Tudtad, hogy a Rosa Pompadour szín, ez a vörössel gazdagított rózsaszín árnyalat, az aranyból kivont bíbor pigmentnek köszönheti varázsosságát? A kismartoni Esterházy-kastélyban most megtekinthető az a legendás finom porcelán étkészlet, amely ebben a színben ragyog. Nem csak ezért a fényűző terített asztalért érdemes felkerekedni, és meg sem állni Ausztriáig, Burgenland tartomány székhelyéig.
Olykor veszélyes csodaszernek nevezik a madárberkenyét, sokan pedig nem is ismerik ezt a narancsvörösen ragyogó terméssel örvendeztető fát. Van, ahol az életöröm kifejezője, máshol a mennydörgés istenének szentelik. Hogy mit tud, mit ad nekünk a madárberkenye, ennek nyomába eredtünk egy szép ősz eleji napon.
A karotta szó hengeres, zsenge sárgarépát jelöl valójában. Dallamos, elegáns kifejezés, így könnyebben eladható azoknak, akiknek a sárgarépa valami nem túl kedves ízemléket jelent. A zsenge, tavaszi karotta nyersen is jó, de ott a helye szinte minden fogásban. Színes, vitamindús, roppanós. És ne feledjük: illatos zöldje a petrezselyemhez hasonlóan felhasználható!
Wekerle városa remek programokat ígér minden évszakban. Van itt bor, kastély, wellness és kirándulás dögivel. Nekünk régóta a szívünk csücske – megmutatom, miért.
Kiöregedett szőlőskert helyén kelt életre ez a simogatóan kedves oázis. Nincs benne semmi extra, mondhatnánk. De amikor belesétálsz a virágtengerbe, körülölelnek a légiesen ringó virágok, a kerti lócán üldögélve ki se látszol belőle, akkor tényleg azt érzed, hogy elmerültél egy lágyan ölelő virágtengerben. Sorra veheted, hogy ilyen is van nálad, meg olyan is, de mitől lett ez az egész mégis olyan megkapó, hogy akár több száz kilométert is megéri utazni érte?
Díszcserjeként álldogál az aranyalma tőlünk nem messze, egy kicsit elhagyatott park szélén. Mostoha a sorsa, mert őszi díszeit, apró aranyalmácskáit senkinek sem mutogathatja, nincs, aki arra jár. Csak mi tévedünk arra, szeptember vége felé, hogy megnézzük, megértek-e a kis gyümölcsök. A kicsi almák, amelyek ügy csüngnek a fán, csokrokban, mint a cseresznye. Befőtt készül belőlük, mégpedig szárral együtt, díszítésként gyümölcssalátához, süteményekhez, gyümölcsös koktélba pottyantva olyan szívderítő látvány! Pikáns íze pedig túlmutat az egzotikus gyümölcsök aromáján.
Nyár végén különösen jó az ország nyugati vége felé venni az irányt, hiszen itt több a csapadék, az aszály nem sújtja annyira a vidéket, üde zöld a táj. A zalai dombok ölelésében rejtőzik egy alig ismert arborétum: Budafapuszta. Tehát ha zöldre vágyunk, akkor Zala az egyik legjobb választás!
Elfeledett ősi gabonánkra nem csak madáreleségként gondolhatunk! Könnyen emészthető, rosttartalma magas, B vitaminban gazdag, kovasav- és magnéziumforrás is egyben. És ha mindez nem lenne elég, gluténmentes, sokoldalúan felhasználható. Lehet belőle kása édesen és sósan, kiváló köretként, tehetjük lecsóba, töltelékekbe a rizst kiváltani. Csudajó pitéket és desszerteket varázsolhatunk belőle. Most néhány kedvencemet ajánlom, egyik finomabb, mint a másik!
Nap-nap után nehéz kérdés: mi legyen az uzsonnás dobozban? Mit vigyünk magukkal ebédre, tízóraira, kirándulásra, munkába? Sok szempontot kell figyelembe venni, de valljuk be, az idő és a pénz mindig előrébb való, mint az, hogy az ennivaló tényleg egészséges legyen! Pedig ilyenkor, nyár végén, a kert és a piac tengernyi finom hozzávalót kínál, amiből változatosan lehet készíteni finomságokat.
Hogyan készítsünk tökéletes virágdekorációt az étkezőasztalra?
Cifrapalota, repülőnap, Mercedes, kajszibarack, barackpálinka: nem csak ezekért érdemes az ország közepére ellátogatni.
Mutatunk néhány ötletet, hogyan is nézhet ki a színes, vidám, virágos, őszi dekoráció.