Egészség

Gyógyszer, desszert és kozmetikum egyszerre – Mindent a ribizliről

Készülhet belőle klasszikusan lekvár, szörp vagy befőtt is, de ha újítani szeretnénk, a natúrkozmetikumok világába is bevethetjük magunkat!

Élénken emlékszem Mari mama kertjére. Szívvel-lélekkel gondozott kis kert volt, amolyan klasszikus nagymama-kert. Imádtam bebújni a málnabokrok közé, csipegetni a szemeket, majd fülig piros szájjal, alig látható cinkos mosollyal szaladni ki onnan. De legjobban a ribizlit szerettem. Egyedül, csendben, a madarak dalolását hallgatva bújócskáztam az apró bogyókkal, a leveleket ide-oda hajtogatva kerestem a legügyesebb rejtőzködőket. Sosem találtam meg mind – még szerencse. A legjobb lapulóknak hála a forró nyári napokon belekortyolhattam nagymamám utánozhatatlan szörpjeibe – meggyőződésem, hogy ő főzte a világ legfinomabb szörpjeit.

Még hosszú-hosszú évekkel a halála után is éreztem a ribizli illatát, a gyümölcs igazi ízét a számban.

Aztán elfelejtettem. Megfeledkeztem róla, ahogy az emlékeimről is. Egészen addig, amíg anya nem lettem, és elültettem az első ribiszkebokrot a házunk kertjében a gyermekeimnek. A gyermekeimnek, hogy ők is bebújhassanak a bokrok sűrűjébe, hogy ők is fülig piros szájjal, alig látható cinkos mosollyal szaladhassanak ki onnan…

Fotó: Unsplash / Svitlana B.

Eleinte a ribizli piros volt, mert én így emlékeztem rá. Aztán szép lassan felfedeztük, hogy a természet számára is színes ruhákat ajándékozott. Izgalmas felfedezés volt belekóstolni az első fehér fürtbe, megízlelni a gyorsan növő fekete bogyókat. Nem árulok el nagy titkot: ma már piros, fehér és fekete színekben pompázik a kert hosszú-hosszú ribizlisora.

De nem csak az esztétikum változatos: a ribizli felhasználásának szerteágazó lehetőségei is magával ragadóak.

Hiába említik már a 12. századi kolostori írások a ribiszke gyógyhatásait, a fajtát és a benne rejlő értékeket kevesen ismerik.

A ribizli energetizáló, antioxidáns és betegségmegelőző képességekkel is rendelkezik. Jótékony hatással van az emésztésre, a vérképzésre, vérnyomásra és koleszterinszintre. Magas bioflavonid-tartalmának köszönhetően kiváló immunerősítő, tumorellenes hatással bír. Nagy arányban találhatóak meg benne nyomelemek és ásványi anyagok (nátrium, kalcium, foszfor, vas, magnézium), ahogyan magas a C- és B-vitamin tartalma is. Kiváló rostforrás, olaja ápolja a kiszáradt, érzékeny bőrt, fokozza a sejtanyagcserét, kimagasló vízhajtó hatással rendelkezik.

Fotó: Unsplash /Nikita Broutman

Nagyanyáink leggyakrabban szörpöt és lekvárt főztek belőle, esetleg édes befőttet készítettek. A ribizliből készült linzer az ünnepi asztalok gyakori ékessége volt, akárcsak a ribiszkebor, amit nagyapáink a legnagyobb gondossággal készítettek és mazsolával vagy fügével dúsítottak, hogy karácsonyra kellemesen fogyasztható lehessen ez a leginkább aszúra emlékeztető ital. Nem volt ritka a szirup és kocsonya készítése sem, utóbbinál azonban figyelni kell arra, hogy a cukor aránya legalább 50 százalék legyen!

Az érett gyümölcs friss fogyasztására is számos lehetőség adódott: kitűnő szósz és mártás készülhetett belőle a legkülönfélébb fogásokhoz, de levesként is megállta a helyét. A ribiszkehab önmagában, de sütött habként, madártejjel is gyakori desszertnek számított egykor. Manapság inkább tortát sütnek, pite, piskóta vagy lepény készül belőle. Feldobható vele bármilyen édesség: tejberizs, joghurt, császármorzsa, muffin vagy éppen túrós palacsinta.

Azonban nem árt gondolni a hűvösebb hónapokra sem. Szerencsére a ribizli ebből a szempontból is szerencsés választás, hiszen különféle módokon jól tartósítható. Az apró szemeket megmosva, konyharuhán megszárítva fagyaszthatjuk, ilyenkor arra érdemes figyelni, hogy a szemeket tálcán, kiterítve fagyasszuk le, majd 3-4 óra mélyhűtőben töltött idő után öntsük csak zacskóba, dobozba – ezzel elkerüljük, hogy a szemek összeragadjanak.

Kellő óvatossággal az apró szemeket aszalhatjuk is, de kerüljük a tűző napon szárítást, és a túl magas hőmérsékletet.

A kandírozás már némiképp körülményesebb feladat: kilogrammonként másfél kilogramm cukorral számolva, egy kevés citromsavval, a gyümölcs levével és pár kanál vízzel szirupot főzünk, majd beleforgatjuk a ribizlit. 20 perc főzés után hűvös helyre tesszük, másnap leszűrjük, a maradék szirupot nyúlósra főzzük, és lehűtve a ribizlire öntjük. Ezt következő nap ismételjük. Szedjük ki a szemeket, szórjuk meg porcukorral, forgatva szárítsuk, és amikor már nem tapadnak egymáshoz, hűvös helyen tároljuk.

Fotó: Unsplash / Bermix Studio

Ne feledkezzünk meg kevésbé rendhagyó felhasználásairól sem: a szörpfőzés során fennmaradó gyümölcshúst és magot kiszáríthatjuk, majd őrölhetjük. Az így kapott finom por felhasználható étrend-kiegészítőként, akár joghurtba, müzlibe, turmixba keverve, de kitűnő natúrkozmetikumokat is készíthetünk belőle: az őrleményt sóval, egy kevés szódabikarbónával és hidegen sajtolt olajjal összekeverve fürdősót; cukorral és kevés olajjal vagy mézzel keverve bőrradírt kaphatunk. Az otthoni kencegyártás és szappankészítés szerelmesei felhasználhatják szappankészítéshez is. Szárított leveléből gyógytea készíthető, mely vizelethajtó, vesetisztító, vérkeringést javító hatással rendelkezik.

A ribizlilevél tea széles körben ismert gyógyír ízületi gyulladás, köszvény és reuma esetén tett jó szolgálatáról is.

Mindenki másként szereti. Victor Hugo a zselét, Jókai Mór a kimagozott ribizlidzsemet választotta. Én maradok a gyökereimnél: Mari mama kertjénél, a forró nyári napok hűsítőjénél, és csendes boldogsággal nézem, ahogy gyermekeim azzal a bizonyos – hol fekete, hol fehér, hol piros, de mindig alig látható – cinkos mosollyal szaladnak ki a bokrok közül, hogy a forró nyári napokon az árnyékban megpihenve raktározzák el magukban édesanyjuk szörpjeinek emlékét…

Ajánljuk még:

Az egészséges hormonháztartás 6 titka

Nem szeretem az internetezés közben felugró ablakokat, de alkalomadtán tudnak új és kifejezetten hasznos dolgokat is hozni az életembe. Ilyen eset volt, amikor körülbelül két évvel ezelőtt egy szakkönyv keresése közben egyszer csak megjelent a képernyőn Marjolein Dubbers Hormonkontroll című könyve. „Változtass az étrendeden! Változtass a hormonjaidon! Változtass az életeden!”. Megkapó hívószavak. Nem is álltam ellen, nem is volt miért. Mert nekem is változtatnom kellett.