Hozzávalók:
- 50 dkg finomliszt
- 15 dkg öregtészta
- 2 tk só
- 3 dkg puha vaj
- 2 dl langyos víz
- 2 nagy evőkanál tejföl
- 1 tk cukor
- 1 dkg friss élesztő
Elkészítés:
A langyos vízbe beleszórjuk a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt.
Tálba szitáljuk a lisztet, elvegyítjük a sóval, és a közepébe mélyedést készítünk. Ide öntjük az élesztős vizet, beleteszünk 2 nagy evőkanál tejfölt, rátépkedjük az öregtésztát, és hozzáadjuk a puha vajat is.
Kézzel vagy géppel puha, de nem ragacsos, rugalmas tésztát dagasztunk. Ha a tésztánk kemény, szakadozott felületű, tejfölt adhatunk még hozzá. Az alaposan kidolgozott, hólyagos tésztát kelesztőtálba tesszük, letakarjuk, és 50 percig pihenni hagyjuk.
Ezután liszttel meghintett munkalapra borítjuk, és 8 egyforma darabra vágjuk. Egyesével gömbölyítjük őket, majd a kis cipókat letakarjuk, és 20 percig pihenni hagyjuk.
A pihentetett cipókból először kb. 15-18 cm átmérőjű korongokat nyújtunk, majd ezután elkezdjük egyirányba, magunktól el és vissza nyújtani, hogy egy kb. 35-38 cm hosszúságú ovális formát kapjunk. A tésztát a rövidebb oldalával kezdve szorosan feltekerjük, gyengéden megsodorjuk majd meghajlítjuk. Úgy tesszük a sütőpapírral bélelt tepsire, hogy a feltekert tészta vége alulra kerüljön.
A megformázott péksüteményeket letakarjuk, és 30 percig ismét kelni hagyjuk. A sütőt közben előmelegítjük 200 fokra.
A kifliket egy virágpermetező segítségével lefújjuk vízzel és megszórjuk nagy szemű sóval. A tepsit a forró sütőbe toljuk és kifliket 30 perc alatt szép pirosra sütjük. Rácsra szedjük hűlni őket.
Arról, hogy öregtésztát hogy tudsz készíteni, itt olvashattál.
Ha egy könnyebb, kezdőknek szóló kenyérrecept érdekelne, ezt a cikket javasoljuk.
És ha megnéznéd, Borbás Marcsi miképp készít olyan kiflit, amivel gyerekkorunkban találkozhattunk, ide kattints.
Limara további profi receptjeit itt találod.
Ajánljuk még: