Rakott tarja mángolddal és krumplival

Gasztro

Rakott tarja mángolddal és krumplival

Ezúttal is megéri együtt sütni olyan alapanyagokat, amik magukban is megállnák ugyan a helyüket, de egymást erősítve még különlegesebb ízkavalkádot hoznak létre. 

Hozzávalók: 

1 kg tarja
1,5 kg burgonya
4-5 db nagyobb mángoldlevél
2 szál sárgarépa
2 db körte
5 gerezd fokhagyma
fél fej kovászolt vagy savanyított káposzta
só, bors
mangalicazsír

Tovább olvasok

Elkészítés

A tarját ujjnyi szeletekre vágjuk, és alaposan besózzuk. Egy serpenyőben felhevítünk egy kanálnyi zsírt, és hirtelen, 1-1 perc alatt elősütjük rajta a hússzeletek mindkét oldalát, hogy benntartsuk a finom szaftokat. Ha elkészültünk a hússzeletekkel, akkor a kovászolt káposztát tesszük a serpenyőbe, majd alaposan átforgatjuk. Így feloldjuk vele azokat az ízletes pörzsanyagokat, melyek a húsról maradtak vissza az edényben.

A burgonyát vékony karikára vágjuk, a fokhagymagerezdeket is megtisztítjuk.
Egy nagyobb tepsit kikenünk sertészsírral, majd kibéleljük a mángoldlevelekkel. Erre fektetünk egy sor felkarikázott burgonyát. Sózzuk, borsozzuk őket, majd következik egy réteg káposzta.

Ezután jöhetnek a tarjaszeletek. Ezekre ráreszeljük a sárgarépákat, majd a fokhagymagerezdeket is rátesszük egészben. Ezután újra káposzta következik, illetve a vékonyra szeletelt körte. Végül beborítjuk az egészet burgonyával, megsózzuk, borsozzuk, majd mángoldlevelekkel fedjük be. A levelek tetejére is teszünk egy kevés sertészsírt.

Ezután 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük a rakott tarját. Körülbelül 90 perc alatt sül puhára.

 

 

 

 

Ajánljuk még:

Zöldre van a torta festve – de nem mindegy, hogy mivel!

A zsenge csalánlevél gazdag vitaminforrás, kitűnő főzeléket, levest főzhetünk belőle. Mint ínségétel, a paraszti konyhák régebben ismerték, de újabban a trendi éttermek is felismerték a csalánt, mint a reformkonyha egyik pompás alapanyagát. Aki megszereti, rá fog jönni, hogy a csalánban még ennél is több van! Mint természetes zöldítőt, mint ásványianyag-raktárt, belekomponálhatjuk akár sós- vagy édes süteménybe is.

 

Már követem az oldalt

X