Négyszögletű kerek erdő, pincehegy és atomerőmű: bevettük Tolnát!

Tolna vármegye nem a legnépszerűbb úti cél. Sőt, ha egy gyors közvélemény-kutatást végeznénk, ki mit tud Tolnáról, várhatóan hagyna maga után kívánnivalót az eredmény. Mi a székhelye, van-e folyója, tava? Találunk itt várat, kastélyt, vagy egyéb megnéznivalót? Kik a híres szülöttei? Ha ezekre a kérdésekre csupán zavart fejvakarás a válasz, akkor itt az idő felkerekedni, és  bebarangolni a hazánk közepén elterülő, barátságos vidéket.

Finom fűszervajak – némi furfanggal

A fűszervajak rengeteg lehetőséget kínálnak arra, hogy különleges ízeket hozzunk létre. Friss kenyérre kenve is finomak reggelire vagy vacsorára, de a grillételeknek, a húsnak és a zöldségeknek is pompás ízt adnak. Az édes, virágos változatokkal a kalácsokat gazdagíthatjuk, de a sós vajakkal bor- és sörkorcsolyákat is készíthetünk! Végtelen variációkat kínálnak növényeink a színes-ízes kenegetésre egész évben, és nem mellesleg gyógyhatású hozzávalókat is csempészhetünk az összeállításokba.

Párizs utcái egy lépésre a fővárostól – kiránduljunk Fótra!

Filmgyár, gyermekváros, kézműves sörfőzde – ezek jutnak a legtöbbek eszébe Fótról. Romantikus temploma, pompás kastélykertje, környékén számtalan kirándulóhely hívogat. A főváros szomszédságába akár kerékpárral, vonattal is kiruccanhatunk egy élményekkel teli napra.

A legszebb látogatható magánkertek – ha kíváncsi vagy, mások hogy csinálják

Angliából indult a kezdeményezés, de már minden országban népszerű a magánkertek látogatása. Szenvedélyes kertészek, igazi virágbarátok saját kis birodalmai ezek, amelyek időről-időre megnyitják kapuikat az érdeklődők előtt. Ilyenkor meg lehet csodálni az alkotásukat, elidőzni egy-egy növénynél, beszívni a kert hangulatát, egy jót beszélgetni a házigazdával, akitől sok praktikus tanácsot is kaphatunk. Mutatjuk, melyeket érdemes felkeresni.

A vidék rejtett kincse: Sárvár

Gyógyfürdő, élményfürdő, vár, arborétum, parádés huszárkiállítás és illatozó havasszépék – ez mind Sárvár! Vas megye egyik ékkövénél bármely évszakban érdemes eltölteni legalább egy hosszú hétvégét.

A gazokból készíts dekorációt – használd a „boldog füveket”!

Csenkesz, perje, tippan, ebír, rozsnok, hélazab, egérárpa: boldog füvek a kertben vagy gazok? Mindenképpen levágjuk, lekaszáljuk őket egy idő után, de szép szálaikból, kalászaikból, bugavirágzataikból csodás és természetes alkotásokat is készíthetünk, asztalra dekorációt, csokrokat, kalapra díszeket.

Olyan szép, mintha Szentendrét keresztezték volna egy pincefaluval: irány Budafok!

Ami Bécsnek Grinzing, a borozós kerület, az lehetne Budapestnek Budafok, állítják egyesek. Más vélemények szerint nincs még egy olyan tökéletlenül összetákolt városrész, mint Budafok. A kedves múltidéző iparosházak, a girbegurba lépcsősorok tízemeletes panelekre néznek, távolabb pedig a Duna csillogó csíkjának a csepeli hőerőmű kéményei állják a tekintet útját. Van értelme ezek után Budafokra kirándulni?

Terítéken az ehető virágok – de honnan szerezzük be őket?

Az ehető virágok térnyerésével és a tavasz berobbanásával sokakban felmerül a kérdés: honnan szerezzek be ehető virágot? Vehetek-e a virágboltban? Mikor és hol szabad gyűjteni? Van a nagyi kertjében, de vajon az ehető-e? Ehhez nyújtunk most egy kis segítséget.

„Négy gyerekem van négy apától és négy anyától” – rendhagyó anyák napi interjú Kalla Tímeával

A levendulák hoztak össze bennünket, meg valami megmagyarázhatatlan lelki rokonság. Esténként beleolvasok a Vándorbaba blogba, olykor nevetek, máskor összeszorul a szívem. Három örökbefogadott és egy nevelt gyermek mellett elkerülhetetlen és majdnem mindennapos a téma náluk: ők nem anya méhéből, hanem anya szívéből születtek. Egy csodálatos befogadó család örökanyukájával, Kalla Tímeával beszélgettem.

Felvidéki kiruccanás: Ógyalla, Nyitra és a Zobor-hegy alig várja, hogy felfedezd

Hét domb, túristavonat, romantikus utcák, tornyok, a város fölé magasodó vár – mindezt megtaláljuk Nyitrán. A város nincs messze, példaértékűen karbantartott épületeivel, sétálóövezetével, a várból nyíló pompás panorámával és finom ízekkel várja felfedezőit. Ráadásul ha itt járunk, a túrázó kedvünket is csillapítja a közeli Zobor-hegy.

Már követem az oldalt

X