Hozzávalók
- 2,5 kg paradicsom
- 1 fej vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 2-3 babérlevél
- 1 kk őrölt szegfűszeg
- 1 kk durvára őrölt feketebors
- 2 tk balzsamecet
Elkészítés
A ketchuphoz érdemes többféle paradicsomot használni, úgy lesz a legfinomabb. A paradicsomokat egy sütőpapírral bélelt tepsibe halmozzuk. A nagyokat érdemes félbevágni. Sózzuk, borsozzuk, kevés olívaolajjal meglocsoljuk, majd 130-140 fokon megsütjük.
Egy fej vöröshagymát olívaolajon megdinsztelünk, majd hozzáadjuk a felaprított fokhagymát és a megsült paradicsomot. Ízesítjük 1-2 babérlevéllel, egy kis szegfűszeggel, őrölt borssal, pici balzsamecettel, majd kb. 10 percig forraljuk. Ízlés szerint tehetünk bele cukrot is, de előtte mindenképpen kóstoljuk meg, hiszen miközben a sütőben aszalódik a paradicsom, az ízek sokkal koncentráltabbá válnak , tehát ha a paradicsomunk érett és édes, akkor lehet, hogy nem is kell édesíteni a ketchupot. Végül átpasszírozzuk, majd visszaforraljuk. Csírátlanított üvegekbe töltjük, majd kidunsztoljuk.
Borbás Marcsi ezt a receptet így készítette el:
Ajánljuk még: