„Nem fecske módra kell átsuhanni a könyvön” – Móra Ferencné szakácskönyve
Nagy írónk, Móra Ferenc felesége tékozlóan gazdálkodott: elzsúrozott egy egész életművet. Míg férje halhatatlan műveit vetette papírra, addig ő sütött-főzött, majd újra sütött és sütött, roskadoztak az asztalok a tekintélyes vendéglátások alkalmával, tudományát pedig meg is írta. Szakácskönyve határtalanul népszerű lett nyomban, és nem csak a férjének köszönhetően.
Zöldséges rizslepény
Sokszor kellene egy jó ötlet, egy zöldséges, gyors vacsorához. Vagy ahhoz, hogyan vigyünk magunkkal zöldséget tízóraira, ebédre, hogy ne csak saláta legyen a dobozban. Egészséges, glutén- és laktózmentes, tehát sokféle diétába is beilleszthető. Kedvenc mártásunkkal pedig gyors vendégvárónak is tökéletes!
Gombás nyúlragu
Ritkán kerül nyúl az asztalra. Pedig jóízű, fehérjében gazdag, zsírban és koleszterinben szegény, húsa omlós, és nem száraz. A hús színe hasonlít a csirkéhez, és azok is fogyaszthatják, akik egyes szárnyasokat mellőzni kénytelenek étrendjükből. Nálunk időről-időre készül valami finom nyúl, leginkább valamilyen szaftos raguban tálalom fel. Például erdei gombával, akkor is, ha nem vad, hanem házi.
Minden ízében képes könyv: négy évszak az Aranysárkány étteremben
Jól emlékszem arra, amikor egy este édesapám egy szép színes szakácskönyvvel tért haza. Elővette, mint egy kincset, a táskájából, én meg végigsimítottam a borítóján. Nagyon fog neked tetszeni, mondta, és tényleg így volt. Forgattam, mint egy képeskönyvet, gyönyörködtem a fotókban, akkoriban, a nyolcvanas évek legelején, nem voltak még színes-képes szakácskönyvek, különleges volt minden ízében. Elolvastam minden receptet benne, töviről-hegyire: de jó lenne ilyeneket enni! – gondoltam vágyakozva. Kisvártatva megérkezett a következő kötet, és édesapám megígérte, hogyha egyszer sok pénzünk lesz, el is megyünk abba a vendéglőbe, ahol ilyen finomakat főznek.
Vidám és vitamindús finomságok télvíz idejére
Most van itt a vitaminban gazdag déligyümölcsök ideje! Érdemes elűzni a szürkeséget a színes déligyümölcsökből készült Rubik-kockával! Édességet ajánlunk ananászból, ami vitamin is egyben. Bársonyos zselét narancsból, téli toroknyavalyákat enyhítő fűszerekkel. Finomságok gyümölcskedvelőknek.
Gombás gofri
A gofrit legtöbben édes változatban ismerik, de ha van odahaza egy kipróbált gofrisütőnk, akkor egyszerűen és gyorsan tudunk különleges vacsorát pattintani. Olyant, ami mindenki tetszését elnyeri: látványos, könnyű, finom, és mégis laktató. Tehát elő a gofrisütővel, és kezdődhet a móka! Természetesen másféle feltétekkel is elkészíthetjük: sajttal, tejföllel, zöldséges-húsos raguval.
Édes, gyümölcsös barnarizs
Tápanyagban gazdag, vitamindús reggeli étel, ám egy tartalmas leves után másik fogásként is tálalhatjuk. Csupa-csupa egészség és egy finom ízharmónia koncentrálódik ebben a zseniálisan egyszerű, gyümölcsös édességben. A barnarizst felhasználás előtt érdemes a babhoz hasonlóan beáztatni! A barnarizs a hántolt rizzsel ellentétben tartalmazza a vékony héjat, ami segíti a bélműködést, csökkenti a koleszterinszintet, antioxidánsokban gazdag. Sok B- és E-vitamint tartalmaz, és emellett számottevő vasat is. Az egyik legkiegyensúlyozottabb gabonánk: tápláló, gyomorerősítő, íze semleges. Aszalt gyümölcsökkel pedig tökéletes téli étel reggel, délben, este.
Tápoldatozni vagy nem, ez itt a kérdés – kell-e télen extra muníció növényeinknek?
Kell-e télen tápoldatozni a szobanövényeket, tette fel kérdést nekem minap egy kedves ismerősöm. Annyi minden olvasott erről, teljesen elveszett az információk tengerében. Bár sokat foglalkoztam a témával, most magam is újra utánanéztem, mit mondanak a szakértők – és miután több növényes oldalra is kattintottam, megértettem, miért ez a bizonytalanság. Mindkét tábornak van igazsága, de azért nem mindegy, melyikbe állunk be!
4 citromos sütemény, amivel feltöltheted a vitaminraktárakat
Télen a citrom fontos vitaminforrásunk, ezért nálunk sok citromos süti kerül az asztalra, valahogy a sárga és a savanyú olyan, mintha ragyogna a januári szürkeségbe. A citromtortán túl is van világ, íme, néhány a citromos finomságaink közül! Azt talán nem is kell jelezni, hogy mindenképpen biocitromokat használjunk hozzájuk!
Katóka szakácskönyve Cilikéknek, akik mindig voltak és lesznek is
Cilike bájos kis limonádé-történetei hívták életre Katóka szakácskönyvét. A szerző, Tutsek Anna fiatal lányoknak írt könyveiről lett ismert. Cilike történetei a kedves, szeretnivaló, kissé balkezes és hebehurgya lány vidám történetei hihetetlenül sok kiadást értek meg, hogy azután a második világháború után ötven évre a feledés homályába vesszenek. A rendszerváltással újra előkerültek a konzervatív értékrendet közvetítő, lendületes és olvasmányos történetek, és velük együtt feléledt Katóka szakácskönyve is.