Megszabadulhatunk-e valaha a mesterséges ízfokozóktól?
Minden egészséges ösztönünkkel tiltakoznánk a mesterséges ízfokozók használata ellen, ugyanakkor a vásárolt élelmiszerek többsége tartalmaz ilyen adalékanyagokat. Világszerte érzékelhető trend azonban, hogy a fogyasztók a természetes összetevőket és az egészségesebb ételeket részesítik előnyben, ezért az élelmiszergyártók is kénytelen változtatni bevett gyakorlataikon. Többek között egyre inkább a természetes ízélmény létrehozására törekszenek. Abban viszont régiónként, kontinensenként van különbség, hogy hol mennyire értékeljük a hozzáadott ízfokozókat. Mutatjuk az Innova Market Insight globális trendkutatásának eredményeit.
Artériáink „védőszentje”: a karalábé
Antocianin: így hívják azt a vegyületet, amely a karalábéban is megtalálható, és erős antioxidánsként védi az érfalakat az oxidációs hatásoktól. Az antocián ugyanakkor vízoldékony, kék növényi festékanyag: az elnevezés az anthosz (virág) és küanosz (kék) görög szavak összetételéből keletkezett. A karalábé azonban „nem csak ennyit tud”: C- és B-vitaminokban gazdag, alacsony kalóriatartalmú zöldségfélénk, remek forrása a béta-karotinnak, a flavonoidoknak és a gyulladáscsökkentő hatású fenolos vegyületeknek. Magas káliumtartalmával pedig szívünk egészségének egyik természetes őre, vérnyomáscsökkentő diétába is hatékonyan beépíthetjük. Vegetáriánusok, diétázók és cukorbetegek számára egyaránt kincsesbánya, de nagyböjtben igazán sokféleképpen gazdálkodhatunk vele a konyhában.
Szentkúti kincskeresés csodákkal és legendákkal átszőtt környezetben
Beléptünk a nagyböjti időszakba, mely felerősíti a befelé fordulás iránti igényünket. A lélek misztériumait azonban csakis a csend képes felfedni előttünk. Zajban, rohanásban mindig csak kifelé tartunk, sosem juthatunk beljebb, közelebb önmagunkhoz. Nem véletlen, hogy minden kultúrában és vallásban oly fontos szerepe van a zarándoklatoknak és az elvonulásnak, a „belső tisztítókúráknak”. A búcsújárás hagyománya és a különböző kegyhelyek spontán felkeresése is erről szól, erre szolgálnak a zarándokszállások, és erre épült Mátraverebély-Szentkúton is az a komplex szálláshely, amely egész évben várja a pihenni, feltöltődni, elcsendesedni vágyókat. Mutatjuk, miért érdemes felkeresnünk.
Hallottál már a húshagyókeddi palacsintafutásról?
Angliában a húshagyókedd neve Shrove Tuesday, de a legtöbben csak Pancake Day-ként, azaz palacsintanapként emlegetik, és szó szerint az egyik legédesebb jeles napjuk. A hagyomány szerint ugyanis a nagyböjti időszak előtti utolsó napon el kellett fogynia minden tejnek, tojásnak, zsírnak a konyhában, így palacsintát sütöttek. De hogyan lett ebből palacsinta-futás? 
Égbenyúló létrákkal szedik a Vinho Verde kincseit – gyertek velünk a zöld bor hazájába!
Portugália legészakabbi részén, az Atlanti-óceán közvetlen szomszédságában húzódik a Vinho Verde borvidék. A spanyol Galicia szomszédságában elterülő, Minho folyó által átszelt táj lélegzetelállítóan zöld, amit a bőséges csapadéknak köszönhet. Az évi 1500-2000 milliméteres esőmennyiség és az óceán mérséklő hatása különleges mikroklímát teremt. A hűvös, nedves éghajlat és a gránitos, néhol agyagos talaj döntő szerepet játszik a régió borainak jellegzetes karakterében. Az enyhe telek és a meleg, de nem forró nyarak ideális feltételeket biztosítanak a helyi szőlőfajták számára, amelyek különleges savszerkezettel és vibráló frissességgel hálálják meg a gondoskodást.
A tüzet is ennek a balzsamos zöldségfélének köszönhetjük – a mitológia szerint
Egyszerre zöldség és fűszer, ízében ánizsos, kicsit a medvecukorra emlékeztet, erős aromái átjárják egész testünket, mikor megkóstoljuk: az édeskömény a Mediterráneum ajándéka, melyet az ókor óta nagy becsben tart az emberiség. Ma már nemcsak tradicionális mediterrán fogásokban, de a világkonyha különböző ínyencségeiben megtaláljuk, és a csúcsgasztronómia egyik kedvelt alapanyaga. Gyógynövényként emésztéskönnyítő és tejhozamfokozó hatása a legismertebb, fűszerként melegítő növénynek tartják, de nem csak emiatt van köze a tűzhöz...
Füstölt lazacos édeskömény saláta kéksajttal
Az édeskömény frissessége, a füstölt lazac karaktere, a kéksajt pikáns íze és a citrom savassága tökéletes harmóniát alkotnak ebben az elegáns fogásban, amit napindítóként éppúgy fogyaszthatunk, mint késő délutáni, napzáró fogásként.
Az arcunk számára mindig uborkaszezon lesz – tanuljunk a gésáktól!
Mit tud ez a csupavíz zöldség, amitől a bőrünk folyamatosan a mennyországban érzi magát? Az uborka (Cucumis sativus) nem csupán a konyhában hasznos alapanyag, hanem a szépségápolásban is jelentős szerepet játszik. Ez a zöldség évezredek óta használatos bőrápolásra, és természetes összetevői miatt ma is számos kozmetikai termék alapanyaga. Tudtátok, hogy Borbás Marcsi Kertem kozmetikai termékcsaládjának egyik legnépszerűbb darabja, a Kertem aclemosó hab is uborkakivonatot tartalmaz? Nem véletlen, hogy a gésák is uborka-pakolással vigyáztak arcbőrük üdeségére, feszességére.
„Ínyencek petrezselyme” – a zamatos turbolya
A zamatos turbolya – latin nevén Anthriscus cerefolium – az egyik legérdekesebb fűszernövényünk. Nemcsak a természetben, de sok kertben is otthonra lelt az évszázadok során, történelme pedig éppoly gazdag, mint az íze és illata. Ánizsos, édesköményes íze teszi különleges fűszerré: nem életlenül hívják édes petrezselyemnek. A nemzetközi konyhában „az ínyencek petrezselymének” tartják. Az első gyűjthető fűszernövények között van tavasszal – máris szedhető ligetes, erdős vidékeken.
Fűszervaj zamatos turboláyval és fokhagymával
A tavasz első vadon termő fűszernövénye már bársonyos pázsitfoltokban mutatkozik az erdőn. A petrezselyemhez hasonló zamatos turbolya jellegzetes ánizsos aromákkal, édes lecsengéssel és emésztést segítő hatásával igazi főnyeremény a konyhában. Akkor is jól járunk vele, ha unjuk már a szendvicsalapokat, és a vajat szeretnénk fűszeresebbé, illatosabbá tenni. Mutatunk hát egy fűszervaj-receptet, melyben a zamatos turbolya a főszereplő.