Gyömbéres-vaníliás körtedzsem

Gasztro

Gyömbéres-vaníliás körtedzsem

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

  • 1,5 kg körte
  • 1 bio citrom héja és leve
  • 2 ek cukor
  • vanília
  • gyömbér

 

Tovább olvasok

Elkészítés

A körtéket meghámozzuk, a magházukat kivágjuk. Ezután szép, apró kockákra vágjuk a gyümölcsöt. A felaprított körtét azonnal meglocsoljuk egy kis citromlével, hogy ne barnuljon meg. 1 citrom leve ehhez bőven elegendő.

Ha végeztünk az aprítással, adjunk a körtéhez két evőkanál cukrot, majd ízesítsük gyömbérrel és vaníliával. A cukrot mindenképpen az elején adjuk hozzá, hiszen attól elkezd kioldódni a gyümölcsből a víz, így nem fog odaégni.

Ezután feltesszük főni a körtét. Nem szükséges hosszasan forralni, nem kell, hogy pépessé váljon. Elég, ha csak átforrósodik, és marad rajta az ízes léből is. Mindenképpen kóstoljuk meg, és ha kell, adjunk még hozzá egy kevés citromlevet, hogy finom sava is legyen. 

Végül forrón csírátlanított üvegekbe tesszük, és dunsztban kihűtjük.

Borbás Marcsi ezt a receptet így készítette el: 

Ajánljuk még:

Legősibb főfoglalkozásunkból ered a karácsonyi menü egyik főszereplője, a halászlé

A magyar konyha háromféle halászlécsoportot különböztet meg: a dunai, a tiszai és a balatoni halászlét – legnagyobb vizeink szerinti értelemszerű csoportosításban. Mindhárom ételfajta közös jellemzője, hogy három fő alapanyagból készülnek: halhúsból, hagymából és pirospaprikából. A különbség az elkészítés módjában és a tálalás jellegzetességeiben rejlik.