46 ok az egészségért: a svédkeserű mindenre (is) jó?
Létezik egy anyáról leányra szálló házi csodaszer, amelyet talán még a legfiatalabb generációk is ismernek, és amelynek neve eggyé vált az egészség és a gyógyulás fogalmával. Nem más ez, mint a svédkeserű vagy svédcsepp, amelyhez a legtöbbünkben emlékezetes pillanatok, jóleső gyógyulások társulnak.
Kecskének körmére, embernek egészségére! A bodzabogyó áldásos hatásai
Nem titok: gyermekkorom óta az egyik kedvenc növényem a bocfa. Soha olyan finom szörpöt nem ittam, mint Mari mamám bodzavirágszörpje, és a mai napig emlékszem a kert mellett kanyargó vad ösvényre, ahol zsákszámra szedtük a felejthetetlenül illatozó, virágportól ragadó bodzavirágokat. Azóta eltelt pár évtized, én pedig a sárgálló virágok után a feketén sötétlő bogyók áldásos hatásait is megismertem, és ma már nem hiányozhat a csetebogyóból készült szörp egy befőzési szezonból sem.
Az egészséges hormonháztartás 6 titka
Nem szeretem az internetezés közben felugró ablakokat, de alkalomadtán tudnak új és kifejezetten hasznos dolgokat is hozni az életembe. Ilyen eset volt, amikor körülbelül két évvel ezelőtt egy szakkönyv keresése közben egyszer csak megjelent a képernyőn Marjolein Dubbers Hormonkontroll című könyve. „Változtass az étrendeden! Változtass a hormonjaidon! Változtass az életeden!”. Megkapó hívószavak. Nem is álltam ellen, nem is volt miért. Mert nekem is változtatnom kellett.
Téli tartósítási kisokos: frissen tarthatod a szőlőt, paprikát és tököt is!
Az ősz közeledtével gyakorta halljuk: ideje feltölteni energiaraktárainkat. A természet ugyanis megteremtette elképesztő körforgását, amelyben a szűkösebb hónapoknak éppúgy helye van, mint a napfényben és friss termésekben bővelkedő meleg időszakoknak. Ez az élet rendje, ezt kell elfogadnunk. De mint mindig: most is megmutatkozik az emberiség ösztönös leleményessége, amely bár uralkodni nem tud az ősi erőkön, kreatívan túlélni, átvészelni annál inkább.
Gyógyító édesség: a ficus carica, avagy a közönséges füge csodája
A legtöbben aszalva fogyasztják, pedig sokkal több lehetőség és felfedezésre váró turpisság lapul bokrai mélyén. Egy évben kétszer, július és október tájékán élvezhetjük gyümölcsei zamatát, vagy a két hónap között végig, hiszen érési lefutása elhúzódó. De ki lehet ez a kétes hírnek örvendő növény, és hogyan ismerkedhetünk meg vele?
Kétévente újat? Mondj nemet a tervezett elavulásra!
Fogalma éles vitát vált ki a két tábor tagjai között, egyesek határozottan tagadják még a gondolatát is, mások viszont egyértelmű és logikus levezetésekkel igazolják mindent behálózó jelenségét. Komplett kutatócsoportok igyekeztek láthatóvá tenni a folyamatot, de egy olyan nehezen tetten érhető jelenségről van szó, amelyet a legtöbben ismerünk, talán el is fogadunk, de bizonyítani valószínűleg sosem tudjuk majd. A gazdasági fejlődés társadalmilag mélyen megvetett mumusa: a tervezett elavulás jelenségének néztünk a körmére.
A virágpor örök dilemmája, avagy ideje rendet tenni a pollen-paradoxon háza táján!
Van, akinek az életet jelenti, és van, aki számára az élet megnehezítését. Tény: a virágpor nélkülözhetetlen eleme a természetnek, nélküle elképzelhetetlen lenne a növények nagy részének megtermékenyítése: ha eltűnne, valószínűleg összeomlana a teljes ökoszisztéma. És tény az is, hogy minden jósága és haszna ellenére van, akinek komoly problémákat okoz. Ideje rendet tenni a pollen-paradoxon háza táján – erre teszünk most kísérletet.
Helyben helyit – megérkezett Európába az Urban Farming
Ahogyan az lenni szokott: kérdezz meg két embert és két különböző választ kapsz. Az Urban Farming kérdésköre egy tipikus példája ennek. Sokan egy új, innovatív és felemelő iránynak tartják, viszont legalább ennyien fogalmaznak meg ellenérveket a városi gazdálkodás ellen. Vélemények és nézetek ahányan vannak, annyifélék – nem is célunk a meggyőzés. De hoztunk olyan új irányvonalat, amit mindenkinek érdemes megismernie.
Savon de Marseille szappan, a modern háziasszony ősi csodaszere
Hazájában nemzeti kincsnek számít hagyományos receptúrája, és vitathatatlanul kiemelkedik bármely más szappan közül. Valamikor nagyon-nagyon régen mára már elveszett titkos recept szerint kezdték el készíteni, és csodás tulajdonságainak köszönhetően pillanatok alatt meghódította Európát is. A családok kézről kézre adták féltett receptjeiket, finomították és tökéletesítették a technikát, és kitartásuknak köszönhetően mai modern világunkban is élvezhetjük értékes és utánozhatatlan örökségünket. De miben rejlik a Marseille szappan egyedisége, és mit rejtenek a féltve őrzött ősi receptúrák?
Már a magzat sincs egyedül – Ismeretlen anyagok és a vegyipar bűvöletében
Sokszor teszem fel magamnak a kérdést: vajon hol az egészséges határ? Mennyire és meddig jó a modernizáció, mi az, amit még elbírunk, és amit el kell bírnunk. Valahol a két végpont között állok. Nem zárkózom el az innovatív fejlődéstől, de rengeteg dolog van, amit nem fogadok és nem is tudok befogadni vagy elfogadni a mai világból. És a legnehezebb, amivel szinte nap mint nap meg kell küzdenem, hogy tulajdonképpen fogalmunk sincs, hol, miben és miként élünk. Ez újra és újra világossá válik számomra…