Az ünnep vasárnapjai: virágvasárnap, húsvétvasárnap és fehérvasárnap
Az ünnep nem pillanatok halmaza, hanem folyamat, áramlás – jó benne lenni és figyelni, ahogy fő tematikáját többféle formában jeleníti meg. Erről szólnak néphagyományaink. Legnagyobb sátoros ünnepünk – a húsvét – a megtisztulás, az újjászületés és a megújulás gesztusait rendezi különféle variációkba – tájegységek szerint. Három fő vasárnapja e témakör feldolgozásának gazdag tárházát vonultatja fel. Idézzük fel a legfontosabbakat!
Kertjeink elfeledett csodanövénye – a finom és egészséges mahónia
A Mahonia aquifolium, közismertebb nevén oregoni szőlőtövis vagy mahónia, hajdani kertjeink egyik közkedvelt örökzöld cserjéje. A népnyelv leginkább borbolyaként ismeri ezt az Észak-Amerika nyugati partvidékéről származó növényt, amely nemcsak dekoratív megjelenésével, hanem gyógyászati és étkezési szempontból értékes tulajdonságaival is felhívja magára a figyelmet. Éppen most ontja sárgán pompázó, csokros virágait.
Szupererő a tányéron az Erős Pista és a reszelt torma házasságából
A karakteres ízek kedvelői és a kísérletezésre nyitottak számára elsőre érthető, mi indokolja két ütős termék házasítását: az Erős Pista és a reszelt torma találkozásából ugyanis valami egészen különleges, új alapanyag keletkezett, amivel akár egy egész menüsort fel tudunk építeni. Az Univer ezúttal sem fogta vissza magát, és milyen jól tette! Kipróbáltátok már az Erős Pistás reszelt tormát? Ha még nem, akkor legfőbb ideje, hogy elkezdjetek kísérletezni vele! Ulrich Tamás, az Univer séfje segít beindítani a fantáziánkat.
A tavaszi gombaszezon sztárja: a különleges kucsmagomba
Lázban ég az ország: idén kiváló hozammal ontja az erdő a kucsmagombát, amit már Néró császár is az istenek eledelének tartott. Titkos lelőhelyeket fésülnek át eső után a gombászok, és nem véletlen, hogy a világért sem árulnák el tudományukat, hiszen az idei termés tényleg különleges. Mit tud ez az aprócska, lyukas süvegű gomba, amitől oly nagy becsben tartjuk?
Aprócska piramisokba koncentrált életerő – a csodálatos hajdina
A hajdina – más néven pohánka, haricska, grecska, tatárka, tatárbúza vagy kruppa – az emberi táplálkozás egyik legősibb alapanyaga, amely az utóbbi években újra felkeltette a táplálkozási szakértők és az egészségtudatos fogyasztók figyelmét. Bár gyakran a gabonafélék közé sorolják, valójában a keserűfűfélék egyik képviselője, így botanikailag nem számít valódi gabonának, hanem úgynevezett pszeudogabona, álgabona. Gluténérzékenyek, vegetáriánusok és böjtösen étkezők számára azonban valódi kincs.
Élmény és kísérletezés az Univer Capsicum Clubban
Az Univer termékeitől  az otthonosság érzését kapjuk, a cég kecskemét-hetényegyházi telephelyén létrehozott Capsicum Clubban pedig az élményeké a főszerep. A főzésre, kulináris bemutatókra és találkozásra megálmodott helyszín exkluzív környezetben kínálja a 21. századi gasztronómiai trendek iránt érdeklődő vendégek számára a kulináris élmények legjavát. Kísérletezés, csúcsgasztronómia és minőségi kapcsolódás – ez a Capsicum Club lényege.
Bárányhús a világ húsvéti asztalain
A húsvét ünnepét világszerte különböző hagyományok szerint ünneplik, de számos kultúrában közös elem a bárányhús fogyasztása. Ez a hagyomány gyakran szimbolikus jelentőséggel bír: a bárány az ártatlanság, az újjászületés és az áldozat jelképe. Az alábbiakban bemutatjuk, hogyan készítik el a bárányhúst különböző országokban a húsvéti ünnepkör idején.
Így gondoskodj a talaj megfelelő tápanyag-utánpótlásáról
A talaj tápanyagpótlása az egyik legfontosabb kertészeti munka, amely meghatározza a növények egészségét, a termés mennyiségét és minőségét. Tavasszal, amikor a természet újjáéled, különösen fontos megfelelően előkészíteni a talajt, hogy ideális környezetet biztosítsunk a magvetéshez és a palántázáshoz. Ez a folyamat nem csupán a föld megmunkálását jelenti, hanem a talaj szerkezetének és tápanyagtartalmának optimalizálását is.
Megszabadulhatunk-e valaha a mesterséges ízfokozóktól?
Minden egészséges ösztönünkkel tiltakoznánk a mesterséges ízfokozók használata ellen, ugyanakkor a vásárolt élelmiszerek többsége tartalmaz ilyen adalékanyagokat. Világszerte érzékelhető trend azonban, hogy a fogyasztók a természetes összetevőket és az egészségesebb ételeket részesítik előnyben, ezért az élelmiszergyártók is kénytelen változtatni bevett gyakorlataikon. Többek között egyre inkább a természetes ízélmény létrehozására törekszenek. Abban viszont régiónként, kontinensenként van különbség, hogy hol mennyire értékeljük a hozzáadott ízfokozókat. Mutatjuk az Innova Market Insight globális trendkutatásának eredményeit.
Artériáink „védőszentje”: a karalábé
Antocianin: így hívják azt a vegyületet, amely a karalábéban is megtalálható, és erős antioxidánsként védi az érfalakat az oxidációs hatásoktól. Az antocián ugyanakkor vízoldékony, kék növényi festékanyag: az elnevezés az anthosz (virág) és küanosz (kék) görög szavak összetételéből keletkezett. A karalábé azonban „nem csak ennyit tud”: C- és B-vitaminokban gazdag, alacsony kalóriatartalmú zöldségfélénk, remek forrása a béta-karotinnak, a flavonoidoknak és a gyulladáscsökkentő hatású fenolos vegyületeknek. Magas káliumtartalmával pedig szívünk egészségének egyik természetes őre, vérnyomáscsökkentő diétába is hatékonyan beépíthetjük. Vegetáriánusok, diétázók és cukorbetegek számára egyaránt kincsesbánya, de nagyböjtben igazán sokféleképpen gazdálkodhatunk vele a konyhában.