Hozzávalók:
- 1 kg szilva
- 30 dkg cukor
Elkészítés:
A szilvát mossuk meg, magozzuk ki és helyezzük egy sütőpapírral bélelt tepsibe úgy, hogy a héjas fele kerüljön alulra. Töltsük meg így nagyjából a tepsi felét. A másik felére szórjunk 30 dkg kristálycukrot, és így toljuk a sütőbe a tepsit.
Amikor a cukor szépen megkaramellizálódott, és a szilva is már összetöttyedt, vegyük ki a sütőből.
Fogjuk jól össze a sütőpapír négy sarkát (vigyázzunk a kezünkre, nehogy megégessük magunkat!) és fakanálal ütögessük meg az ételt, hogy a szilva és a cukor jól összekeveredjen. Ha úgy látjuk, elértük a kívánt állagot, töltsük tiszta üvegekbe a lekvárt, és szárazdunsztban hagyjuk kihűlni.
Tálaláskor ízesíthetjük rummal, szegfűszeggel vagy akár fahéjjal is.