Kedvenc gasztroajándékaink
Olvasási idő: 3 perc

Kedvenc gasztroajándékaink

Vegyük sorra a legjobb ötleteket!
Nincs is szebb annál, amikor a saját kezünkkel készített ajándékokkal lepjük meg szeretteinket, és még hónapokkal később is saját kreatív alkotásaink színesítik rokonaink, barátaink mindennapjait. 

Elég egy apró magaságyás, pár fűszernövény a kertben, vagy akár a párkányon nevelt bazsalikom, kakukkfű, rozmaring vagy csombor, és már készen is állunk a legizgalmasabb ajándékok készítésére. Válogassuk ki kedvenc fűszereinket, tegyük őket egy megtisztított üvegbe, és öntsük fel hidegen sajtolt olajjal. A különböző kombinációknak csak képzeletünk szabhat határt: a jól bevált olívaolaj mellett használhatunk különlegesebb olajokat is, például mákolajat, sáfrányos szeklice olajat vagy akár előre ízesített olajokat is, mint a szarvasgombás olívaolaj vagy a chilis változatok. Tehetünk a fűszernövények mellé pirított fokhagymát, borsot vagy akár szárított virágokat is, de kifejezetten feldobja az összképet, ha egy karcsú üvegbe egy teljes rozmaring hajtást vagy még éppen virágban lévő kakukkfüvet helyezünk.

 

majusban-ultetheto-evelok-rozmaring
 Fotó: 123rf

Hasonlóan különleges ajándék lehet a különböző aromás cukrok elkészítése, amihez nem kell más, csak egy kevés cukor és a ház körül fellelhető növények, vagy a nyár során eltett finomságok. Ha sikerül beszereznünk egy vaníliarudat, akkor azt kettévágva és cukor között érlelve egy intenzív aromájú házi vaníliás cukrot készíthetünk, de érdemes kezeletlen narancs vagy citrom héjával is kísérletezni- a narancsos cukor kiváló például teákhoz, mézeskalácsokhoz. Hasonló népszerűségnek örvend a levendulás vagy rózsaszirmos cukor is, de aki egészségesebb megoldásokra vágyik, annak sem kell csüggednie: pár alapanyagból remek gyógymézek készíthetők. És annak sem kell aggódnia, akinek nincs kertje, vagy nem tette el a nyári terméseket: egy kevés reszelt gyömbér, egy csipetnyi szegfűszeg és egy kiskanálnyi fahéj is elég ahhoz, hogy egy igazán tápláló és egészséges ajándék kerülhessen a csomagba- és ha még pár kockányi narancshéj is jut bele, akkor egy kiváló gyógymézet ajándékozhatunk.

narancsos-dekoracio-karacsonyi-dekor
 Fotó: 123rf

Ha egy kicsit ropogósabb ajándékot képzelünk el, akkor a legkülönfélébb magvakat tehetjük el mézben, és akár fűszerezhetjük is őket. A megmaradt kezeletlen narancsokat kiáztatva és kandírozva egy kedves, igazán ünnepi hangulatú csemegét készíthetünk, amit akár csokoládéba is márthatunk. Ha az összeállítást a megajándékozottra bíznánk, akkor apró üvegekben külön-külön is csomagolhatjuk a hozzávalókat, egy receptet mellékelve- így akár mézeskalács fűszerkeveréket is készíthetünk vagy összeállíthatunk egy egyedi ízvilágú forrócsoki- illetve teakeveréket is. Almából és körtéből vékony szeleteket vághatunk, és kiaszalhatjuk- ezeket akár fel is fűzhetjük, és egy ízléses csomagolásba tehetjük.

narancsos-dekoracio-karacsonyi-dekor
 Fotó: 123rf

De ha már az alma és a körte szóbakerült: engedjük szabadon a fantáziánkat, és főzzük be a legkülönfélébb formákban! Készítsünk lekvárt, akár vegyesen vagy fűszeresen, keressünk egy kiváló chutney receptet, készítsünk gyümölcssajtot, és felkockázva ajándékozzuk meg vele szeretteinket egy szép, ünnepi dobozban. Vékonyra aszalva és feltekerve gyümölcslapok készíthetők, kockázva és úgy szárítva pedig egy téli teakeveréket alkothatunk. Gazdagítsuk az ünnep ízeivel: gyömbérrel, vaníliával, fahéjjal, szegfűborssal, kardamommal és szegfűszeggel - vagy éppen helyezzük a szárított gyümölcsdarabokat házi csokoládéba, esetleg a magunk által készített bonbonokba!

 Fotó: 123rf

A sós ízek kedvelőinek sem kell aggódniuk: a tél a pesto készítésének időszaka: magvakból és fűszernövényekből a legkülönfélébb tápláló krémekkel tudjuk megajándékozni szeretteinket, legyen szó a klasszikus bazsalikomos pestóról vagy a zöldfűszeres változatokról. Sőt: a bátrabbak még a hús szárításával is próbálkozhatnak, és saját jerky falatokkal lephetik meg húsimádó barátaikat, de akár formában kiöntött fűszeres vajat is csomagolhatunk, készíthetünk házi sajtot vagy sóban érlelt házi sonkát is.

Pesto sauce in a bowl
 Fotó: 123rf

Lehetőség annyi van, hogy szinte elvész benne az ember- ezért összegyűjtöttük kedvenc receptjeinket a legkülönfélébb ízek kedvelőinek:

Kapcsolódó tartalom
Indul az ünnepi étel kategória a receptversenyben!
| 2025. december 01

Indul az ünnepi étel kategória a receptversenyben!

Regisztráljon és nyerjen!