Klasszikus eperszörp

Gasztro

Klasszikus eperszörp

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók: 

  • 3 kg eper +10 dkg cukor az alaphoz
  • 40 dkg cukor
  • 4 citrom leve 
  • igény szerint fél kk nátrium-benzoát

Tovább olvasok

Elkészítés

Ha így készítjük az eperszörpöt, akkor a maradék epervelőből lekvárt is készíthetünk, ezért én mindig egyszerre készítem ezt a két finomságot!

Az epreket beszórjuk a 10 dkg cukorral, majd alaposan összedolgozzuk. Ilyenkor bátran nyomkodjuk meg a gyümölcsöt, így a cukor hatékonyan ki tudja belőle húzni az össze levet. A megnyomkodott gyümölcsöt tegyük egy szűrőbe, és csepegtessük le egy másik edénybe az ízletes és gyönyörű piros eperlevet. 

Ez a lé lesz a szörpünk alapja, ebből az adagnyi eperből kb. 8 dl fog lecsöpögni. Ehhez a léhez keverünk 40 dkg cukrot, és jól elkeverjük. Ízesítjük a citromok kifacsart levével. Közben kóstolgassuk, és a savasságot, illetve az édességet az ízlésünknek megfelelően állítsuk be. 

Ha így nyersen szeretnénk eltenni a szörpöt, akkor mindenképpen adnunk kell hozzá egy nagyon pici tartósítószert. Így marad a legfrissebb és legintenzívebb ízű, tehát ilyenkor lehet apró kompromisszumot kötni e tekintetben.

Ha nem szeretnénk tartósítószert használni, akkor forraljuk fel a szörpöt, és még forrón töltsük csírátlanított üvegekbe, zárjuk le, majd dunsztoljuk ki. 

 

Már követem az oldalt

X