Hozzávalók
- 1 kg tarja
- 1,5 kg burgonya
- 4-5 db nagyobb mángoldlevél
- 2 szál sárgarépa
- 2 db körte
- 5 gerezd fokhagyma
- fél fej kovászolt vagy savanyított káposzta
- só
- bors
- mangalicazsír
Elkészítés
A tarját ujjnyi szeletekre vágjuk, és alaposan besózzuk. Egy serpenyőben felhevítünk egy kanálnyi zsírt, és hirtelen, 1-1 perc alatt elősütjük rajta a hússzeletek mindkét oldalát, hogy benntartsuk a finom szaftokat. Ha elkészültünk a hússzeletekkel, akkor a kovászolt káposztát tesszük a serpenyőbe, majd alaposan átforgatjuk. Így feloldjuk vele azokat az ízletes pörzsanyagokat, melyek a húsról maradtak vissza az edényben.
A burgonyát vékony karikára vágjuk, a fokhagymagerezdeket is megtisztítjuk. Egy nagyobb tepsit kikenünk sertészsírral, majd kibéleljük a mángoldlevelekkel. Erre fektetünk egy sor felkarikázott burgonyát. Sózzuk, borsozzuk őket, majd következik egy réteg káposzta.
Ezután jöhetnek a tarjaszeletek. Ezekre ráreszeljük a sárgarépákat, majd a fokhagymagerezdeket is rátesszük egészben. Ezután újra káposzta következik, illetve a vékonyra szeletelt körte. Végül beborítjuk az egészet burgonyával, megsózzuk, borsozzuk, majd mángoldlevelekkel fedjük be. A levelek tetejére is teszünk egy kevés sertészsírt.
Ezután 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük a rakott tarját. Körülbelül 90 perc alatt sül puhára.
Ajánljuk még: