
Habos palacsinta (Hornyák-Csányi féle)
Család ünnep ételei
Elkészítés
-
Palacsinta tésztát keverünk a hozzávalókból (liszt, tojás, tej, só, cukor, olaj) úgy, hogy a tojásfehérjét nem tesszük bele a tésztába.
-
Megsütjük a palacsintákat, majd öt darabot feltekerünk és vékony ujjnyi darabokra szeleteljük, ezt mind addig folytatjuk, amíg a palacsinták el nem fogynak.
-
Egy nagy porcelán süteményes tál alját beterítünk a palacsinta forgácsokkal, de úgy, hogy a kezünkkel lazán szétszedjük a metéltet (ne tekercsbe rakjuk le). Cukros, mazsolás dióval megszórjuk, baracklekvárból csepegtetünk rá és kezdjük elölről a rétegezést, amíg minden hozzávaló el nem fogy.
-
Amikor az összes palacsinta a tálon van, kézzel lapos tortaformára igazítjuk, összenyomkodjuk úgy, hogy a tál szélén maradjon hely a habnak.
-
A tojásfehérjéből kemény habot verünk, amit cukorral és néhány csepp baracklekvárral ízesítünk. A habot a torta tetejére kenjük, evőkanállal lentről felfelé csíkokkal díszítjük és a sütőben, jól átmelegítjük, a habot világosbarnára sütjük.
-
Hűtőben tároljuk tálalásig. Hidegen is nagyon finom, mert jól összeérnek az ízek.