
Hozzávalók
- 2,5 dl víz
- 8 dkg sertészsír
- 1 kk. só
- 15 dkg liszt
- 5 dkg kemény sajt
- 3 db tojás
A szóráshoz:
- 5 dkg füstölt sajt
A mártáshoz:
- 3 dl zsíros tej
- 1 dl zsíros tejszín
- 1 púpos ek. liszt
- 4 dkg vaj
- 5 dkg reszelt sajt
- szerecsendió
- 1 csokor snidling
- só
Elkészítés
A vizet felforraljuk a sertészsírral és a sóval. Hozzáadjuk a lisztet, majd legalább még öt percig lassú tűznél főzzük, égetjük a tésztát. A tűzhelyről lehúzva belekeverjük a sajtot. Ezután átrakjuk a tésztát a robotgép üstjébe, és egyenként eldolgozunk benne három egész tojást. Egy nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral, amelyre diónyi nagyságú gömböcskéket készítünk a tésztából egy habzsák vagy egy két kanál segítségével.
Mindegyik gombóc tetejét megszórjuk reszelt füstölt sajttal, majd 210 fokos sütőben körülbelül húsz perc alatt készre sütjük. Amikor már szép aranysárgák a puffancsok, akkor elzárjuk a sütőt, résnyire kinyitjuk az ajtaját, és kicsit még hagyjuk pihenni őket.
Közben elkészítjük a mártást. a vajon megfuttatjuk a lisztet, majd felöntjük a tej és tejszín keverékével. Kérmesre beforraljuk. Közben ízesítjük sóval, szerecsendióval, és adunk hozzá reszelt sajtot is. Snidlinggel frissítjük.
