Darált húsos raguval töltött sütőtök

Darált húsos raguval töltött sütőtök

Sütőtökös recept

Hozzávalók


  • 1 db sütötök
  • 1 fej vöröshagyma
  • kevés olaj
  • 1 db sárgarépa
  • 1 szál szárzeller
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 50 dkg darálthús
  • 1 tk. kakukkfü
  • só és bors ízlés szerint
  • 2 dl víz
  • 3 ek. sűrített paradicsom
  • 18 dkg reszelt sajt

Elkészítés

  1. A sütőtököt mossuk meg, majd töröljük szárazra, ezután hosszában vágjuk félbe, a magokat távolítsuk el. A félbevágott tököt helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, majd kenjük meg egy kevés olajjal. Ezután toljuk 200 fokosra előmelegített sütőbe, és 35-45 perc alatt süssük készre.
  2. Míg a tök sül, addig készítsük elő a tölteléket: A hagymát, sárgarépát, zellert és a fokhagymát tisztítsuk meg. A hagymát és a fokhagymát vágjuk finomra, a sárgarépát és a zellert reszeljük le vagy kockázzuk apróra.
  3. Vegyünk elő egy magas falú edényt, és forrósítsunk benne kevés olajat, majd dobjuk rá a hagymát, és dinszteljük üvegesre. Ezután keverjük a hagymához az előkészített sárgarépát és a zellert. A zöldségeket pirítsuk 10-15 percig, majd adjuk hozzá a darált húst. A húst pirítsuk 15-20 percig, közben fűszerezzük sóval, borssal, fokhagymával és kakukkfűvel. Ezután keverjük a darálthoz a sűrített paradicsomot és a vizet, és főzzük még 10-15 percig.
  4. Mikor a tök elkészült, óvatosan kanalazzuk ki a belsejét. Ha szeretnénk, a kikanalazott pürét egybeforgathatjuk a darált húsos raguval, vagy tegyük félre és használjuk máshoz. A darált húsos ragut töltsük a kikanalazott tökbe, majd szórjunk rá reszelt sajtot.
  5. A töltött tököt toljuk vissza a sütőbe, és süssük még 10-15 percig, amíg a sajt meg nem pirul a tetején.