Gasztro

Ecetes szilva

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók (2 üveghez)

  • 50 dkg szilva
  • 2 dl víz
  • 2 dl 5%-os ecet
  • 1 kk fahéj
  • 1 kk szegfűszeg
  • 1 ek egész koriandermag
  • 2 ek cukor
  • 1 tk só

 

Tovább olvasok

Elkészítés

A gyümölcsöt alaposan megmossuk, majd kimagozzuk. Ezután szorosan az üvegekbe rakjuk őket. Olyan szilvát válasszunk ehhez a recepthez, ami már érett, de még roppanós, tehát nincs túlérve.

Egy külön tálban elkészítjük a felöntőlevet. Az ecetet a vízhez öntjük, hozzáadjuk a cukrot, a sót és a többi fűszert. A koriandermagot közvetlenül az üvegekbe szórjuk. A levet addig kevergetjük, amíg teljesen egynemű nem lesz. Ekkor ráöntjük a szilvára. Ezután lefedjük, és 85 fokon 35 percig dunsztoljuk a befőzőautomatában.

Amennyiben nem befőzőautomatában készítjük, akkor a felöntőlevet fel kell forralni, és úgy ráönteni a gyümölcsre. Ezután azonnal le kell fedni az üveget, és szárazdunsztban kell kihűteni.

Télen a különféle sültekhez kiváló csemege.

 

Ajánljuk még:

Húsos táskával búcsúzunk a sárkánytól, köszöntjük a kígyót

A holdnaptár szerinti újév, vagy más néven a tavaszünnep, a kínaiak számára a legfontosabb ünnep, melyet a világ népességének egynegyede ünnepel. December 6-án felkerült az UNESCO emberiség szellemi kulturális örökségének listájára a „kínai emberek tradicionális újévi ünnepléséhez kapcsolódó társadalmi szokásai”, ami nem csak dicsőség, hanem egy lehetőség, hogy minél többen megismerjék és átélhessék ezeket a hagyományokat. Az ünnep szerencsét, gazdagságot és boldogságot hozó szimbolikus jelentésű ételeinek nyomába eredtünk a budapesti kínai negyedbe, hogy hiteles forrásból ismerjük meg kínai újév finomságait.