
Hozzávalók:
25 dkg száraz bab
2-3 gerezd fokhagyma
1 ek. fűszerpaprika
só
A tálaláshoz:
1 fej lilahagyma
2 ek. olívaolaj
Elkészítés:
A babot egy éjszakára beáztatjuk. Másnap az áztatóvizet leöntjük róla, és alaposan átöblítjük. Felöntjük a babot annyi vízzel, amennyi bőségesen ellepi. Megsózzuk, majd lassú tűznél puhára főzzük. Ha elkészült, leszűrjük róla a főzővizet.
A babot ezután áttörjük, vagy botmixerrel átdolgozzuk. Közben, ha szükséges, sózzuk, és egy jó adag fokhagymával is ízesítjük. Egy gondolatnyi fűszerpaprikát is adunk hozzá, hogy szép színe legyen.
Úgy is elkészíthetjük ezt a receptet, hogy amikor bablevest főzünk, dupla mennyiségű babot teszünk bele. Mikor a bab megfőtt, a felét kiszedjük a levesből, és így ebből keverjük ki a banyababot. Ekkor érdemes a léből, és a benne főtt zöldségekből is adni hozzá. Például főtt paprikát, vagy akár egy kevés sárgarépát is tehetünk bele.
Lilahagymával és olívaolajjal meglocsolva tálaljuk. Pirítóssal nagyon finom!













