sózzuk – a pontos mennyiség a zöldségek természetes édességétől függ.
  8. Közben egy serpenyőben megpirítjuk a tökmagot: szárazon, magas hőfokon, folyamatos kevergetés mellett aranybarnára. Amikor elkezd pattogni, levesszük a tűzről és hagyjuk kihűlni, hogy ropogós maradjon. Tálalás A forró levest pirított tökmaggal és néhány csepp tökmagolajjal tálaljuk. Egyszerű, illatos és selymes – igazi őszi melengető fogás! 🍂🥣