Gasztro

A zöld paradicsomok új élete: paradicsomlekvár

Tökéletes érett sajtokhoz, de fehér húsokból készült sültekhez is!

Hozzávalók

  • 1 kg éretlen, zöld paradicsom
  • 2 db alma
  • 10 dkg cukor
  • ízlés szerint méz, fahéj, vaníliarúd
  • 1 citrom leve és héja

 

Tovább olvasok

Elkészítés

A zöld, éretlen paradicsomokat apróra vágjuk (ha van türelmünk, akkor az aprítás előtt egy éles késsel vékonyan hámozzuk meg a bogyókat, mert sokat ronthat a lekvárunkon az összetekeredett paradicsomhéj), majd rászórjuk a cukrot, és megvárjuk, hogy engedjen egy kis levet. Beletesszük a fűszereket, a hámozott reszelt almát, citromlevet, és finomra reszelt citromhéjat.

Alacsony hőfokon, folyamatos kevergetés mellett addig főzzük a masszát, amíg teljesen szétfőnek a paradicsomdarabok, vagyis lekvár állagú lesz az eredmény. Ez a folyamat kb. 1,5–2 órát vesz igénybe.

Amikor kihűlt a lekvár, csírátlanított üvegekbe töltjük.

Érett sajtokhoz, fehér húsokból készült sültekhez, grillezett sajtokhoz kínáljuk.

Ajánljuk még:

Citromos túrókrémmel töltött tészta

Nagyanyám nem ismerte a raviolit. Fogalma sem volt, hogy a töltött laskát az olaszok így hívják. Csak szerette derelyevágóval felcakkozni a frissen gyúrt és nyújtott házi tésztát, közéje pedig legtöbbször tehéntúró, juhtúró vagy hagymára pirított szalonna került. Hússal ritkábban készítette, de kétségtelen, hogy ezt az egyszerű fogást ezerféleképpen variálhatjuk. Ezúttal egy citromos, túrókrémes változatot mutatunk.