Egészségtelen, elhízunk tőle, és azt sem tudjuk, mennyit eszünk belőle: a nátrium-glutamátról
A nátrium-glutamátot egy japán kutató izolálta tengeri hínárból 1908-ban, majd az 1940-es években terjed el a nyugati világban mint az ételek ízletességét fokozó adalékanyag. Ma már gyakorlatilag nincs olyan élelmiszer, amiben ne lehetne ott. Szépen ívelő karrierje azonban pár évvel ezelőtt hanyatlásnak indult, ugyanis számos kutató megkérdőjelezte emberi egészségre gyakorolt hatását. 
Miben árulják a jövő kozmetikumát?
Azokon a piacokon, ahol a márkapozicionálás játssza a főszerepet, a csomagolásnak rendkívüli jelentősége van. Márpedig a mai világ piacai döntően ilyenek. Nincs ez másként a kozmetikai termékek esetében sem, ahol a különböző termékek csomagolása a termékről alkotott általános kép lényeges elemévé vált, a csomagolás pedig egy meghatározó kommunikációs eszköz lett. De milyen csomagolást várhatunk el egy bio, natúr vagy éppen etikus terméktől? Mi közül válogathatunk, és egyáltalán miért is kell ezzel foglalkoznunk?
Elfeledett egészségbomba: a kerekrépa
Nem tudom más hogy van vele, de számomra már-már bosszantó, hogy olyan kincsek kerülnek a feledés homályába, amelyek számos formában és területen segítségünkre lehetnének a kiegyensúlyozott mindennapok megteremtésében. Egy közülük a kerekrépa, aminek rövid bemutatását azért hoztam most el, hogy legközelebb ez a zöldség is felkerüljön a bevásárlólistára, és idővel állandó helye lehessen a kamrapolcokon. 
Háztartási fitnesz – ablakpucolással is égetheted a kalóriákat
Amikor testmozgásról beszélünk, a legújabb divat szerinti őrült sportteljesítmények jutnak először eszünkbe, pedig ennél sokkal hétköznapibb dolgokkal is tehetünk testünk átmozgatásáért, a kívánt kalóriák elégetéséért. Mindennapi tevékenységeink is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy fittebbek, kiegyensúlyozottabbak, adott esetben áramvonalasabbak legyünk… De mi mennyit tesz bele a közösbe? Mutatjuk!
A ruhád is megbetegíthet – interjú az ökotextilek szerepéről életünkben
Egyre többet halljuk, hogy nemcsak a háztartásunkban fellelhető vegyszerek teszik próbára bőrünk kiegyensúlyozott működését, hanem a magunkon viselt textilek, gyermekeink játékai és mindennapos használati tárgyaink is megannyi nemkívánatos következményt, például kiütéseket, allergiás reakciókat okozhatnak. Ács Rebeka, a Pufindla Manufaktúra alapítója, az ökotextilek ismerője és használója segít nekünk kiigazodni a témában.
Gyerekeknek tilos: krémek és hatóanyagok, amiket messziről kerülj kisgyerekesként
Mostanában már alig férnek el a legkülönfélébb mesefigurás gyermekkozmetikumok a boltok polcain. A kínálat akkora, hogy szinte lehetetlen kiigazodni benne. Sajnos egyre többen döntenek a kedvelt mesehős vagy a puszta design alapján, pedig gyermekeink bőrápolási szereinek megválasztása sokkalta nagyobb felelősség, mint azt gondolnánk. 
Hódít a Gazdijogsi – új divatőrület vagy felelősségteljes gondolkodás?

2021 október negyedike különleges nap volt a hazai állatvédők és állatbarátok számára. Az állatok világnapja alkalmából megszületett az első magyarországi Állatvédelmi Kódex, amely reményt adott arra vonatkozóan, hogy egy merőben újfajta társadalmi diskurzus veszi kezdetét kedvenceink kiegyensúlyozott életének biztosítása érdekében. Röviddel ezután egy újabb nagy lépés következett: elindultak az első gazdijogsi képzések, amelyek a felelős kutyatartás mikéntjeivel ismertetik meg a jelentkezőket.

Mihez kezdjünk a karácsonyfával vízkereszt után? Tippek vágott fa újrahasznosításához
Január hatodika, vízkereszt napja az egyik legősibb keresztény ünnepünk, ami három fontos eseményre emlékeztet bennünket: a napkeleti bölcsek imádására, Jézus megkeresztelkedésére a Jordánban és Jézus első csodájára a kánai menyegzőn. Ezen a napon zárul a karácsonyi ünnepkör, és elvileg e napon jött el az ideje, hogy megváljunk az ünnep díszétől, a karácsonyfától is. De mielőtt csak úgy kitennénk a heti szemetünk mellé, fontoljunk meg néhány lehetőséget észszerűbb és kreatívabb felhasználásával kapcsolatban! 
Szivárvány a tányéron: alapanyagok, amelyektől még szebb lesz a bőröd
Akik még megéltük az igazi tél színeit, leginkább a hófehérre vágyunk. És ez odakint meg is állja a helyét, a meleg otthon falain belül viszont érdemes felfedeznünk a tél sok más árnyalatát is. A legnagyobb mínuszokban is rendelkezésünkre álló szivárvánnyal készültünk, amely a konyhában és a fürdőszobában, azaz kívül és belül is feltölt majd bennünket. Hétszín-tél válogatásunk következik.
Ezeréves egészségtipp, ami ma is tartja magát: a csíra titkai
Az egyik legrégebben termesztett gabonanövényünk, amelynek ezer arca van. Manapság a legtöbben a liszt és a kenyérsütés során említik, esetleg Luca napján kerül elő varázsereje, de ennél sokkalta többet tud. A búzacsíra egy igazi egészségbomba, ami bővelkedik vitaminokban, fehérjékben, antioxidánsokban, rostokban és ásványi anyagokban is. Kiváló immunerősítő, javítja az emésztést, védi az érrendszert, és állítólag még az öregedést is lassítja.
Az aszpartámtól hízunk, a lukumával elűzzük a depressziót – különbségek az édesítők világából
A csomagolt élelmiszerek egy meghatározó része tele van mesterséges adalékanyagokkal, és ez alól az édesítőszereket tartalmazó készítmények sem kivételek. Ezek az édesítőszerek szintetikus cukorhelyettesítők, amelyeket azért adnak az ételekhez és italokhoz, hogy édes ízt kölcsönözzenek nekik, hogy a hatás intenzívebb legyen. A fogyasztók egy bizonyos szegmensének szempontjából nagy előnyük, hogy nem tartalmaznak plusz kalóriát, így ideálisak lehetnek azok számára, akik például fogyni szeretnének.
Szeretett példaképek, akiktől idén búcsúztunk
Az év vége felé kicsit lelassítunk, befelé fordulunk, és számba vesszük a mögöttünk álló emberpróbáló időszakot. Egy elmúlt év örömteli vagy épp szomorú pillanataira gondolunk, sorolunk jót és rosszat, őrizendő és elfelejteni kívánt emlékek is eszünkbe jutnak ilyenkor. A 2021-es év is számtalan örömöt és minden bizonnyal ugyanennyi bánatot is adott mindannyiunknak: boldog születések és könnyes elmúlások fonták körbe életünket. A következő sorokban olyan nagyjainkra emlékezünk, akik számára idén véget ért a földi út, és akiket sosem feledünk.