Hozzávalók:
- 3 kg eper +10 dkg cukor az alaphoz
- 40 dkg cukor
- 4 citrom leve
- igény szerint fél kk nátrium-benzoát
Elkészítés:
Ha így készítjük az eperszörpöt, akkor a maradék epervelőből lekvárt is készíthetünk, ezért én mindig egyszerre készítem ezt a két finomságot!
Az epreket beszórjuk a 10 dkg cukorral, majd alaposan összedolgozzuk. Ilyenkor bátran nyomkodjuk meg a gyümölcsöt, így a cukor hatékonyan ki tudja belőle húzni az össze levet. A megnyomkodott gyümölcsöt tegyük egy szűrőbe, és csepegtessük le egy másik edénybe az ízletes és gyönyörű piros eperlevet.
Ez a lé lesz a szörpünk alapja, ebből az adagnyi eperből kb. 8 dl fog lecsöpögni. Ehhez a léhez keverünk 40 dkg cukrot, és jól elkeverjük. Ízesítjük a citromok kifacsart levével. Közben kóstolgassuk, és a savasságot, illetve az édességet az ízlésünknek megfelelően állítsuk be.
Ha így nyersen szeretnénk eltenni a szörpöt, akkor mindenképpen adnunk kell hozzá egy nagyon pici tartósítószert. Így marad a legfrissebb és legintenzívebb ízű, tehát ilyenkor lehet apró kompromisszumot kötni e tekintetben.
Ha nem szeretnénk tartósítószert használni, akkor forraljuk fel a szörpöt, és még forrón töltsük csírátlanított üvegekbe, zárjuk le, majd dunsztoljuk ki.
Ajánljuk még: