Variáció lecsóra: saksuka

Gasztro

Variáció lecsóra: saksuka

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

  • 3-4 db színes paprika
  • 4 db paradicsom
  • 1 kisebb cukkini
  • fél padlizsán
  • 2 fej hagyma
  • 1/2 dl olívaolaj
  • 2 tojás
  • 1-2 dl paradicsomlé
  • 1 cs friss koriander
  • szegfűszeg

 

Tovább olvasok

Elkészítés

Ez a közel-keleti lecsó, rengeteg változata létezik, minden országban és családban más és más. Alapja az olívaolaj, a paradicsom, a fokhagyma, a fűszerek és a tojás. Variálhatósága miatt óriási szabadságot enged a recept a
készítőinek. Én a saját változatomat osztom most meg.

A paprikát megtisztítjuk, kockára vágjuk. Érdemes többféle színű paprikát használni, így még szebb lesz a végeredmény. A paradicsomokat leforrázzuk, a héjukat lehúzzuk. A cukkinit és a padlizsánt félkörre vágjuk. A hagymát vékony félfőre szeleteljük, majd az olívaolajon megdinszteljük. Rádobjuk a paprikákat, és hagyjuk 7-8 percig párolódni. Ezután jöhet rá a paradicsom, a cukkini, a padlizsán és a paradicsomlé is. Ekkor megsózzuk, és meghintjük egy leheletnyi szegfűszeggel.

Ha a zöldségek megpuhultak, és szaftot is engedtek, akkor belerakjuk a koriandert, majd egy kanál segítségével kis fészkeket készítünk a szaftos zöldségek között, amelyekbe óvatosan beleütünk egy-egy tojást. Ekkor már csak közepes lángon főzzük. 4-5 perc elteltével elzárjuk a tűzhelyet, és a lecsónkat hagyjuk még egy kicsit pihenni,
hogy a tojás krémesre tudjon főni benne. Akkor az igazi, ha a tojások sárgája lágy marad.

Friss korianderrel megszórva tálaljuk.