Gasztro

Paradicsomlé-befőzés házilag, és néhány praktika

Paradicsomlé, Borbás Marcsi receptje alapján

Hozzávalók:

  • 5 kg paradicsom (minél többféle, annál jobb)
paradicsomle-befozes-hazilag

 

Tovább olvasok

A házi paradicsomlé akkor a legfinomabb, ha többféle paradicsomból főzzük. Használjunk nagyobb fajtákat, melyek a tömeget adják, például ökörszívet vagy kecskemétit. Utóbbi igazán illatos és jól sűrít.

A fekete színű paradicsomfajták nagyon jó édesek, kicsit sötétebb, mélyebb színt adnak. Érdemes kísérletezni, és megalkotni a családnak leginkább tetsző variációt.

Elkészítés:

Az összes paradicsomot alaposan megmossuk, majd feldaraboljuk, a durva közepüket kivágjuk. Ezután feltesszük főni egy nagy fazékban. Miközben fő a keverék, oda kell figyelni, nehogy leégjen.

Ha a paradicsomok puhára főttek, és jól kiengedték a levüket, az egész adagot lepasszírozzuk.

Az átpasszírozott paradicsomlevet visszaöntjük a fazékba, majd felforraljuk. Ha lének tesszük el, akkor csak egyet forralunk rajta, de ha mártást szeretnénk készíteni, akkor sűrűbbre forraljuk.

Végül csírátlanított üvegekbe töltjük a lassú forrásban tartott levet. Az üvegeket jól lezárjuk, majd szárazdunsztban hagyjuk kihűlni.

Ajánljuk még:

Terítéken Kazár – Az ezerarcú krumplitól a fogaskerék-süteményig

Kazár igazi északi község, és ezt a konyhája alapján sem tagadhatná le: ezen a környéken a krumpli már akkor örökös kedvenc volt, amikor az ország más részein még csak ismerkedtek vele, de bőven kerülhet szinte bármilyen ételbe egy kis káposzta is, és persze a hűvös éghajlat miatt jobban csúszik  a jellegzetesen savanykás leves, ha a mellé szolgált kenyeret egy kis libazsírral is megkínálják.