Almakaramell: koncentrált finomság egész évre

Gasztro

Almakaramell: koncentrált finomság egész évre

Almakoncentrátum egy üvegben, amiért egész évben hálás leszel!

Hozzávalók

  • 2 kg alma
  • 20 dkg vaj
  • 2 dl fehérbor
  • 1 kk kardamom
  • 1 kk fahéj
  • 1 citrom héja reszelve

 

Tovább olvasok

Elkészítés

Az almákat alaposan megmossuk, kimagozzuk, majd apró kockákra vágjuk. Meghámozni nem kell. 20 dkg vajat felolvasztunk, és elkezdjük rajta dinsztelni a felaprított gyümölcsöt. Ha már puha, felöntjük 2 dl fehérborral, aminek ezután elpároljuk az alkoholtartalmát. További 20 percig főzzük, majd teljesen krémesre turmixoljuk. Ekkor ízesítjük kardamommal és fahéjjal, de aki szereti, citromhéjat is reszelhet bele.

Ezután lassú tűzön addig főzzük, míg 2/3-ára sűrűsödik. Az almának el kell veszítenie a nedvességtartalmát, a benne lévő cukroknak pedig el kell kezdeniük karamellizálódni. Amikor a massza már olyan sűrű, mint a mustár, még forrón csírátlanított üvegekbe töltjük, és kidunsztoljuk.

Egész évben fantasztikus lesz süteményekbe, süteményekhez, de egy-egy kanállal önmagában fogyasztva is nagyon finom!

Ajánljuk még:

Fahasábos dekoráció – az egyszerűségből áradó melegség

Tél vége felé már ott lebeg a levegőben a tavasz ígérete – a kínaiak szerint a nyár a téli napfordulóval kezdődik, hiszen ekkortól már egyre hosszabbak lesznek a nappalok. Napról napra több a madárdal, simogatóbb a napsütés, és mindig nagyobb vágyat érzek, hogy az örökzöldes és mohás dekorációkat felváltsák a tavaszi virágosok. Íme, néhány ötlet ahhoz, hogyan használhatjuk fel a fadarabokat, hasábokat az egyszerű lakásdíszekhez!