Sült nyúl párolt vöröskáposztával és ünnepi ínyenc mártással
családi ünnepi recept
Elkészítés
-
Egy türelmet és munkát igénylő finomság és nyúl helyett más sültekkel is elkészíthető. Előző nap kell kezdeni pár dologgal, hogy az ízek alaposan összeérjenek, de ez jó is, hisz nem egy napra jut annyi tennivaló.
-
Egy megtisztított nyulat darabokra vágtam, besóztam, borsoztam és alaposan bekentem finom mustárral. Letakarva hideg helyen egy napot marináltam.
-
Egy kisebb fej vöröskáposztát vékonyan leszeltem, picit besóztam. Egy nagy fej lilahagymát apróra felvágtam. Egy fej almát meghámoztam, kicsumáztam és apró kockákra felvágtam. Olajon megpároltam a hagymát, hozzáadtam az almát, szórtam rá 2 evőkanál lisztet. Picit pirítottam vele, majd rátettem a vöröskáposztát. Felöntöttem félédes vörösborral és vízzel. Mi úgy szeretjük, ha szaftos a vöröskáposzta, így bőven kapott folyadékot. Sóztam, borsoztam. Egy teatojásba tettem szegfűszeget, szegfűborsot, borókát, szárított borsikát, kakukkfüvet, babérlevelet és puhára főztem. Ha kell pótolom a folyadékot. A liszttől krémes, szaftos lesz a végeredmény. Ha megpuhult egy napot hagyom hidegen állni, másnapra tökéletes összeért ízeket kapok.
-
Másnap készítem el a nyulat, akkor lesz jó, ha 1 órával korábban sütés előtt a konyhapultra teszem átmelegedni. Egy csomag leveszöldséget (sárgarépa, zeller, patisszon, fehérrépa, póréhagyma) megtisztítok és felkarikázok. A bacon (szalonna) felét felkockáztam és a sütőformában, amiben majd a nyulat sütöm megpirítottam. Rátettem a nyúldarabokat, minden oldalukat azoknak is megpirítottam. Rádobtam a vöröshagymát és a zöldségek felét, együtt pirítottam őket. Legyen színük, legyen pörkölt aromájuk, majd a fele paradicsompürét is hozzáadtam, pirítottam. Öntöttem rá egy kevés zöldség alaplét, elforraltam, pirítottam, felöntöttem. Ezt az eljárást 3-4x megtettem, végül felöntöttem a maradék zöldség alaplével. Volt 4 fél kifacsart narancshéjam, azt is a húsra tettem. Egy teatojásba babérlevelet, borókát és rozmaringágat tettem és lógattam és lefedtem a zöldséges nyulat. 170 fokon lassan legalább másfél órán át pároltam. Félidőben megforgattam a húsokat.
-
A maradék bacon-t szintén egy fém fazék/serpenyőben megpirítottam, és ahogy a nyulat kezdtem készíteni, ugyanúgy készült a mártás is, csak vörösborral öntöttem fel a lepirított bacon-hagyma-zöldségek keverékét. Szintén 3-4 alkalommal, pirít-felönt. Ettől az eljárástól lesz igazán finom - ínyenc a mártásunk. Ha elfogyott a vörösbor, akkor felöntöttem bőven vízzel és fűszereztem. Só, bors, babérlevél, kakukkfű, rozmaring. Lassan puhára pároltam. Amikor elkészült átpasszíroztam. (A fennmaradt szárazanyagot sütőben kiszárítottam, jó lesz leves vagy mártásalapba.)
-
A megpuhult nyulat melegen tartottam, míg a teatojást kivettem és fennmaradó megpuhult zöldséges levet is átpasszíroztam. Előtte kicsit turmixoltam, így könnyebb a passzírozás. Összedolgoztam a két mártást és egy kevés étcsokival fényesítettem. Igazi illatos, ínyenc karácsonyi mártást kapunk, megéri a munka vele!
-
Főtt krumplival és a szintén karácsonyi aromás párolt vöröskáposztával kínáltam a puhára sült nyulat.