Gyerekek kedvence: a házi ketchup

Gasztro

Gyerekek kedvence: a házi ketchup

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

  • 2,5 kg paradicsom
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 2-3 babérlevél
  • 1 kk őrölt szegfűszeg
  • 1 kk durvára őrölt feketebors
  • 2 tk balzsamecet

 

Tovább olvasok

Elkészítés

A ketchuphoz érdemes többféle paradicsomot használni, úgy lesz a legfinomabb. A paradicsomokat egy sütőpapírral bélelt tepsibe halmozzuk. A nagyokat érdemes félbevágni. Sózzuk, borsozzuk, kevés olívaolajjal meglocsoljuk, majd 130-140 fokon megsütjük.

Egy fej vöröshagymát olívaolajon megdinsztelünk, majd hozzáadjuk a felaprított fokhagymát és a megsült paradicsomot. Ízesítjük 1-2 babérlevéllel, egy kis szegfűszeggel, őrölt borssal, pici balzsamecettel, majd kb. 10 percig forraljuk. Ízlés szerint tehetünk bele cukrot is, de előtte mindenképpen kóstoljuk meg, hiszen miközben a sütőben aszalódik a paradicsom, az ízek sokkal koncentráltabbá válnak , tehát ha a paradicsomunk érett és édes, akkor lehet, hogy nem is kell édesíteni a ketchupot.  Végül átpasszírozzuk, majd visszaforraljuk. Csírátlanított üvegekbe töltjük, majd kidunsztoljuk.

Borbás Marcsi ezt a receptet így készítette el:

Ajánljuk még:

Fahasábos dekoráció – az egyszerűségből áradó melegség

Tél vége felé már ott lebeg a levegőben a tavasz ígérete – a kínaiak szerint a nyár a téli napfordulóval kezdődik, hiszen ekkortól már egyre hosszabbak lesznek a nappalok. Napról napra több a madárdal, simogatóbb a napsütés, és mindig nagyobb vágyat érzek, hogy az örökzöldes és mohás dekorációkat felváltsák a tavaszi virágosok. Íme, néhány ötlet ahhoz, hogyan használhatjuk fel a fadarabokat, hasábokat az egyszerű lakásdíszekhez!