Nyelvhelyességi ficamaink 30 gyakori esete – Kvízezzetek velünk!
Az anyanyelvet nem ápolni kell, hiszen nem beteg, hanem helyesen használni, különben a gondolkodásunk látja kárát. A helytelen nyelvhasználattal a nyelvi logikáról, ezáltal pedig a logikus gondolkodásról mondunk le. Mutatunk néhány köznapi esetet, amely fölött talán elsiklunk, mert rosszul rögzült vagy éppen felkapjuk a fejünket ezek hallatán, annyira bántják a fülünket. Kvízezzetek velünk, derítsük ki, mennyire vagyunk pontos nyelvhasználók!
Nem csak markáns aromája értékes – ezért használd gyakrabban a királynévíz fő összetevőjét
Tudtad, hogy az emlékezés és a hűség növénye, a rozmaring képes akár 30 évig is élni megfelelő gondozás mellett? Különlegessége, hogy természetes rovarriasztóként is működik – illata távol tartja a káros rovarokat a kertből, ezért gyakran ültetik zöldséges kertek szélére vagy más haszonnövények közé. De nem csak emiatt érdemes termeszteni és használni.
Borbás Marcsi 10 tanácsa, hogy jól induljon a kerti szezon
Indul a kerti szezon, sokunk számára már el is kezdődött. Borbás Marcsi szerint ez a 10 legfontosabb teendő, amit nem szabad elmulasztanod februárban ahhoz, hogy a te kertedben is jól induljon az idei kerti szezon, és egész évben csodálatos kerted legyen. Mutatjuk!
Ezért esznek ma sok helyen 30 féle gyümölcsöt a zsidó hagyományban
Idén február 13-ra esik svát hónap 15. napja, a Tu Bisvát, amely a zsidó kultúrában a fák újévét jelenti: ilyenkor kezd el virágozni Izraelben a legkorábban virágba boruló gyümölcsfa, a mandula. Miért olyan fontos a Tu Bisvát? Mert a hagyomány szerint ez a szentföldi gyümölcsök és gyümölcsfák ünnepe és a termésből számolt tized számításának napja. Ilyenkor hagyományt követő családokban szédertálat készítenek, melyen kötelezően lennie kell a Tóra szerinti 7 fő növényből, gyümölcsből (búza, árpa, szőlő, füge, gránátalma, olajbogyó, datolya) amit aztán együtt fogyasztanak el – de van, ahol 30 féle is kerül az asztalra. 
A hagyományos ízekben találjuk meg a biztonságot – a világtrendek szerint
Egy, az ízpreferenciákkal kapcsolatos globális fogyasztói trendeket vizsgáló kutatás szerint a fogyasztók szinte fele a hagyományos ízeket és fogásokat részesíti előnyben, és ilyen termékeket keres a boltok és éttermek választékában is. A jelenség a biztonságra törekvés növekvő tendenciáival, az életmódunkat befolyásoló stressz mérséklésének igényével hozható összefüggésbe: az emberek egyszerűen kapaszkodót keresnek a kulturálisan jól értelmezhető, időtálló és nosztalgikus hagyományos ízekben.
Rövid gasztronómiai túra Szicíliában
A szicíliai konyha gazdagsága évezredes kulturális kölcsönhatások eredménye – találkoznak benne az ősi görög gyökerek az arab, normann, spanyol és természetesen az olasz hatásokkal. Ez a sokszínű kulturális örökség egy olyan konyhát teremtett, amelyben a tenger gyümölcsei, a vulkanikus talajban termett zöldségek és a napérlelte gyümölcsök a táj jellegzetes boraival alkotnak utánozhatatlan ízélményeket. Ebből villantunk fel most néhány vonást.
Gyümölcslé-tisztítókúrán vagy? Ezt kockáztatod egy friss kutatás szerint
A gyümölcsleves tisztítókúrákat gyakran úgy reklámozzák, mint a szervezet méregtelenítésének és az egészség fokozásának egyik leghatékonyabb módszerét, de a Northwestern Egyetem új kutatása szerint a csak gyümölcslevek fogyasztására alapozó tisztítókúrák többet árthatnak, mint amennyit esetleg használhatnak. Az eredmények szerint a kizárólag zöldség- és gyümölcslevekből álló diéta – akár csak három napig is – gyulladással és kognitív hanyatlással összefüggő mikrobiális változásokhoz vezethet.
Ha ledobnál pár kilót: fehérjedús finomságok, amikkel sikerülhet!
„Itt a farsang, áll a bál, keringőzik a kanál, csárdást jár a habverő, bokázik a máktörő” – mi pedig bátran ehetünk jókat, ha tudjuk, mivel őrizhetjük meg karcsúságunkat. Szinte minden alakreform-szakértő hangsúlyozza, hogy a titok az étrend összeállításában rejlik: több fehérje és zöldség, de kevesebb szénhidrát lehet a kiegyensúlyozott, mégis laktató táplálkozás kulcsa. Összegyűjtöttük a legjobb fehérjedús fogásokat, hogy farsang idején se kelljen lemondanunk az ínyenc lakomákról úgy, hogy mégse kelljen folyton a mérleget figyelni.
Lehet, hogy többet kellene ennünk belőle?
A mungóbab (Vigna radiata) egy Ázsiából származó hüvelyes növény, amely nemcsak tápláló, de rendkívül sokoldalúan felhasználható alapanyag. Kis méretű, kerek, zöld színű magjai gazdag tápanyagforrást jelentenek, és számos pozitív egészségügyi hatással rendelkeznek. Mutatunk 10 érdekességet és néhány mungóbab receptet.
Centiken múlik, hogy a te kertedet választják-e
Ahová nem fér be, oda nem tud beköltözni: ezért a röpnyílás mérete a legfőbb szempont az odú típusának kiválasztásakor. A lyuk átmérője azért is fontos, mert megvédi az odúban költő madarakat a rájuk veszélyes, nagyobb testű ragadozóktól. Mutatjuk, melyik odút válaszd, ha szeretnéd, hogy a madárvendégek szokjanak a kertedbe. Ez nekik is jó, neked pedig nemcsak hasznot hoznak, de rengeteg örömet is szereznek jelenlétükkel.
Százezreket fizetünk kilójáért, pedig lehet, hogy állatkínzással készül – figyelmeztet a PETA
A kopi luwak egy csúcskategóriás kávé, amelyet részben megemésztett kávébabból állítanak elő: a kávészemeket az afrikai cibetmacska megeszi, majd a gyomrában megerjed kávészemeket az ürülékéből nyerik ki. Indonézia a világ legnagyobb kopi luwak-termelője, ahol turistakávézókban árulják ezt a különlegességet, és világszerte exportálják. A PETA (People for the Ethical Treatment of Animals – Emberek az Állatokkal való Etikus Bánásmódért) által közzétett helyszíni riportban figyelmeztet az indonéziai kopi luwak, azaz a  cibetmacska kávé farmokon tapasztalt, állatvédelmi szempontból rendkívül aggályos bánásmódra.