Gasztroséták Budapesten
Olvasási idő: 2 perc

Gasztroséták Budapesten

Megjelent a Magyar Konyha magazin új kiskönyve

A jövőre 50. születésnapját ünneplő Magyar Konyha magazin újra kiskönyvet csomagol a karácsonyi dupla számához. A Gasztroséták Budapesten a top 10, gasztronómiai értelemben fontos utcát veszi számba.

A séta és a gasztronómia természetes módon egészítik ki egymást. A gyaloglás lehetővé teszi, hogy valódi, emberléptékű közelségbe kerüljünk a várossal: befordulhatunk olyan kis utcákba, amelyeket autóval sosem vennénk észre, beleshetünk egy piac forgatagába, megfigyelhetjük egy pékség reggeli életét. A megállók - egy csésze kávé, egy helyi édesség, egy finom ebéd - ritmust és fókuszt adnak a sétának.

A Magyar Konyha hasábjain két éve megjelenő Gasztroséták rovat abból a felismerésből született, hogy Budapest utcái tele vannak rejtett kincsekkel és izgalmas történetekkel. Egy gasztroséta úgy kapcsolja össze a városnézést és az étkezést, hogy egyik sem vonja el a figyelmet a másikról: épp ellenkezőleg, az ízek segítenek mélyebben érteni a helyet, a város képei pedig emlékezetesebbé teszik az ételeket. Az élmény egyszerre testi, érzékszervi és kulturális. A Gasztroséták Budapesten kiskönyv ezúttal 10 utcát ölel fel. Budán a Frankel Leó és a Bartók Béla út, illetve a Széll Kálmán tér. A pesti oldalon a Belgrád rakpart, a Sas, a Nagymező, a Kazinczy, a Népszínház utca, a Pozsonyi út. Kőbányán pedig a Jegenye utca ismeretlen arca is feltárul az olvasók előtt. A kisköny leírásaiból a felsorakoztatott gasztronómiai célokhoz való sétálás közben a környék hangulatát, érdekességeit is megismerhetjük.

 Fotó: Magyar Konyha

Egy jó gasztronómiai élményt kínáló tér - legyen az étterem, bisztró, kifőzde, piac, kiskocsma vagy kávéház - kultúrateremtő hely is egyben, ahol nemcsak ételt adnak, hanem történeteket, identitást, közösségi élményt. Egy jól elkészített  étel megmutatja, hogyan gondolkodik a város a jelenéről és jövőjéről: mennyire kísérletező, mennyire nyitott más kultúrákra, milyen kreativitás működik benne. A Gasztroséták Budapesten a kor sajátos lenyomatát adja: mit ettünk, ittunk, mely nemzetek ízeit engedtük közel magunkhoz 2025-ben.

A most megjelent kiadvány arra buzdít: merjünk turisták lenni a saját fővárosunkban, keressünk kulináris kalandokat egy adott utcán és szűkebb környezetében. A bevitt kalóriákat pedig sétáljuk le.

A Magyar Konyha szerkesztősége második alkalommal adta át „A Vendéglátás Mestere” díjat. Az elismerést idén Gianni Annoni vehette át. Az indoklás szerint Gianni elévülhetetlen érdemeket szerzett az olasz konyha magyarországi megismertetésében. 

Kapcsolódó tartalom
Még két napig küldhetik be leves receptjeiket!
| 2025. november 28

Még két napig küldhetik be leves receptjeiket!

Receptverseny értékes nyereményekkel!