Paradicsomlé-befőzés házilag, és néhány praktika

Gasztro

Paradicsomlé-befőzés házilag, és néhány praktika

Paradicsomlé, Borbás Marcsi receptje alapján

Hozzávalók:

  • 5 kg paradicsom (minél többféle, annál jobb)
paradicsomle-befozes-hazilag

 

Tovább olvasok

A házi paradicsomlé akkor a legfinomabb, ha többféle paradicsomból főzzük. Használjunk nagyobb fajtákat, melyek a tömeget adják, például ökörszívet vagy kecskemétit. Utóbbi igazán illatos és jól sűrít.

A fekete színű paradicsomfajták nagyon jó édesek, kicsit sötétebb, mélyebb színt adnak. Érdemes kísérletezni, és megalkotni a családnak leginkább tetsző variációt.

Elkészítés:

Az összes paradicsomot alaposan megmossuk, majd feldaraboljuk, a durva közepüket kivágjuk. Ezután feltesszük főni egy nagy fazékban. Miközben fő a keverék, oda kell figyelni, nehogy leégjen.

Ha a paradicsomok puhára főttek, és jól kiengedték a levüket, az egész adagot lepasszírozzuk.

Az átpasszírozott paradicsomlevet visszaöntjük a fazékba, majd felforraljuk. Ha lének tesszük el, akkor csak egyet forralunk rajta, de ha mártást szeretnénk készíteni, akkor sűrűbbre forraljuk.

Végül csírátlanított üvegekbe töltjük a lassú forrásban tartott levet. Az üvegeket jól lezárjuk, majd szárazdunsztban hagyjuk kihűlni.

Ajánljuk még:

„Életem lényege: nem hasonlítani” – Marton Évával beszélgettünk

Az élet nagyáriájában nem fordulnak elő hamis hangok, hiszen csak az szólalhat meg, ami igaz és örökérvényű. Marton Éva világhírű szoprán élete és művészete a pleine voix a „tisztán éltem, híven szerettem” akkordjaira íródott, és bár befogadhatatlanul gazdag életművet kínál elemzésre kortársai és az utókor számára, sem művészetében, sem hétköznapi jelenlétében nem találunk benne harmóniaidegen hangokat. Különleges hangjával és egyéniségével mindenképpen, de beszélgetés közben még a pillantásával is tanít: koncentrálni, a fontosat látni, méltósággal őrizni a precízen szabott mércét.