Mutattunk nemrég egy receptet, amiben a még nem megérett paradicsom használatára adtunk tippet, most pedig hasonló trükköt mutatunk, ha éretlen dinnyével találkoznátok!
Hozzávalók
- nem teljesen érett görögdinnye
A salátaléhez:
- 6 liter vízhez
- 7,5 dl 10 %-os ecet
- 2 dkg citromsav
- ½ ek borkén
- 30 dkg só
- 1 kg 80 dkg cukor (ízlés szerint kevesebb is, több is lehet)
- koriandermag egész
- mustármag egész
- szemes bors
- babérlevél
Elkészítés
Ennek a savanyúságnak az elkészítéséhez az a görögdinnye a legjobb, ami még nem teljesen érett, de már piros a belseje. A dinnyék héját először megmossuk, majd jó két ujjnyi vastag gerezdekre vágjuk. Ha a dinnye közepe már elkezdett érni, azt vágjuk ki, ne savanyítsuk. Ezután a gerezdek aljáról vágjuk le a vastag zöld héjat, de úgy, hogy a piros hús alatt a fehér héjból hagyjunk rajta, mert ez tartja majd össze a szeletet.
Ha kész vagyunk a gyümölcsvágással, készítsük el a salátalevet. Hideg vízben oldjuk fel a hozzávalókat, ízlés szerint változtatva a megadott cukormennyiségen. Amikor a cukor is és a só is teljesen feloldódott, kezdjük el nagyobb méretű befőttes üvegekbe tenni a dinnyeszeleteket, majd adjunk hozzá a fűszerekből is. Arra ügyeljünk, hogy ne legyen teljesen teli gyümölccsel az üveg! Ezután öntsünk rá annyi levet, hogy teljesen ellepje a dinnyét. Helyezzünk celofánt az üveg szájára és csavaros tetővel zárjuk le.
Egy nagy fazék aljára helyezzünk egy újságpapírt vagy rongyot, erre állítsuk a befőttes üvegeket és körülbelül ¾-ig öntsünk vizet a fazékba. Tegyük fel forralni, arra ügyeljünk azonban, hogy ne nagy lángon forraljuk. Amikor a befőttes üvegekben a lé elkezd gyöngyözni, akkor zárjuk is el, majd tegyük az üvegeket szárazdunsztba és ott hagyjuk kihűlni. Ha kisebb zöld dinnyéket savanyítunk, akkor legalább 10-15 percig kell gyöngyöztetni az üvegben a levet, akkor lesz csak jó.
Ajánljuk még: