Hozzávalók:
- 5 kg paradicsom (minél többféle, annál jobb)
A házi paradicsomlé akkor a legfinomabb, ha többféle paradicsomból főzzük. Használjunk nagyobb fajtákat, melyek a tömeget adják, például ökörszívet vagy kecskemétit. Utóbbi igazán illatos és jól sűrít.
A fekete színű paradicsomfajták nagyon jó édesek, kicsit sötétebb, mélyebb színt adnak. Érdemes kísérletezni, és megalkotni a családnak leginkább tetsző variációt.
Elkészítés:
Az összes paradicsomot alaposan megmossuk, majd feldaraboljuk, a durva közepüket kivágjuk. Ezután feltesszük főni egy nagy fazékban. Miközben fő a keverék, oda kell figyelni, nehogy leégjen.
Ha a paradicsomok puhára főttek, és jól kiengedték a levüket, az egész adagot lepasszírozzuk.
Az átpasszírozott paradicsomlevet visszaöntjük a fazékba, majd felforraljuk. Ha lének tesszük el, akkor csak egyet forralunk rajta, de ha mártást szeretnénk készíteni, akkor sűrűbbre forraljuk.
Végül csírátlanított üvegekbe töltjük a lassú forrásban tartott levet. Az üvegeket jól lezárjuk, majd szárazdunsztban hagyjuk kihűlni.
Ajánljuk még: