Sajtos puffancs
Olvasási idő: 1 perc

Sajtos puffancs

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

  • 2,5 dl víz
  • 8 dkg sertészsír
  • 1 kk. só
  • 15 dkg liszt
  • 5 dkg kemény sajt
  • 3 db tojás

A szóráshoz:

  • 5 dkg füstölt sajt

A mártáshoz:

  • 3 dl zsíros tej
  • 1 dl zsíros tejszín
  • 1 púpos ek. liszt
  • 4 dkg vaj
  • 5 dkg reszelt sajt
  • szerecsendió
  • 1 csokor snidling

Elkészítés 

A vizet felforraljuk a sertészsírral és a sóval. Hozzáadjuk a lisztet, majd legalább még öt percig lassú tűznél főzzük, égetjük a tésztát. A tűzhelyről lehúzva belekeverjük a sajtot. Ezután átrakjuk a tésztát a robotgép üstjébe, és egyenként eldolgozunk benne három egész tojást. Egy nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral, amelyre diónyi nagyságú gömböcskéket készítünk a tésztából egy habzsák vagy egy két kanál segítségével.

Mindegyik gombóc tetejét megszórjuk reszelt füstölt sajttal, majd 210 fokos sütőben körülbelül húsz perc alatt készre sütjük. Amikor már szép aranysárgák a puffancsok, akkor elzárjuk a sütőt, résnyire kinyitjuk az ajtaját, és kicsit még hagyjuk pihenni őket.

Közben elkészítjük a mártást. a vajon megfuttatjuk a lisztet, majd felöntjük a tej és tejszín keverékével. Kérmesre beforraljuk. Közben ízesítjük sóval, szerecsendióval, és adunk hozzá reszelt sajtot is. Snidlinggel frissítjük.

Kapcsolódó tartalom
Nyári levesek: a legjobb 7 recept hőség idejére
| 2025. június 15

Nyári levesek: a legjobb 7 recept hőség idejére

Ezekkel a nyári levesekkel a nagy melegben is garantált a felfrissülés!