Egészben, befőttnek, lekvárnak, de még paradicsomosan is: receptek őszibarackhoz
Olvasási idő: 4 perc

Egészben, befőttnek, lekvárnak, de még paradicsomosan is: receptek őszibarackhoz

Talán azért, mert egyre kevesebb helyen termeszthető sikerrel vagy mert éppen más gyümölcsök taszítják le a trónról, de az utóbbi időben bizony veszített népszerűségéből az őszibarack. Pedig ez a lédús, zamatos finomság sokkal több lehetőséget rejt magában, mint gondolnánk: a hideg gyümölcslevestől a köreteken át egészen a legkülönfélébb befőzési lehetőségekig. 

„A szép, nagy szemű őszibarackot kis rézből való csemegéhez illő késkével meghámozzuk. De nem szabad vastagon vágni le a bőrét, mert legzamatosabb része közvetlen a bőre alatt van. Minden meghámozott barackot citromos vízbe dobunk, ott is hagyjuk, amíg a többivel elkészülünk. Azután felébe vágjuk, magját kiszedjük és nagyjából szitán lecsepegtetjük. Ekkor szitára tiszta ruhát téve, a szita alá vaslábosban kéngyertyát vagy kénport gyújtunk, a szitát fölébe helyezzük, még egy ruhával jó erősen letakarjuk és félóráig kénezzük. Legjobb ezt folyosón vagy udvaron végezni, mert a kénfüst fojtó és megmaradni mellette a helyiségben nem lehet. Ha a barack hófehér lett, vizbe vetjük, melyet két-háromszor frissel felcserélünk, hogy a kénszagot kivegye a gyümölcsből.

Plate with sliced peaches on grunge table
Fotó: 123RF

Azután szitán lecsepegtetjük és kimosott, száraz üvegekbe rakjuk. Ráöntjük a felforralt, édes szirupot, bekötjük az üvegeket és gőzben kifőzzük. Papírral letakarva a kamra sötét zugában elrakjuk” – így készült még az őszibarackbefőtt az 1910-es években, nagy becsben tartott, és igencsak kedvelt finomságként. Az azóta eltelt évtizedekben viszont nemcsak a kén tűnt el a receptekből, hanem tucatnyi más módszert is felfedeztünk – ezek közül hoztuk el kedvenceinket.

Kevesen tudják, de az őszibarackot nemcsak felezve, hanem egészben is eltehetjük. Ehhez megmosott, meghámozott őszibarackokat készítünk elő. A kiválasztott üvegünk (esetünkben kétliteres üveg) minden literjére 35 dkg vízben 35 dkg cukrot oldunk fel, majd ezt az oldatot felforraljuk és pár percig megfőzzük benne az egész barackokat, méghozzá úgy, hogy két percig forró vízben, majd további tíz percig alacsony lángon. Ezután a barackot üvegbe rakjuk, a szirupot pedig újra felforraljuk, majd ha kész vagyunk vele, a barackra öntjük. Végül egy kevés alkoholt öntönk az üvegbe, és lezárjuk, majd dunsztba tesszük.

Basket with tasty fresh peaches in garden
Fotó: 123RF

Őszibarack dzsemet is készíthetünk, amit legjobb almával vegyesen főzni. Ehhez egyenlő mennyiségben veszünk barackot és almát, ezeket meghámozzuk, szeletekre vágjuk, és feltesszük főni. Kevés citromlevet adunk hozzá, és minden egy kilónyi gyümölcshöz fél kilónyi cukrot. Amikor sűrűre főtt, forrón üvegekbe töltjük, és másnapig dunsztban pihentetjük.

Homemade buns with peach jam close-up on the table. Horizontal
Fotó: 123RF

Izgalmas lehetőség az ecetes őszibarack pecsenyék, sültek mellé. Nem túl érett barackokra lesz hozzá szükségünk, amelyeket meghámozunk, majd tiszta üvegekbe teszünk. Ecetes szirupot főzünk vízből, cukorból és ecetből (egy liter vízhez 65 dkg cukrot és 6 evőkanál ecetet mérve), majd ezzel a forró sziruppal öntjük le a barackjainkat. Tehetünk még a szirupba ízlésünk szerint szegfűszeget vagy akár fahéjat is. Félretesszük, majd másnap leöntjük a levét, újra felforraljuk és mikor kihűlt, újra ráöntjük a barackokra. Végül az üvegeket zárjuk, és hűvös helyen tároljuk.

Fotó: 123RF 

Talán többen emlékeznek még a konyakos őszibarackra is, aminek nagy sikere volt nagyanyáink konyhájában. Ennek elkészítéséhez 1,5 kg kemény őszibarackra, 1,5 kg befőzőcukorra, 3 dl konyakra, 1 vaníliarúdra, 4 szem szegfűszegre és egy darab fahéjra lesz szükségünk. Az őszibarackot 2-3 percre forrásban levő vízbe mártjuk, hideg víz alatt lehűtjük, és lehúzzuk a héját. Felezzük, kimagozzuk, és félretesszük.

Egy liter vízből és fél kilogramm cukorból szirupot főzünk, majd beletesszük az őszibarackokat, és a forrástól számítva további öt percig főzzük. Végül a barackokat kiszedjük és hűlni hagyjuk. A maradék cukrot a szirupba keverjük, a fűszereket tüllzacskóban beletesszük, és folytonos keverés mellett, nagy lángon felforraljuk. Amikor készen vagyunk vele, kivesszük a fűszeres zacskót, és hozzáöntjük a konyakot. A barackokat sterilizált üvegekbe tesszük, felöntjük a konyakos sziruppal, és dunsztoljuk.

Fotó: 123RF 

Végül egy nagyon érdekes receptet hoztunk el az 1990-es évekből: a paradicsomos őszibarack receptjét. Ennek a különlegességnek az elkészítéséhez egy kg őszibarackra, 80 dkg érett, de kemény paradicsomra, 1,20 kg kristálycukorra, 1 rúd vaníliára, 3 kiskanálnyi zselatinra, egy diónyi vajra és 1,5 dl vízre lesz szükségünk: „A paradicsomot forró vízbe rakjuk, mert így a héját egy mozdulattal lehúzhatjuk. A paradicsomot kettévágva, a magját kiskanállal kiszedjük. Az őszibarackot is hasonlóképpen meghámozzuk, kimagozzuk, vékony szeletekre vágjuk, a paradicsomhússal összekeverjük, és a vízzel hígítjuk. A vaníliát beledobjuk, közepes lángon tíz percig főzzük. Ezután egy kevés levet kimerünk belőle, és a zselatint feloldva benne, 10-15 percig állni hagyjuk. Folyamatosan kevergetve a lekvárba öntjük, a cukrot meg a vajat hozzáadjuk, és erős lángon, állandóan keverve, öt percig főzzük. A vaníliát kivesszük, és a dzsemet háromdecis üvegekbe töltjük. A tartósítószert a tetejére hintjük, lekötjük, és száraz gőzben hagyjuk kihűlni.”.

Fotó: 123RF 

További őszibarackos receptötleteink:

Nyitókép: 123RF