Hozzávalók
- 2 kg alma
- 20 dkg vaj
- 2 dl fehérbor
- 1 kk kardamom
- 1 kk fahéj
- 1 citrom héja reszelve
Elkészítés
Az almákat alaposan megmossuk, kimagozzuk, majd apró kockákra vágjuk. Meghámozni nem kell. 20 dkg vajat felolvasztunk, és elkezdjük rajta dinsztelni a felaprított gyümölcsöt. Ha már puha, felöntjük 2 dl fehérborral, aminek ezután elpároljuk az alkoholtartalmát. További 20 percig főzzük, majd teljesen krémesre turmixoljuk. Ekkor ízesítjük kardamommal és fahéjjal, de aki szereti, citromhéjat is reszelhet bele.
Ezután lassú tűzön addig főzzük, míg 2/3-ára sűrűsödik. Az almának el kell veszítenie a nedvességtartalmát, a benne lévő cukroknak pedig el kell kezdeniük karamellizálódni. Amikor a massza már olyan sűrű, mint a mustár, még forrón csírátlanított üvegekbe töltjük, és kidunsztoljuk.
Egész évben fantasztikus lesz süteményekbe, süteményekhez, de egy-egy kanállal önmagában fogyasztva is nagyon finom!
Ajánljuk még: