Otthon

Mit lehet júniusban befőzni? – Nem vagy még lekésve

Elérkezett az év egyik legizgalmasabb időszaka: a nyári befőzéshullám első szakasza. A bodzavirág már lefutott, és a fenyőrügy is a végét járja, de bánkódni semmiképpen sem érdemes, hiszen a június telis-tele van a szüret és a pincepolc kincseivel.

Akinek szerencséje volt az idén, és akadt némi cseresznyéje, az még gyorsan szedje le az utolsó hullámokat, mert kár lenne veszni hagyni a meggy mögött sokszor méltatlanul mellőzött gyümölcsöket. Kiváló befőtt készíthető belőle, ami a kajszilekvár mellett az egyik legfinomabb grízestészta-köret. A lédús fajtákból finom gyümölcslé készülhet, csicsókával cseresznyelekvár, de

mézbe forgatva, fűszerezve, aszalva is nagyon finom.

Gyermekkoromban az egyik legfinomabb édesség a fagyasztott cseresznye volt: a mama által kimagozott, felezett cseresznyéket csak kiszedtük a fagyasztóból, és úgy, ahogy volt, fagyosan csipegettük.

Érkeznek az első bőtermők: kevés szebb dolog van a meggyszezonnál. És a mai meggyárak mellett még a kevésbé aktív kertészeknek is érdemes vödröt ragadni! Meggyespite, meggylekvár, meggykompót és meggysajt. Csak pár a legjobb meggyes ételek közül. Bár a bodzával nehéz versenybe szállni, a meggyszörp esélyes a küzdelemre, és az aszalt meggynek sincsen párja, főleg ha még télire is marad belőle.

Bár sok helyütt kifelé fut: még eperből is akad. A lekvár és a kompót a legfinomabb, de lehet belőle szörp is. Én szeretem püré formájában is eltenni, mert ez később gyümölcslevesekhez és töltött piskótákhoz is felhasználható. Gyönyörűen piroslanak a ribizlik és a málna is berobbant a kedvező időjárástól. A málnaszörp idén mindenképpen az elsők között szerepel, a ribizlit pedig a szokásos rend szerint: trikolor keverékben (fehér, fekete, piros) vákumozva, frissen teszem el a fagyasztóba. Az őszi és téli hónapokban elég csak elővenni, és a többi gyümölccsel összeturmixolva már készen is van a család vitamin-utánpótlása.

Zöldellnek a levelek: spenót és sóska borítja a magaságyásokat. Mindből be kell tárazni télire: nélkülözhetetlen főzelékalapanyagok lesznek a hideg hónapokban. Érdemes kipróbálni

az olajban, fokhagymával dinsztelt és így eltett spenótot is, kiváló köret lehet húsok, sültek mellé, de főtt tésztával sem utolsó összesütni.

Ugyancsak érdemes elkezdenünk a fűszernövények szüretét: amit csak tudunk, szárítsunk ki! Így könnyedén feltölthetjük a fűszeresszekrényt. Készíthetünk vegyes fűszersókat belőlük, de a petrezselyemből például fantasztikus pesto is lehet, és az olyan immunőrök, mint a zsálya vagy a kakukkfű mindenképpen kellenek majd a házi patikába.

A káposzták mehetnek savanyításra vagy fermentálásra, és kerüljenek legyalulva a fagyasztóba is: a káposztás cvekedli egy jó nagy adag porcukorral életmentő egy-egy hisztisebb napon (nem csak gyerekeknek). Kevesen teszik, de mehet a fagyasztóba a karfiol is: a rózsákat szétszedve érdemes eltenni, így könnyebben tudunk majd vele bánni, ha elővesszük a főzéshez. A karfiolleves mellett egyik nagy kedvencem a karfiolos köret: az apró fejecskéket forgassuk paprikás lisztbe, tegyük kivajazott tepsibe, majd öntsük nyakon egy kis sós-borsos tejföllel, reszelt sajttal, majd süssük pirulásig. Ezt még azok is szeretni szokták, akik egyébként nem rajonganak a karfiolért.

Végül az első uborkák és a hagymák lehetőséget adnak egy szezonelő-csalamádé elkészítésére: a vékonyra szelt uborkákat sózzuk be, keverjük össze az apróra vágott vagy vékonyra szelt hagymával, nyomjunk bele egy kis fokhagymát, de a tartalmas savanyúságot kedvelők még káposztával is megspékelhetik. Mehet a szokásos felöntőlé, és a már jól ismert tartósítás (természetesen adalékanyagok nélkül, csakis a megfelelő eljárásrenddel elérve a hatást). Ez a krumplistésztához, sült húsokhoz a legfinomabb.

Mindenkinek eredményes, és kreatív felfedezésekben bővelkedő befőzést kívánunk!

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X