Te is meg tudod csinálni! – Koszorúötletek őszi terményekből

A vasbilincset eltépni könnyebb, mint a virágkoszorút – írta Hamvas Béla. Az antik görögök óta a koszorú formája a halhatatlanságot és a szeretet végtelenségét szimbolizálja. A kert, a rét és az erdő annyi alapanyagot kínál ősszel, hogy nem is lehet betelni velük: színek, formák, ágak, termések, megszáradt virágok kerülnek a kezem ügyébe. Nincs két egyforma sosem. Ajtódísz vagy egy szép koszorú a falra? Egyedi kegyeleti koszorú? Te is meg tudod csinálni!

Egy merész magyar: szépapám, Gregersen, aki norvég ácsmesterből lett Magyarországot építő nemes

„Aki az Úr kegyéből jómódban éli mindennapjait, kötelessége segíteni a rászorulókat”– sose felejtsd el ezt a mondatot, jelentette ki rendre nagyanyám. „Az öreg Gregersen, a te szépapád hitvallása volt ez, élete minden mozzanata ezt példázta.” Egyszerre volt ő norvég paraszt, magyar nemes és mai szóval élve: multinacionális nagyvállalkozó. '48-as szabadságharcos volt, akit aztán Ferenc József mégis kitüntetett. Szakértelme alapján épült számos vasútvonal, hidak és alagutak, a Millennium Háza, tőzegmocsárra a Keleti Pályaudvar. Ma már rakpart viseli a nevét, büszke lehet rá egész Magyarország!

Tériszonyosoknak nem való, de gyönyörű látnivaló: a „bajor tenger” és a Sasfészek

Bajorország nem csak az Oktoberfest idején vonzó úti cél. Németország legdélibb tartománya rengeteg látnivalót tartogat, és mindenki találhat köztük kedveset: kastélyt, kisvárost, hegyet, tavat, meghódítandó csúcsokat. A bajor tenger és Berchtesgadeni Alpok a legismertebbek közé tartozik – csak megfelelően kell időzíteni az időjárást a kirándulás időpontjához!

Itt az őszi balkon- és kertdíszítés ideje: virágos dekorok, amiben még sokáig gyönyörködhetsz

A kertészetek, sőt a szupermarketek polcai is roskadoznak a különféle színesvirágú cserepes növényektől. Tavasszal természetes, hogy hazaviszünk belőlük egyet, kettőt vagy sokat, de ősszel valamiért már nem vagyunk ehhez elég bátrak. Pedig a fagyokig biztosan gyönyörködhetünk bennük, sőt, még azon is túl! Hogy meggyőzzünk, mutatunk néhány ötletet, hogyan is nézhet ki a színes, vidám, virágos, őszi dekoráció.

Tartózkodni szigorúan életveszélyes: egy nap a nőgyógyászaton

Olvasom a híreket, és nem hiszek a szememnek. Már átsiklottam a rezsi/kata/Brüsszel/kerítés sorokon, és itt az újabb: az abortusz. Én még olyan világból jövök, ahol nem néztünk vacsora közben hüvelygombát és intimbetétet, nem küldtük a boltba az első randi után a kiválasztottat tamponért. Nem volt szokás kiteregetni sem a menstruációt, sem más intim dolgot. Nem biztos, hogy jó volt ez így. De bárhogy is változik a világ, az biztos, hogy a nő egy csomó dologban egyedül marad. Kiszolgáltatottan és sokszor megalázottan. Egyedül.  

A szárazvirág holt virág? Alkottam: asztali koszorút és Nimbusz 2022-t

A kert, a rét nyár végén, ősz elején tengernyi olyan kincset terem, amelyek megszáradva mutatják legszebb arcukat. Olykor éppen a vihar által letört, a szél által szárított, az aszálytól kitikkadt növényekben találjuk meg azt az alapanyagot, amelyből az aktuálisan legszebb dekorációk vagy ajándékok készülhetnek. Ehhez mutatok néhányat, amelyeket csupa kerti jóságból állítottam össze az elmúlt néhány hétben.

Ezer bajra jó gyógynövény: mindent a clitoria ternatearól

Megismerkedésünk is különleges volt. Távol-keletre szakadt másodszülöttemtől érkezett, kis csomagban. „Forrázd le, és meglátod” – ennyi volt az üzenet hozzá. Tágra nyílt szemekkel néztem, csodáltam a kékséget. Miután egy applikáció segítségével beazonosítottam, örök barátságot kötöttünk a pillangóborsóval, azaz a kék varázsvirággal.

Ketten kelletek ahhoz, hogy jóban legyél a szobanövényeddel: te és ő

Mit jelent, ha sárgák a levelek, és mit tegyünk, ha barnák? Honnan látjuk, ha át kell ültetni egy szobanövényt? Milyen földek vannak, és melyik mire való? Milyen a szép gyökér, vagyis mit kellene látni, amikor átültetjük? Honnan tudjuk, ha sok, vagy ha kevés a víz? Mikor kell hívni a növényorvost? Tényleg, létezik ilyen? Szobanövény-kisokosunk második része.

Dália minden mennyiségben: a nyárvégi lakás dísze lehet ez a négy kompozíció. Mutatjuk, hogy készítsd!

A teremtő jókedvében alkotta a dáliát, aztán a nemesítők is jó munkát végeztek. Ezerarcú ez a virág: a margaréta formájú, kis gömböt vagy félgömböt formál, olykor teltvirágú, tűszirmú vagy galléros, az egyszínű, a cirmos, máskor színváltós. Ragyogó csokrok, egyszerűen elkészíthető, káprázatos dekorációk készülhetnek dáliából – mutatjuk, hogyan!

Már követem az oldalt

X