Mi a mop-manó? Felmosófejből szuper dekor!

Egy-egy karácsonyi felmosó-manó elkészítése hihetetlenül egyszerű és gyors feladat, még ha első ránézésre nem is így gondoljuk. Szóval nyugodtan kezdetek csak bele a mop-manók kreálásába, akár gyerekekkel is – meglepően könnyen megy majd!

Ha virgácsot érdemel a gyerek, adj neki az ördög piruláiból!

Ma már legtöbbször csak a Mikulást várjuk, a krampuszt és az ördögöt elfelejtettük idehaza. A nevük viszont számos italban és ételben feltűnik, és kár volna kihagyni őket! Az ördög piruláival még a legmegátalkodottabb gyerekeket is meg lehet szelídíteni!

Egy adriai gyöngyszem, amit túl kevesen ismernek: ez Piran

Ide nem lehet egy napra menni, hiába is ajánlgatják az utazási irodák. Piran megfogja a lelket, szerelem első látásra. El kell benne merülni, megpihenni, sétálni a sikátorokban, leülni a kőre, nézni a tengert, hallgatni a hullámokat és nézni a csöndet, esetleg belesétálni a viharba. 

Őslevendulástól a Dunáig: menj végig az érdi LevenDunán!

Néhány éve jelölték ki, de az ősszel új lendületet és új festést is kapott az Érden átvezető, tizenhat kilométer hosszú LevenDuna elnevezésű túraútvonal. Érdekes és tanulságos kirándulás, tele természeti szépségekkel és látnivalóval: ősszel különösen ajánlott végigmenni rajta, hiszen pompás színekben ragyog, nyáron pedig a nevét adót őslevendulás lehet a túra indoka.

5 recept fácánhoz – ízletes és könnyű a húsa, piacon is beszerezhető

Fácánból készül az egyik legfinomabb húsleves, a benne főtt hús pedig krokettnek, pástétomnak tökéletes. A mellét megtűzdelhetjük szalonnával, mielőtt pirosra sütjük, mártásként jót tesznek neki az őszi bogyós gyümölcsök, illetve az erdő fűszerei, tavasszal medvehagyma, ősszel vargánya, borókabogyó. Zsírszegény diétához nagyon illik ez a majdnem háziasított tyúkféle, és ha kedvet kapna valaki, ne ijedjen meg: konyhánkra a fácán nem elsősorban vadászat útján kerül, legfeljebb a piacon vagy a fagyasztóból kell „levadászni”, hiszen Magyarországon jelentős múltja van a fácántenyésztésnek. Mégis, íze, feldolgozása, a hozzávaló fűszerek természetközelibbé teszik, mint a megszokott húsételeinket.

Pizzás, olívás, csodás – kedvenc sós muffinjaink

Az összekeverem-beöntöm-megsütöm-kész sütemények minden időben a háziasszonyok kedvencei. Most különleges ízesítésű, sós muffinokat ajánlok, amelyek kirándulásokon is megállják a helyüket de borkorcsolyának is tökéletesek.

Töltött alma húsos, sós és édes változatban

Egykor nálunk sokfajta alma termett, egész évben volt a pincében zöld, sárga, bordó meg piros gyümölcs – és ezerféle módon készült belőlük finom étek. A töltött almák hol vacsoraként, hol pedig egy ünnepi ebéd fénypontjaként kerültek terítékre. A kivájásához alkalmas, több mint százhúsz éves karalábévájó ma is szolgálatban van, az almák üregét hasítom vele.

Már követem az oldalt

X