Egy befőttesüvegnyi napsütés: csicsókás cseresznyelekvár

Gasztro

Egy befőttesüvegnyi napsütés: csicsókás cseresznyelekvár

Borbás Marcsi receptje.

Hozzávalók:

  • 1 kg fehér vagy piros cseresznye
  • 1 kg csicsóka
  • 50-80 dkg cukor (ízlés szerint)
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 egész citrom
  • 1 evőkanál rum

Elkészítés:

A cseresznyét megmossuk, kimagozzuk. A csicsókát megtisztítjuk és kisebb darabokra vágjuk, és a cseresznyével együtt egy lábosba vagy fazékba tesszük. Hozzáadjuk a citromokat, melyeknek a héját is és a hártyáit is eltávolítottuk. Közepes lángon, fedő alatt elkezdjük főzni a gyümölcsöt a zöldségekkel. Időnként megkeverjük, nehogy leégjen. Amikor már jól megfőttek a hozzávalók, és kissé be is sűrűsödött, akkor levesszük a tűzről és botmixerrel pépesítjük. Akkor jó az állaga, ha kellően sűrű, a pudinghoz hasonló. Ha szükségesnek látjuk, akkor a pépesítés után tegyük vissza a tűzre, és tovább sűrítsük. Amikor elérte a kívánt állagot, akkor adjuk hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot és hagyjuk a cukorral együtt felrottyanni. Amikor bugyborékos, akkor vegyük le a tűzről, és keverjük el benne az 1 evőkanál rumot. Csak egy keverés erejéig tegyük ismét a tűzre, azért nem szükséges hosszabb ideig, mert akkor elforr a rum, és nem lesz érezhető az íze. Csírátlanított üvegekbe töltjük a forró lekvárt, tetővel lezárjuk, és az üvegeket fejre állítjuk. Így tesszük a szárazdunsztba. Másnap visszaforgatjuk az üvegeket, és a dunsztban hagyjuk kihűlni.  

Ízesíteni nemcsak rummal lehet, hanem többféleképpen is fűszerezhetjük, pl.: mentával, csillagánizzsal, citromfűvel, fahéjjal és gyömbérrel is.

 

 

 

 

 

Ajánljuk még:

Nincsen diós mákos nélkül! – Bejglitörténelem az ünnepekre

Ahány ház, annyi recept. Ahány íz, annyi történet. Ahány karácsony, annyi bejgli. De honnan ered a sztársütemény? Minek köszönheti népszerűségét? A bejgli még a karácsonyi kalácsot is lesöpörte az első helyről, mai napig őrzi királyi pozícióját az ünnepi desszertek között.