Egy az élet - ezt kell jól csinálni Egy.hu logó
Friss
Halmos Monika
Halmos Monika fitoterapeuta, virág- és borsommelier, író

A konyhában és a kertben érzem jól magam: gyógyító füvek, ragyogó zöldségek, jóízű gyümölcsök és szép virágok társaságában. Sütök-főzök a nekem kedveseknek és népes családom gyönyörűségére, természetes virágdekorációkat komponálok. 1991 óta publikálok magazinokban, írok ételről, italról, utazásokról, világunk apró csodáiról. Cikkeimet, megjelent könyveimet saját fotóimmal illusztrálom. Szeretem járni az ország zegzugait, gyűjteni élményeket, recepteket, ízeket, illatokat, kapcsolatokat. Tapasztalataimat, tudásomat élményszerű oktatás keretében osztom meg másokkal, növénysétákon, kóstolókon, közös örömfőzésen.

Szépségükkel nehéz betelni...

Egy-két szál virág és egy érdekes formájú ág elegendő, hogy különleges hangulatot teremtsünk otthonunkban.

Az idilli alpesi faluban Gruber doktor önzetlenül és éjt nappallá téve gondoskodik a környék betegeiről. Ki ne szeretne egy ilyen sármos, mindig elérhető, mindent megoldó orvost a háziorvosi rendelőjébe? Tudjuk persze, hogy ez egy fordulatokban gazdag film, és a való életünkben nem fog betoppanni Gruber doktor, hogy azonnal vért vegyen, ultrahangot csináljon, felállítsa a diagnózist, és máris megtalálja a legjobb gyógymódot – de álmodozni lehet róla. Vagy éppen felkerekedni, és végiglátogatni a forgatás helyszíneit, mert valljuk be: a filmsorozatban legelőször sokunkat az Alpok hegyei, a csodás természeti környezet nyűgözött le.

Remek kirándulóhelyek, zúgó patakok, suttogó fenyvesek és megannyi természeti szépség vár a Magas-Tátrában.

A kovászos uborka nemcsak isteni ropogtatni való, de isteni szószt is készíthetünk belőle.

A levesevés etikettje viszonylag könnyűnek tűnik, hiszen adott egy tányér leves, hozzá pedig a kanál. Mi sem egyszerűbb, mint szépen kikanalazni a levest a tányérból! Semmi extra. De ha csészében érkezik a leves? Vagy kistányéron, cipóban? Mi legyen, ha forró, ha túl sűrű, ha kenyeret ennénk hozzá, ha csontos hús vagy magos gyümölcs van a levesben? Szabad-e tisztára dörgölni a tányért a serclivel, szürcsölni, ha forró, az utolsó cseppeket a kanálba önteni? Ha vendéget várunk, kitálaljuk-e előre a levest, vagy a fazékban kerüljön az asztalra? Mikor legyen tányér, mikor csésze – a levestálalást, a levesevés témakörét járjuk körül ezúttal.

A keleti kultúrákban a felvilágosodás és az újjászületés szimbóluma, virágzásának pedig itthon több helyen is tanúi lehetünk.

A magyar konyhát is formálták a francia kulináris művészet hatásai.

2025 június 17.

Citromos crème brûlée

Halmos Monika receptje

Ennél sokoldalúbb ehető virágot nem ismerünk.

A liliom gazdagon megjutalmaz a jó bánásmódért.

Ha valóban szeretnéd élvezni jótékony hatásait, tudnod kell, pontosan mikor kell szedni a levendulát!

Ugrás az oldal tetejére
Menü