Bódító mimózaerdők aranyával csalogat a Côte d'Azur
Évtizedek óta bűvöl el egy növény színével, illatával, tél végi ragyogásával. Apró gyermekként a születésnapomra kaptam egyszer egy szálat – illata mélyen bevésődött, és azóta mindig megdobogtatja a szívemet. Később képeken láttam, hogy messzi vidéken erdőt alkot: februárban fénylőt, sárgában tündöklőt, azúr vizekre nézőt – ott, ahol a nagy hegyek a tengerben nézik szikla-tükrüket. Idén meglátogattam.
Nem boszorkányság – háziasszonyi tanácsadó kezdőknek
Ha a XX. század második felének legnépszerűbb szakácskönyve Horváth Ilonáé, akkor Pelle Józsefné könyvei állnak a dobogó második fokán. Sokan esküsznek, hogy az ő receptjeit követik a mai napig is, az ő háztartási tanácsadóját olvasták rongyosra. Nem boszorkányság! Háztartás takarékon című könyvének sikere nem véletlen.
Selyemakác: 5×5 tudnivaló a gyönyörű mediterrán virágról
A selyemakác árnyat adó, hosszan virágzó kincsünk. Nyáron illatos virágpamacsokkal, ősszel színes lombbal, télen a fán maradó termés-díszekkel örvendeztet. Mediterrán hangulatot áraszt, odavonzza a döngicsélőket. Lehet kisebb, terebélyesebb, zöld- vagy bordó lombbal. A több mint 150 féle selyemakácból biztosan van egy, ami a te kertedbe való!
A kártevők nélküli csodanövény: 5×5 tudnivaló a pampafűről
A pampák királya, a tekintélyt parancsoló pampafű évről-évre jobban érzi magát nálunk. Ha van elegendő tere, ha éri a napfény, robosztus bokorrá neveli éles szélű leveleit, és hatalmas pasztell bugáival lengén integet a szélnek. Összegyűjtöttünk most róla 5x5 érdekességet.
Találkozás a tündérjelző „tehénnyom-virággal” Karintiában
Levendulafesztivál, rózsaszüret, nárciszünnep, tulipánsokadalom: ugye, van, amikor egy virág kedvéért útra kel az ember? De másztál-e már meg hegyet azért, hogy megnézz egy virágot? Hogy lencsevégre kapj vagy csak saját szemeddel láss egy ritka virágcsodát, elmerülj az illatában?
Egyszerű dekorációk a tavasz első apróvirágaiból!
Amikor a tavasz szárba szökken, apró virágokkal örvendeztet – még nem volt sok idő arra, hogy a nagyobb szirmok, a hosszabb szárak kifejlődjenek. Érdemes lehajolni ezekért az apró kis csodákért: gyönyörűségeket alkothatunk belőlük. Ehhez ajánlok néhány egyszerű virágos dekorációt.
Szivárványban az egészség, avagy miért együnk színes zöldségeket?
Divatba jöttek a színes zöldségek: lila burgonya, piros színű zöldpaprika, narancssárga édesburgonya, lila sárgarépa, bordó-zöld márványozott mángold levelek. Egyik szebben mutat a tányéron, mint a másik. Vajon csak szépek, vagy van más is, amiért érdemes színes zöldségeket enni?
A kert minden fájáról bátran egyél: merülj el a Biblia szakácskönyvében!
Az első pillanatban szokatlannak és meglepőnek tűnhet, hogy az Ó- és az Újtestamentum az étkezésről mesélhet nekünk valamit. Aztán eszünkbe jut a kenyérszaporítás csodája, a tál lencse, amelyért Ézsau eladta elsőszülötti jogát, a bor, az alma, a mindennapi kenyerünk, a mezőnek minden füve, a tenger halai, és feléled a kulináris kíváncsiság.