Mustban főtt tök és wasabis paprika: extrém, de jól működő befőzőreceptek nagyanyáink nyomán

Gasztro

Mustban főtt tök és wasabis paprika: extrém, de jól működő befőzőreceptek nagyanyáink nyomán

Szeretek befőzni, de a huszadik üveg savanyúság után engem már hajt a kíváncsiság, az új ízek utáni vágy. Szeretem a csemegeuborkát, a kovászosat méginkább, de kipróbálnám más ízvilágban is ugyanezeket. Ezért évről évre igyekszem új recepteket felkutatni, pontosabban a régiek tudását feleleveníteni, hogy színesebbé tegyem a konyhai munkát, majd ennek köszönhetően a téli hónapokat is. Nem minden kísérlet lesz sikeres, de akadnak kifejezetten említésre és megvalósításra méltó példák is. Ezekből hoztam párat.

Kezdjük rögtön az uborkával. Javában zajlik a szezon, találni ilyet is, olyat is, választék van bőven. Kaporral, fokhagymával, mustármaggal, borssal vagy éppen koriandermaggal fűszerezve szinte kötelező eltenni pár üveggel télire. A szikrázó napsütésben pár nap alatt fantasztikus kovászos uborkát készíthetünk belőle (például ezzel a recepttel), és aki azt hiszi, hogy mindezt csak nyáron élvezhetjük, az téved: a kovászos uborka is kitűnően eltehető télire. A befőzőautomata, a megfelelő hőmérséklet és a dunszt segítségével a leghidegebb téli napokon is felidézhetjük a nyár egyedülálló varázsát otthonunkban. Azonban nemcsak a klasszikus receptek lehetnek segítségünkre.

Érdemes kipróbálnunk a gőzölt ecetes uborkát is, ha egy maradandó gasztro élményre vágyunk!

Tovább olvasok

Ehhez a következőkre lesz szükségünk:

  • kis méretű kemény uborkák,
  • szőlő- és meggylevél,
  • kapor,
  • babérlevél,
  • bors
  • mustármag.

Az uborkákat alaposan megmossuk, és egy napig sós vízben áztatjuk. (Az áztatóvíz egy literjéhez egy evőkanál sót mérünk.) Ezután egy közepes üveg aljára rétegezzük a szőlő- és meggyleveleket, rászórjuk a borsot, mustármagot, rátesszük a babérlevelet és kaprot, majd a sós vízből kiszedett uborkákat. Ezt szőlőlevelekkel fedjük. Az üveg nagyságától függően további rétegeket rakunk. Ha üvegünk megtelt, elkészítjük a felöntőlevet víz, ecet, só és cukor ízlés szerinti keverékéből. A felforralt levet még forrón az üvegekbe töltjük, egészen addig, míg teljesen el nem lepi az uborkát. Nedves dunsztba tesszük, 20 percig gőzöljük, majd a vízben hagyjuk kihűlni. Ha végeztünk, mehet a kamrapolcra vagy a pincébe, de ha nem bírunk várni a hideg napokig, akkor is legalább két hét érési időt adjunk neki!

 
Miskolczi Bogi

Másik csodás recept a mustban főtt tök! Receptje igazán különleges, a leglelkesebb kalandoroknak ajánlom! A sütőtököt megtisztítjuk, kimagozzuk, majd felszeleteljük. Közben 5 liter vízbe két közepes diónyi meszet teszünk, a meszes áztatás ugyanis segít megőrizni a zöldségszeletek textúráját. A sütőtököket a szeletelés után kockákra vágjuk, és a kockákat a meszes vízbe áztatjuk. 20 perc után hideg vízzel többször átmossuk.

Körülbelül másfél liter mustot felforralunk, 10 szem borsot és egy teáskanál sót teszünk bele. A tökkockákat a mustban megfőzzük mindaddig, amíg egy villát könnyen beleszúrhatunk. Vigyázzunk, hogy ne főzzük túl puhára! Még forrón üvegekbe tesszük, és dunsztoljuk. Aki tovább színesítené, az próbálja ki gyömbérrel, chilivel vagy egy kis fokhagymával is. Mindhárom verzió más-más világba repít minket.

Az előző sorokban talán sokan felkaptátok a fejeteket: hogyan és miért kerül ide a mész? A mész konyhai felhasználása régre nyúlik vissza és igen sokrétű. Élelmiszerekben általában savanyúságot szabályozó anyagként alkalmazzák, de felhasználják még szennyeződések eltávolítására, tisztításra, antimikrobális hatása is ismert. Nagyanyáink főleg a télire eltett zöldségek keménységének megőrzése érdekében használták. Kipróbálhatod kajszi, alma, dinnye vagy őszibarack befőzésekor is, így a gyümölcs kellemesen pattanó húsú marad. Ha szeretnéd kipróbálni ezt az igazán tradicionális módszert, akkor a legközelebbi patikában vagy borászati szaküzletben hozzájuthatsz az alapanyaghoz.

 

 Miskolczi Bogi

 

Ne essünk kétségbe akkor sem, ha egy-egy paradicsom vagy dinnye még éretlen állapotában lepotyog! Mutattunk már egy paradicsom lekvár és egy savanyított dinnye készítéséhez alkalmazandó receptet is, de én egy másikat is kipróbáltam, amit a régiektől tanultam.

Ehhez a zöld dinnyét vagy paradicsomot megmossuk, hústűvel kicsit megszurkáljuk, ha nagy, akkor félbevágjuk. Egy üveg aljára szőlőlevelet, meggyfalevelet és egy kis kaprot teszünk. Kevés fokhagymát kockázunk rá, borssal, mustármaggal megszórjuk. Óvatosan – hogy az üveget minél inkább kitöltse – rétegezzük rá a dinnyéket, paradicsomokat, de még zöld paprika is kerülhet rá. Ezeket egy kevés friss tormával és szőlőlevéllel takarjuk. Ha nagyobb üveget választottunk, rétegezzük ugyanezeket. Ha az üvegünk megtelt, az előzőekhez hasonlóan elkészítjük a felöntőlevet víz, ecet, só és cukor ízlés szerinti keverékéből. A felforralt levet még forrón az üvegekbe töltjük, egészen addig, míg teljesen el nem lepi a dinnyéket. Végül száraz dunsztba vagy befőzőautomatába tesszük az üvegeket.

 
Miskolczi Bogi

Ha pedig paprika akadna otthon több a kelleténél, ajánlom a sült paprika készítését, és abból egy különleges sültpaprika-salátát. Ehhez a friss, húsos paprikákat megmossuk, palacsintasütőben egy kis hidegen sajtol olajon óvatosan átsütjük, majd tálba tesszük. Megsózzuk, borsozzuk, megkenjük fokhagymával, majd lefedjük, hogy a gőze alatt még puhuljon egy kicsit. Ha végeztünk az összes paprikával, a kihűlt darabokról óvatosan lehúzzuk a héját, kicsumázzuk, és a kívánt nagyságú szeletekre vágjuk. Ezeket akkora üvegekbe tesszük, hogy felbontás esetén körülbelül egy étkezés alatt elfogyjon. Víz, só, ecet, cukor és egy kis citromlé felhasználásával salátalevet készítünk, felforraljuk, forrón a paprikákra öntjük, de csak az üveg háromnegyedéig. A fennmaradó legfelső részt hidegen sajtolt olajjal töltjük meg. Az üvegeket lezárjuk, fél órára nedves dunsztba tesszük, és ott is hagyjuk kihűlni. A mediterrán ízek kedvelői kísérletezhetnek még bazsalikommal, oregánóval vagy aszalt paradicsommal, a csípős ízvilágot kedvelők bátran adjanak hozzá chilit, gyömbért, extrém esetben wasabit is!

Mindenkinek azt javaslom, hogy legyen nyitott az új ízek felé, mert a kertünkben termő növények számtalan, sokszor kimeríthetetlen számú lehetőséget kínálnak nekünk. Nem is gondolnánk, hogy egy-egy eddig ismeretlen és bátornak vélt párosításból milyen fantasztikus ízek születhetnek. A változatosság pedig gyönyörködtet: a téli hónapokban hálásak leszünk egy-egy különlegesebb üvegért, amit a kamra polcairól vettünk le. Higgyétek el, kipróbáltam!

Ajánljuk még:

 

 

Már követem az oldalt

X