Gyerekek kedvence: a házi ketchup

Gasztro

Gyerekek kedvence: a házi ketchup

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

  • 2,5 kg paradicsom
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 2-3 babérlevél
  • 1 kk őrölt szegfűszeg
  • 1 kk durvára őrölt feketebors
  • 2 tk balzsamecet

 

Tovább olvasok

Elkészítés

A ketchuphoz érdemes többféle paradicsomot használni, úgy lesz a legfinomabb. A paradicsomokat egy sütőpapírral bélelt tepsibe halmozzuk. A nagyokat érdemes félbevágni. Sózzuk, borsozzuk, kevés olívaolajjal meglocsoljuk, majd 130-140 fokon megsütjük.

Egy fej vöröshagymát olívaolajon megdinsztelünk, majd hozzáadjuk a felaprított fokhagymát és a megsült paradicsomot. Ízesítjük 1-2 babérlevéllel, egy kis szegfűszeggel, őrölt borssal, pici balzsamecettel, majd kb. 10 percig forraljuk. Ízlés szerint tehetünk bele cukrot is, de előtte mindenképpen kóstoljuk meg, hiszen miközben a sütőben aszalódik a paradicsom, az ízek sokkal koncentráltabbá válnak , tehát ha a paradicsomunk érett és édes, akkor lehet, hogy nem is kell édesíteni a ketchupot.  Végül átpasszírozzuk, majd visszaforraljuk. Csírátlanított üvegekbe töltjük, majd kidunsztoljuk.

Borbás Marcsi ezt a receptet így készítette el:

Ajánljuk még:

Legősibb főfoglalkozásunkból ered a karácsonyi menü egyik főszereplője, a halászlé

A magyar konyha háromféle halászlécsoportot különböztet meg: a dunai, a tiszai és a balatoni halászlét – legnagyobb vizeink szerinti értelemszerű csoportosításban. Mindhárom ételfajta közös jellemzője, hogy három fő alapanyagból készülnek: halhúsból, hagymából és pirospaprikából. A különbség az elkészítés módjában és a tálalás jellegzetességeiben rejlik.