Otthon

Augusztusi befőzésajánló

Talán ez az egyik legdolgosabb nyári hónap, amikor a később vetett növények termései is beérnek, és hirtelen azt sem tudjuk, merre kapjuk a fejünket. Gyümölcsfáink egymás után kínálják a finomabbnál finomabb csemegéket, de még mindig szedhetjük a málnát, epret, és érkeznek a szedrek, paradicsomok, paprikák végeláthatatlanul. Augusztus a befőzés csúcshónapja – lássuk, mi mindent tehetünk el télire!

Kezdjük a zöldségekkel!

Az, aki bevállalós volt az idén, és a sáska- és csigajárás ellenére megpróbálkozott a salátanövények és leveleszöldségek termesztésével, most hatalmas választékból csemegézhet. Fodroskel, pak choi, leveles kel, mángold, spenót, rukkola, sóska és káposzta minden mennyiségben. A savanyúkáposzta és a pesto alapfeladatnak számít, de kísérletezhetünk kovászos káposztával és bármelyik másik növény felhasználásával is: például szendvicskrémként. Ízlésünknek megfelelően kombinálhatjuk az ízeket és alapanyagokat, és a befőzés szabályait betartva a hideg téli hónapokban is hálát adhatunk nyári kitartásunkért: kellemes gasztroélmény lesz a zöldségkrémes melegszendvicset majszolgatni.

Befőzés közben érdemes felhasználnunk belőlük az ebédhez is: a sóska, a spenót és a mángold főzelék is mennyei ízeket tartogat. De ne ragadjunk le a főzelékek világában: a rakott, mángoldos tarja igazi különlegesség, a spenótos-tejszínes tésztát vagy rizottót pedig a gyerekek is imádni fogják. 

Augusztusban szedhetjük a legszebb cukkiniket és padlizsánokat. Savanyúság, krém, főzelékalap és vegyes egytálételek is készülhetnek belőlük – ezeket mind eltehetjük télire is. Bátraknak érdemes kipróbálni a cukkinilekvárt, padlizsánból pedig a gombás krém az abszolút nyerő. Frissen tölthetjük, ránthatjuk mindkettőt, és korábbi receptjeink között több tucatnyi elkészítési módot találhattok mind a cukkiniről, mind a padlizsánról.

A karalábé, zeller, petrezselyemgyökér, répa, hagyma és fokhagyma már szerepelt korábbi ajánlóinkban itt és itt, de ezúttal különlegesebb receptekkel is készültünk: főzzük bele a napfény ízét egy kellemes zöldséglevesbe, és tegyük el télire, vagy próbáljuk ki a sárgarépalekvárt! Ha pedig valami újjal kísérleteznénk, akkor érdemes a múlt kihívásai között keresgélnünk, mint a gőzölt ecetes uborka, a mustban főtt tök.

A paradicsom és paprika fajtáinak sokszínű kínálata közt mindig akad újabb és újabb felfedeznivaló, mi ebben igyekszünk most segíteni. Összegyűjtöttünk több tucatnyi receptet a paradicsom- és paprikabefőzés világából, jó szívvel ajánljuk kipróbálásra:

Azok az édes gyümölcsök…

Némelyik fa már roskadozik a nyári almától, de szépen érnek sorban a körték, barackok és szilvák is. Almából gyümölcslé, lekvár, dzsem, gyümölcssajt, kompót, aszalvány, krém és még szörp is készülhet. Ehhez 3 kilogramm almát hámozzunk meg, csumázzuk, vágjuk fel, és mérjük le. Öntsük fel forró, frissen készített cukorsziruppal, méghozzá úgy, hogy egy kilogramm almára 7-8 deciliter sűrű szirupot számoljunk. Tegyünk bele egy kevés citromsavat, és hagyjuk állni hűvös helyen másnapig. Szűrjük le, forraljuk újra, és forrón töltsük üvegekbe! Dunsztoljuk, és már kész is a finom almaszörp.

Körtéből isteni a lekvár egy csipetnyi fahéjjal főleg, de gyömbérrel sem rossz, és készülhet belőle csatni is, továbbá érdemes visszahoznunk a körtebefőtt divatját is. Őszibarackból készül a legjobb grízestésztához való, a kajszi pedig utánozhatatlan kiaszalva. Mindegyikért hálásak leszünk a későbbi hónapokban, ha most rostos ivóléként vagy befőttként tesszük el. A szilvából pedig érdemes olyan befőttet vagy sűrű (esetleg sült) lekvárt készítenünk, ami tökéletes tölteléke lesz egy gombócnak. Érdemes kipróbálni az ecetes szilvát is!

A bogyós gyümölcsökből legjobb, ha vitaminlekvárt készítünk: a ribizli, málna, szeder, eper, egres, berkenye mind-mind hozzáadja a maga áldásos hatását az életerőt magában hordozó finomsághoz. Télen gyermekeink napi egy kanállal elmajszolgatnak belőle – immunrendszerük hálás lesz érte. Persze hagyjunk egy kicsit a klasszikusokhoz is: ki ne maradjon idén a málna- vagy ribizliszörp, a szederszósz vagy az áfonyalekvár, likőr sem!

Szükség van egy kis inspirációra? Semmi gond, készültünk:

 

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X