Rakott tarja mángolddal és krumplival

Gasztro

Rakott tarja mángolddal és krumplival

Ezúttal is megéri együtt sütni olyan alapanyagokat, amik magukban is megállnák ugyan a helyüket, de egymást erősítve még különlegesebb ízkavalkádot hoznak létre. 

Hozzávalók

  • 1 kg tarja
  • 1,5 kg burgonya
  • 4-5 db nagyobb mángoldlevél
  • 2 szál sárgarépa
  • 2 db körte
  • 5 gerezd fokhagyma
  • fél fej kovászolt vagy savanyított káposzta
  • bors
  • mangalicazsír

 

Tovább olvasok

Elkészítés

A tarját ujjnyi szeletekre vágjuk, és alaposan besózzuk. Egy serpenyőben felhevítünk egy kanálnyi zsírt, és hirtelen, 1-1 perc alatt elősütjük rajta a hússzeletek mindkét oldalát, hogy benntartsuk a finom szaftokat. Ha elkészültünk a hússzeletekkel, akkor a kovászolt káposztát tesszük a serpenyőbe, majd alaposan átforgatjuk. Így feloldjuk vele azokat az ízletes pörzsanyagokat, melyek a húsról maradtak vissza az edényben.

A burgonyát vékony karikára vágjuk, a fokhagymagerezdeket is megtisztítjuk. Egy nagyobb tepsit kikenünk sertészsírral, majd kibéleljük a mángoldlevelekkel. Erre fektetünk egy sor felkarikázott burgonyát. Sózzuk, borsozzuk őket, majd következik egy réteg káposzta.

Ezután jöhetnek a tarjaszeletek. Ezekre ráreszeljük a sárgarépákat, majd a fokhagymagerezdeket is rátesszük egészben. Ezután újra káposzta következik, illetve a vékonyra szeletelt körte. Végül beborítjuk az egészet burgonyával, megsózzuk, borsozzuk, majd mángoldlevelekkel fedjük be. A levelek tetejére is teszünk egy kevés sertészsírt.

Ezután 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük a rakott tarját. Körülbelül 90 perc alatt sül puhára.

 

Ajánljuk még:

Nincsen diós mákos nélkül! – Bejglitörténelem az ünnepekre

Ahány ház, annyi recept. Ahány íz, annyi történet. Ahány karácsony, annyi bejgli. De honnan ered a sztársütemény? Minek köszönheti népszerűségét? A bejgli még a karácsonyi kalácsot is lesöpörte az első helyről, mai napig őrzi királyi pozícióját az ünnepi desszertek között.