A legextrább vitaminbomba: sárgarépalekvár

Gasztro

A legextrább vitaminbomba: sárgarépalekvár

Ideje eltenni!

Hozzávalók:

  • 1 kg sárgarépa
  • 4 dl víz
  • 30 dkg cukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 3 narancs leve
  • 2 citrom kicsavart leve
Tovább olvasok

Elkészítés:


A sárgarépát megtisztítjuk és karikára vágjuk. Egy fazékban a 4 dl vízzel együtt puhára főzzük.

Amikor elkészült, leturmixoljuk, és hozzáadjuk a cukrot, vaníliás cukrot, a narancs- és citromlevet. Ezután visszatesszük a tűzre és addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik. Végül előzőleg csírátlanított üvegekbe töltjük, és szárazdunsztban hagyjuk kihűlni.

Ajánljuk még:

Virágzó közösségek, áldáshozó hagyományok – az idei Úrnapja legerősebb üzenete Budaörsről

Országszerte több településen is szokás virágos sátrat és virágszőnyeget készíteni Úrnapjára. A hagyomány leglátványosabb formáit talán a Budapest környéki, jórészt sváb és szlovák nemzetiségű településeiben figyelhetjük meg, és a káprázatos virágözön jelentéstartalma és üzenete egyre gazdagabb, ahogy távolodunk a szokás 19. századi formáitól. Az eredetileg elsősorban paraliturgikus cselekvésként meghonosodott úrnapi sátor-állítás és virágszőnyeg-készítés szerepe mára jócskán túlmutat az egyházi, vallásos kereteken: a helyi közösségek identitásának szerves részévé vált, és felértékelődött generációkat összekovácsoló, közösségszervező ereje. Idén Budaörsön követtük nyomon az egyik legszebb oltár készítését, majd a szombati koszorúkötést, a vasárnapi virágszőnyeg leterítését, és elmondhatjuk: a látvány csak a felszín, a lényeg a közösségi összetartozáson van. A hagyomány emberi oldalát mutatjuk.