
Hozzávalók:
25 dkg száraz bab
3 babérlevél
3 db fehérrépa
4 db sárgarépa
1 szem paradicsom
1 kápia paprika
3 gerezd fokhagyma
5 dl tej
bors
só
A rántáshoz:
2 ek. olaj
1 ek. liszt
1 tk. fűszerpaprika
2 dl tej
Elkészítés:
A babot egy éjszakára beáztatjuk. Másnap feltesszük főni egy kis vízben sóval, babérlevéllel. Nem kell rá sok víz, hiszen alapvetően tejjel készül majd a leves. Főzés közben adunk hozzá felaprított paradicsomot és paprikát, illetve télen egy kevés eltett lecsót. Borssal is ízesítjük. Amikor háromnegyedéig megfőtt a bab, belerakhatjuk a megtisztított, karikákra vágott sárgarépát és fehérrépát. Kevés olajon rántást készítünk a liszttel, majd beletesszük a fűszerpaprikát. Máris felengedjük hideg tejjel, és a leveshez adjuk. Ezután hozzáadjuk a maradék tejet is, és még tíz percet alacsony tűznél forraljuk. Végül zúzott fokhagymával is ízesítjük.

Csíkos pohárdesszert
Borbás Marcsi receptje











