Lekvárok és szörpök kistestvérei: így készülnek a gyümölcszselék, kocsonyák és sajtok (kreatívan)

Gasztro

Lekvárok és szörpök kistestvérei: így készülnek a gyümölcszselék, kocsonyák és sajtok (kreatívan)

5 + 1 zseniális recept!

Magyarországon a 19. század végén vált széles körben ismertté a tartósítás egy speciális formája, a gyümölcssajtok készítése. Leginkább savanykásabb gyümölcsökből főzték a sűrű lekvárokat, amiket aztán alacsony peremmel rendelkező deszka formákba öntöttek. Napon, adott esetben a kemencében szárították, majd feltekerve tárolták őket. Tésztákhoz, kenyerekhez kínálták, de feloldva levest is főztek belőle.

Most érő gyümölcseinkből is könnyen készíthettek ilyeneket. Nálam leginkább ezek a receptek váltak be:

Tovább olvasok

Sárga málna zselé

A megmosott sárga málna szemeket víz nélkül addig pároljuk, amíg kissé össze nem esnek. Ezután passzírozzuk, majd a levét körülbelül 20 percig forraljuk, végül literenként 70 dkg cukrot hozzáadva sűrűsödésig főzzük. Ha a tányérra cseppentett lé megdermed, elkészültünk. Szilikonformákba vagy üvegbe töltjük, de csak óvatosan takarjuk, nem fedjük és nem kötjük le. Az így kapott málnazseléket hűvös helyen tároljuk, és önmagában vagy újraolvasztva torták, sütemények díszítéséhez, töltéséhez használhatjuk.

Körtesajt

A körtéket tisztítás után kevés vízben vagy gőzben puhára pároljuk, áttörjük, és minden kilogramm péphez fél kg cukrot adunk. Kilogrammonként fél citrom leve és reszelt héja illetve 5 dkg tört dió kerül még hozzá. Az így kapott elegyet addig főzzük, míg az edénytől el nem válik. A pépet ujjnyi vastagon vizezett tányérokra tesszük, vagy formába öntjük – ügyelve a vastagság tartására. Meleg helyen hűlni hagyjuk, pár nap múlva pedig vágva, porcukrozva dobozba tesszük.

 
Fotó: Amrein Tamásné Miskolczi Boglárka

Paradicsomkocsonya

Egy kilogramm darabolt paradicsomot addig főzünk, amíg a héja össze nem sodródik. Áttörjük, levét félretesszük. Másnap fél kilogramm cukrot hozzáadva legalább egy órát főzzük és amikor kellőképpen sűrűre főtt, formákba öntjük. Kihűlés után hűvös helyen tároljuk!

Fűszeres berkenyesajt

A berkenyeszemeket alaposan megmossuk, és nagyon kevés vízzel addig pároljuk, míg puhára nem főnek. Ezután turmixoljuk, és kilogrammonként 60 dkg cukrot adunk a péphez. Pépünkbe kerül még kilónként 5 dkg tört dió, kezeletlen narancs reszelt héja és leve, egy csipet citromsav és fahéj. Mindezt addig főzzük, míg az edénytől el nem válik. Formákba öntjük, vagy ujjnyi vastagon tányérra terítjük, és pár nap után fahéjas porcukorral megszórva dobozokba rakjuk.

 
Fotó: Amrein Tamásné Miskolczi Boglárka

Virágzselé

Kertünkben viruló ehető virágainkat összegyűjtjük, akár vegyesen, akár önmagukban. Kevés vízben forrázzuk, egy órát állni hagyjuk. Leszűrjük, hozzáadjuk egy citrom és egy narancs reszelt héját és levét, egy csipet vaníliát, és fél liter virágvizenként 70 dkg cukrot. Tűzre tesszük, pektinnel keverjük, és melegítés után formákba öntjük. Ha élő virágot is szeretnénk belecsempészni zselénkbe, akkor a főzés elején tegyünk félre pár szép szirmú fejet, és hűlés után, de még dermedés előtt díszítsük zselénket.

Kedvelt ehető virágaink például a búzavirág, citrombazsalikom, fahéj bazsalikom, levendula, méhbalzsam, pitypang, borágó, körömvirág, szegfű, jázmin, mályvarózsa, vadárvácska, citromfű, rózsa, szurokfű, kakukkfű. Kísérletezzünk bátran!

Grátiszként egy különleges csemege, ha maradt még dió eltéve: 

20 dkg tört diót elkeverünk 25 dkg vajjal és ugyanennyi mézzel. Ha lágyabb állagot szeretnénk, turmixolhatjuk is. Az így kapott masszát üvegekbe töltjük, és hűvös helyen tároljuk. Kenyérre, pirítósra kenve nemcsak finom, de egészséges is. 

Minden recept esetén bátran használjuk kreativitásunkat! Szilikonformákba öntve, vagy formára vágva kifejezetten szemet gyönyörködtető ínyencségeket készíthetünk. Ha az alapanyagként szolgált gyümölcsöt vagy virágszirmot egészben is felhasználjuk, izgalmas kompozíciókat alkothatunk. A fűszerezést se felejtsük el! Alapreceptjeinket egészen vakmerően is módosíthatjuk: alkohol hozzáadásával különleges felnőtt csemege, az ízek sokszínű keverésével teljes gasztronómiai kiruccanás lehet a végeredmény! Csak bátran!

Ajánljuk még:

MEGÉRKEZETT AZ APEROL SPRITZ HAZAI KONKURENSE, A PEZSGŐ SPRICC
5 + 1 VESETISZTÍTÓ ITAL, AMI SEGÍTHET MEGŐRIZNI A EGÉSZSÉGES MŰKÖDÉST
PUSZTÍTÁSTÓL AZ ÉLETIG: VÁLTOZÁSOM SZIMBÓLUMAI, A KERTI DIÓFÁK

5+1 szörp, amit még sosem kóstoltál, de éppen itt az ideje!
A természet oly sok titkot rejt, oly sok felfedezésre váró apró kis szeglete van a világnak – érdemes minél többet bejárni. Ez a gondolat vezérelt akkor is, amikor az első pitypangszörpömet megfőztem. Nem vártam meghatározó ízélményt, de ahogy az lenni szokott: kellemesen csalódtam.

 

Már követem az oldalt

X