Kerttervezésre fel: ezek idén a kedvenc oszlopos örökzöldjeink
Pillanatok alatt beköszöntött az ősz, egyben az ültetési szezon tervezésének kezdete. Érdemes már most elgondolkodnunk azon, hogy idén milyen növényekkel gazdagítjuk kertünket. Szerintem adjunk nagyobb hangsúlyt az örökzöldek telepítésének, hogy a természetadta előnyöket minél jobban kiélvezhessük a téli hónapokban is. Az őszi ültetési szezonra elsőként egy oszlopos válogatással készültünk.
A fájdalomra épített bizniszben háziorvosok írták fel a drogot tömegeknek – A gyilkos csodaszer című sorozatról

Kevés olyan filmet, sorozatot említhetnék az utóbbi évtizedből, amire azt mondom, nemhogy érdemes, de kötelező megnézni. A Netflixen futó Painkiller, magyarul A gyilkos csodaszer ilyen. Egyszerre megdöbbentő, elgondolkodtató, gyomorforgató, dühítő és változásért kiáltó alkotás, ami bár kitalált elemekkel is operál, a legigazibb történet alapján készült.

„Örömmel tölti meg a szívet” – a citromfű gyógyhatásai

Egykor a dél-európai kolostorok jellegzetes fűszernövényeként ismerték – mára a legtöbb nemzet konyhájában megtalálható. A népnyelv méhfűnek is nevezi, hiszen kiváló mézelő növényünk, ráadásul még vérszívó szúnyogjainkat is képes távol tartani. Teája nyugtat, szörpje isteni finom, talán nincs is olyan terület, ahol ne állná meg a helyét.

Szerzetesnő, séf, a Netflix sztárja: Budapesten járt Jeong Kwan

A legtöbben a Chef's Table című Netflix sorozatból ismerhetitek: egy különleges séf, aki nemcsak lelket, hanem filozófiát is ad az ételeknek, méghozzá nem is akármilyen stílusban. Jeong Kwan, koreai szerzetesnő színessé és felemelővé varázsolta Budapesten a borongós hétfői napot, és egy olyan kulináris élményt hozott el nekünk, amiből sokat tanulhattunk.

Kiszínezi néhány színes virág az egész évünket – home made dekorációt mutatunk a kertből

A szárított virágok iránti rajongásnak többezer éves múltja van: az ókori társadalmaktól kezdve egészen a viktoriánus korig számos kultúrában kiemelt szerepet kaptak a szikkasztott növények. Mára viszont sajnos elfeledtük, hogy a szárítás nem csupán abból állhat, hogy fellógatjuk a menyasszonyi csokrunkat – a virágok tartósításának ilyetén módja valójában a végtelen kreativitás földjére vezet. És ezt be is bizonyítjuk!

A cserje, ami virágba borítja az őszi kertet

Lassacskán kezdi bontogatni szárnyait az ősz: a lombkoronákban meg-megjelennek a sárga levelek, a reggelek harmatosabbak, és egymás után térnek nyugovóra kedvenc kerti virágaink. Ám ekkor, ebben a csendesülő időszakban hirtelen feléled egy csodálatos növény, ami beporzók ezreinek nyújt őszi táplálékot. Egy méltóságteljes kerti dísz, aminek lila és kék virágcsokrai melegséget varázsolnak az egyre hűvösebb reggelekbe.

Tamariska – a kert jolly jokere

Egy időben slágernövény volt, mára szinte teljesen megfeledkeztek róla. Nem érdemelte meg, ugyanis a tamariska nemcsak egy gyorsan növő, terebélyes, árnyékot adó növényünk, hanem kitűnő beporzóbarát eleme is lehet a kertünknek. Szinte minden körülmények között jól boldogul, és ízlésünknek, kreativitásunknak megfelelően alakíthatjuk.

Fontos májvédő gyógynövény: ősszel szedheted a máriatövist!

Maga a növény rendkívül dekoratív, egy díszkertben is megállja a helyét. De ha valaki szüretelt már máriatövist, az pontosan tudja, hogy nem egy leányálom leszedni. Szívós, ellenálló, stramm növényünk, ami nemcsak önmagát tartja erőben, hanem nekünk is segít újra és újra regenerálódni. Csak bírjuk leszedni…

Már követem az oldalt

X