5 tipp, hogy mibe fektesd a spórolt pénzed, ha van egymillió forintod
Megtakarítani és jól fialtatni a pénzt: mindannyian ezt szeretnénk, és legtöbbünknek előbb-utóbb sikerül is összegyűjteni pár százezer forintot, de a java csak itt kezdődik. Nem egyszerű ugyanis eligazodni a pénzpiac gazdag termékskáláján, különösen, ha befektetési szempontból nem túl nagy, de számunkra igen jelentős összeget, a bűvös egymilliót szeretnénk kamatoztatni. A lakossági számára elérhető befektetési formák széles palettájáról összegyűjtöttük a legbiztonságosabb és legjövedelmezőbb megoldásokat.
10 kilónyi fogyás akár felére csökkentheti a civilizációs betegségek kialakulását
Világszerte a halálozási esetek körülbelül 70 százalékáért a járványszerűen terjedő, de nem fertőző betegségek a felelősek. Ide tartoznak például a szív- és érrendszeri panaszok, a keringési- és daganatos betegségek, a cukorbetegség és az elhízás is, amelyek jelentős arányban a környezeti hatások révén alakulnak ki, jellemzően a krónikus stressz, a mozgásszegény életmód és a nem megfelelő táplálkozás hatására. Nyugati civilizációs életformánk tehát önmagában is hízásra hajlamosít, emellett viszont egyes diéták is gyakorolhatnak kedvezőtlen hatást egyes betegségekre. Folyamatos éberséget igényel, ha el szeretnénk kerülni az ördögi kör csapdáját.
Az elhízás okai életkoronként eltérőek lehetnek, de a megoldás ugyanaz
A legszerencsésebb alkattal megáldott, tudatos életmódot élőkkel is előfordulhat, hogy bizonyos életszakaszokban szervezetük nem engedelmeskedik: gyorsabban felszaladnak a kilók és nehezebben lehet tőlük megszabadulni. A bosszantó jelenség hátterében olykor életkorbeli sajátosságok is állhatnak, amelyeket szinte minden esetben az életmód is befolyásol.
Virágból szőtt imádság – mire tanít a svábok úrnapi hagyománya?
Sokféleképpen lehet imádkozni. A szavakkal mormolt fohászon túl a cselekvés erejéből fakadó áhitat talán erősebb is, közösségmegtartó kapocsként egészen biztos. Csodálatos példája ennek a sváb kultúra paraliturgikus hagyománya, a gazdag pompával készülő úrnapi virágszőnyeg és sátor. Dunán innen és Dunán túl, a fővárost körülvevő, svábok és szlovákok lakta falvakban mai napig élő szokás úrnapján virágszőnyeget készíteni az Oltáriszentséget hordozó körmenet útvonalán.
„Ami nem igazán küldetése az embernek, abból az ösztöne kilendíti” – Sütő Enikővel beszélgettünk

Sztármanöken, szupermodell, az 1970-es évek második felétől kezdve a szépségipar egyik meghatározó egyénisége, akit először a Fabulon márka arcaként ismerhettünk meg. Azóta a szakmai tehetséggondozás és utánpótlás missziójával saját modelliskolájában adja tovább tapasztalatait, tudását: Sütő Enikő mégsem ezekről a témákról szeret a legjobban beszélgetni. „Ne annyira rólam szóljon, inkább arról, amiben hiszek, hogy egymásból tudjunk merítkezni” – mondja, és ezzel csak megerősíti iránta érzett csodálatomat.

Mire egy „kedves” belvárosi szomszéd megmérgezte volna a macskáimat, megmentették őket: két cica három élete
Eredetileg kutyás família volnánk, aztán szépen megmacskásodtunk két mentett cicával. A gombszemű apróságok egy éve kerültek hozzánk egy külvárosi üres telekről, ahol a cicamama hatosikreket hozott a világra. Így költözött be Madzag és Ében a belvárosba és minden más fészkünkbe, ahol még lakunk mozaik-életünk tarkaságában. Mikor már kezdtük elhinni magunkról, hogy nem is vagyunk rossz macskagazdik, egyszer csak kezdtek eltünedezni a lábasjószágok, és egy hét leforgása alatt végleg nyomuk veszett belvárosi lakásunk udvaráról.
Sosem akart író lenni, ma mégis ezért szeretjük – 100 éve született Karinthy Ferenc

Kilépni a nagy ember árnyékából, saját világot építeni – alapvetően meghatározta Karinthy Ferenc sorsát, akit elsősorban a tudomány és a sport érdekelt, mielőtt még íróként befutott volna. 100 éve, 1921. június 2-án született Cini – ahogy a család és később a barátok is hívták–, az ezüst- és két bronzérmet nyert vízilabdázó, aki végül mégsem kerülhette el a művészi pályát. Sorban a harmadik Karinthy, aki beleírta nevét a magyar irodalomtörténetbe.

Mekk Elek országában nem érdemes csodálkozni: lakásfelújítás magyarmódra

Mindjárt egy éve, hogy hozzáláttunk nem túl nagy társasházi lakásunk felújításához, és bár akkor is ismertük a mondást, hogy „jó munkához sok idő kell, a rosszhoz még több”, sosem gondoltuk volna, hogy ezt éppen nekünk kell majd példával statuálnunk. Most már világos: Mekk Elek országában nem érdemes ezen csodálkozni.

„Nem találtam olyat, amilyen kellett, így elkészítettem” – Egy szerelem-vállalkozás születése
Nem elég beszélni a környezettudatosságról, mindannyiunk személyes felelőssége tenni is érte. Az igazi változásokhoz apró lépéseken keresztül vezet az út, és az első lépéseket éppen a saját háztartásunkban érdemes megtenni. Szerencsére egyre többen vagyunk, akik így gondolkodunk, és egyre több vállalkozás szakosodik a fenntartható életformák támogatására. Mertl Eszter az egyik közülük.
Mi a teendő, ha leáll a fogyás?
Lelkes kezdés, kitartás és az előírások pontos követése: nem biztos, hogy mindez elegendő a hatékony fogyókúrához. Elég gyakori jelenség, hogy az ideig-óráig súlyvesztést eredményező diétában egyszer csak leáll a fogyás, és bármit teszünk, nem billen tovább a mérleg nyelve. Mi okozhatja ezt? Nem biztos, hogy mi csináljuk rosszul, lehet, hogy egy alaposabb orvosi vizsgálat szükséges, hogy kiderüljön, mire reagál rosszul a szervezetünk, esetleg milyen hormon űz kegyetlen tréfát velünk.
Elég a moralizálásból! Mi így küzdünk ésszel a képernyőmérgezés ellen
Családilag van tele a hócipőnk a moralizáló, a jótanácsok aranyesőjét szóró „szakértői véleményekkel” a képernyő előtt töltött idővel kapcsolatban. Eszembe nem jutna recepteket felírni másoknak, cserébe megmutatom, mi hogyan próbáljuk elkerülni a túlzások csapdáját, hogy a gyerekek is, mi is túléljük valahogy képernyőmérgezés nélkül.
„Nekem más szívem van” – interjú Magyar Zoltánnal
Háromszoros világbajnok, kétszeres olimpiai bajnok, háromszoros Európa-bajnok, Világkupa-győztes, Universiade-győztes, hússzoros mesterfokú magyar bajnok, A nemzet sportolója. Nyolc alkalommal választották Az év magyar tornászává és háromszor Az év magyar sportolójává – a Prima Primissima díjas Magyar Zoltán neve örökre beleégett a nemzetközi tornasportba. Rendkívüli teljesítményei közül a Magyar-vándor, a szökkenő-vándor és az orsó figurák nélkül ma már elképzelhetetlen a sportág olimpiai „táncrendje”.