Hozzávalók:
- 2 db kínai kel
- 20 dkg nagy szemű, jódmentes só
- 1 szál sárgarépa
- 1 szál jégcsap retek
- 1 szál újhagyma
A rizspudinghoz:
- 4-5 dl víz
- 6 dkg rizsliszt
- 1 ek cukor
Ízesítő:
- ½ szem alma
- ½ fej vöröshagyma
- 1 fej fokhagyma
- 3 ek halszósz
- friss gyömbér
- chili
A kínai keleket a tövüknél bevágjuk, majd ketté szakítjuk. A két felet is ugyanígy ketté törjük. Így nem fognak szétesni a negyedek. Ezután precízen besózzuk úgy, hogy minden egyes levél közé kerüljön a sóból. Ne sajnáljuk erre az időt és az energiát, mert ez nagyon fontos a megfelelő végeredményhez. Ha elkészültünk, egy nagy tálba rakjuk a negyed keleket, és egy másik nehéz edénnyel lenyomtatjuk. Legalább 2 órán át állni hagyjuk. Akkor jó, ha megfonnyad, és bő levet ereszt.
Ha ez megtörtént, jól kicsavarjuk a leveleket, viszont nem öblítjük le, hogy maradjon rajtuk elegendő só.
A rizslisztből és a vízből közben puding sűrűségű masszát főzünk. Adunk hozzá egy kanál cukrot is. Ezután hagyjuk hűlni.
A fél almát, a fél vöröshagymát, a fokhagymát, a gyömbért, a halszószt és a chilit leturmixoljuk, és elkeverjük rizspudinggal. A sárgarépát, az újhagymát és a retket megtisztítjuk, majd hosszúkásra felaprítjuk, és szintén beleforgatjuk a szószba.
Ezután érdemes gumikesztyűt húzni, és így beledörzsölni a csípős keveréket a kínai kel leveleibe.
Figyeljünk, hogy minden levél alá jusson a szószból. A negyedeket ezután elhelyezzük egy nagyobb üvegben, és alaposan lenyomjuk, hogy ne maradjon köztük levegő. Végül lefedjük, de nem légmentesen, és hagyjuk 3-4 napig szobahőmérsékleten érni. Ezután hűtőbe rakjuk, ahol ez az érési folyamat majd tovább folytatódik. Kb. másfél hét után elkezdhetjük fogyasztani. Két hónapig fogyasztható.
Ajánljuk még: