Habos palacsinta (Hornyák-Csányi féle)

Habos palacsinta (Hornyák-Csányi féle)

Család ünnep ételei

Hozzávalók


  • ízlés szerint házi baracklekvár
  • ízlés szerint mazsola
  • 20 dkg dió
  • 2 ek. evőkanál étolaj vagy vaj
  • 1 tk. cukor
  • 1 csipet só
  • 8 dl tej
  • 7 db tojás
  • 35 dkg finomliszt

Elkészítés

  1. Palacsinta tésztát keverünk a hozzávalókból (liszt, tojás, tej, só, cukor, olaj) úgy, hogy a tojásfehérjét nem tesszük bele a tésztába.
  2. Megsütjük a palacsintákat, majd öt darabot feltekerünk és vékony ujjnyi darabokra szeleteljük, ezt mind addig folytatjuk, amíg a palacsinták el nem fogynak.
  3. Egy nagy porcelán süteményes tál alját beterítünk a palacsinta forgácsokkal, de úgy, hogy a kezünkkel lazán szétszedjük a metéltet (ne tekercsbe rakjuk le). Cukros, mazsolás dióval megszórjuk, baracklekvárból csepegtetünk rá és kezdjük elölről a rétegezést, amíg minden hozzávaló el nem fogy.
  4. Amikor az összes palacsinta a tálon van, kézzel lapos tortaformára igazítjuk, összenyomkodjuk úgy, hogy a tál szélén maradjon hely a habnak.
  5. A tojásfehérjéből kemény habot verünk, amit cukorral és néhány csepp baracklekvárral ízesítünk. A habot a torta tetejére kenjük, evőkanállal lentről felfelé csíkokkal díszítjük és a sütőben, jól átmelegítjük, a habot világosbarnára sütjük.
  6. Hűtőben tároljuk tálalásig. Hidegen is nagyon finom, mert jól összeérnek az ízek.