Egészség

6+1 fontos jótanács a sikeres befőzéshez a szakértőtől

Minőség, tisztaság, figyelem – alighanem ez a három legfontosabb dolog, amit szem előtt kell tartanunk, hogy megfelelő minőségű és finom befőtt vagy lekvár kerüljön ki a kezeink közül. No és persze azt is jól fontoljuk meg, hogy milyen módszerrel szeretnénk tartósítani a gyümölcsöket, zöldségeket. Hogy mindez mit is jelent pontosan, mire figyeljünk befőzés közben, arról Rácz Erikát, a Befőzde egyik alapítóját kérdeztük.

Saját termesztésű zöldségekből és gyümölcsökből készíti a házi lekvárokat, szörpöket és más készítményeket Rácz Erika férjével, Fóris Józseffel 2012 óta. A hódmezővásárhelyi háziasszony azonban évtizedekkel korábban kezdte a befőzést, azóta csak gyűltek a tapasztalati – ezeket osztotta meg most velünk.

A házaspár a mai napig hagyományos formában, vagyis kézi munkafolyamatokkal dolgozza fel az alapanyagokat. Fontos számukra, hogy a kezük alól kikerült termékek nemcsak finomak, hanem egészségesek is legyenek, ezért a Befőzde termékeinek előállítása során nem használnak tartósítószert, adalékanyagot és színezéket sem. Rácz Erika szerint, ha valaki betartja az alábbi szempontokat, akkor biztos a siker. Ha azonban valamelyiket mégsem vesszük komolyan, annak a befőttünk vagy lekvárunk láthatja kárát. Íme a titok, vagyis 6+1 fontos tanács a sikeres befőzéshez!

 

Megfelelő származási hely

Ha nem tudjuk magunk megtermeszteni, próbáljuk megbízható helyről beszerezni a zöldséget, gyümölcsöt. Olyan helyről, ahonnan nem vegyszerezett, felgyorsított érésű, „túltápoldatozott”, mesterséges adalékanyagokkal növesztett zöldség vagy gyümölcs kerül ki, hanem hagyományos termesztésű. Ez jelentősen befolyásolja a készítmény ízét.

Érettség

Főleg a gyümölcsöknél fontos: ettől függően használhatjuk befőtt vagy lekvár készítéséhez. A befőtthöz kevésbé érettet használunk, a lekvárhoz pedig a jól megéretteket, de a rohadt vagy a pottyant gyümölcsöt ne használjuk fel a lekvárok készítéséhez se. Éretlen, férges gyümölcsből sosem készül jó befőtt vagy lekvár.

A zöldség és gyümölcs minősége

Kizárólag egészséges gyümölcsöket, zöldségeket használjunk a befőzéshez, rohadtat, penészeset, lepottyantat semmiképp, még lekvárkészítéshez se. Ezeket az sem használja fel, aki jó minőségű pálinkát szeretne készíteni.

A befőzési folyamat tisztasága

Kitakarított konyhában fogjunk hozzá a befőzéshez! Persze ez alap dolog, a háziasszonyok általában így dolgoznak, de amikor befőzünk, a tisztaságra különösen figyelni kell. Takarítsuk ki a konyhát, töröljük le a pultot, és ha lehet, közben ne foglalkozzunk mással. Egyrészt elvonja a figyelmet, másrészt azon a tűzhelyen, ahol majd a lekvárt rotyog, ne forrjon a húsleves. Fontos, hogy tudjunk koncentrálni, illetve nehogy zsír vagy bármi oda nem illő dolog csöppenjen a lekvárba.

Eszközök és üvegek tisztasága

Az eszközök alatt a lábasokat, kanalakat, szűrőket és tölcséreket kell érteni, de az üvegek tisztasága is rendkívül fontos. Használhatunk az előző években felhalmozódott üvegeket – ezeket mosogatószerrel alaposan ki kell mosni, majd csírátlanítani. Ha kellőképpen elmosogattuk az üveget, és biztosan nem maradt benne szennyeződés, nem feltétlenül szükséges a csírátlanítás, elég egy ecetes-vizes átöblítés is. Nagyon fontos, hogy bár előző évi üveget használhatunk, de lapkát, azaz tetőt minden évben újat tegyünk rá. Ez különösen akkor lényeges, ha a hőkezeléses tartósítást választjuk, vagyis nem használunk semmilyen tartósítószert. A használt tető ugyanis az előző évi hőkezelés és a csavarintás során deformálódik, főleg amikor késsel egy kicsit megpiszkáljuk. A szemmel nem látható, pici résen bemegy a levegő, ami a készítmény romlását okozhatja.

Megfelelő tartósítási módszer választása

Többféle tartósítási módszer van. Ha a felsorolt szempontokat pontosan betartva végezzük a befőzést, akkor nyugodtan választhatjuk a hőkezeléses módszert, azaz a dunsztolást, vagyis nem lesz szükségünk kémiai tartósítószerre.

+1 jótanács

Ha valaki évről évre foglalkozik a befőzéssel, akkor érdemes befektetni. Vásároljunk edényeket, eszközöket, amiket csak és kizárólag erre a célra használunk. Így egy helyen tudjuk tárolni a lábasokat, szűrőket, tölcséreket és fakanalakat. Egyébként is fontos, hogy ne azzal a fakanállal kavarjuk a lekvárt, amivel korábban például a marhapörköltet. Nemcsak azért, mert átveheti a hagymás ízt, hanem mert maradhat a fakanálon zsíros szennyeződés, amit bevihetünk a lekvárba, szörpbe, vagy az egyéb gyümölcskészítménybe, ami romlást okozhat.

Ha ezeket a pontokat betartjuk, akkor 100 százalék, hogy sikeres lesz a befőzés tartósítószer használata nélkül is – magyarázta Rácz Erika, aki a férjével együtt nemcsak lekvárok és szörpök, de zselék és chutney-k, cukorbetegek számára is fogyasztható finomságok készítésével is foglalkozik. Ahogy mondta, ezeket a szabályokat tartósítószer használata esetén is érdemes szem előtt tartani az igazán jó eredmény érdekében!

Ajánljuk még: 

KI MONDTA, HOGY A KAKAÓS CSIGA A LEGJOBB? ITT A KÓKUSZOS CSIGA!
A TÖKÉLETES HÁZI KIFLI

 

Már követem az oldalt

X