Egészség

Nyári zöldségleves télre tartósítva: több módon is lehetséges

Nyári zöldségleveshez hasonló ízvilágot télen vásárolt alapanyagokból lehetetlenség előállítani. Ma már több alternatíva közül választhatunk annak érdekében, hogy a leghidegebb napokon is napfényt csempészhessünk asztalunkra. Mutatjuk, hogyan!

Házi, egészséges vegeta

A leves lelke a zöldségek arzenálja. A boltban kapható, gyakran mindenféle plusz adalékanyaggal megspékelt változatok a közelébe sem érhetnek sem ízvilágukat, sem tápértéküket tekintve. Érdemes tehát a szezonjában érő zöldségeket aprítva megszárítani, és elkészíteni ezt a fantasztikus keveréket.

Mi kell hozzá? Nálunk sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller, vöröshagyma, póréhagyma, fokhagyma, petrezselyemzöld és néhány szál zellerzöld. Alapszabály, hogy amennyi répát teszünk bele, annyi petrezselyemgyökeret és zellert rakjunk hozzá összesen. Tehát ha egy kilogramm répával dolgozunk, akkor körülbelül fél kiló legyen a zeller és fél kiló a petrezselyemgyökér. Természetesen az arányokat ízlés szerint változtathatjuk, de ha nagyon eltolódik az egyensúly, akkor teljesen más íze lesz a levesünknek. Hagymából mindig annyi legyen benne, mint zellerből (tehát a vöröshagyma és a póréhagyma együtt legyen fél kiló, ha az előbbi mennyiségeket követjük).

Érdemes szerintem egy kevés kurkumát és borsot is adni a keverékhez, és eldönthetjük, hogy alapból sós változatot készítünk, vagy sómenteset, és csak a levest sózzuk, amikor frissen készítjük. Ha sósat készítünk, akkor ajánlom a patikasót, parajdi sót, natúr kősót vagy a tiszta hegyi sókat. A lényeg, hogy itt is figyeljünk az adalékanyag-mentességre!

A hozzávalókat tisztítsuk meg és aprítsuk fel. Az így kapott masszát tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe, simítsuk el, takarjuk le, és száraz, meleg helyen 4-5 nap alatt szárítsuk ki! Ha nem tudjuk biztosítani a szárítás feltételeit, akkor megoldás lehet az is, ha 50 fokra felmelegített sütőben szárítjuk a hozzávalókat. Érdemes többször is átforgatni, míg szárad. Ha kész vagyunk vele, légmentesen lezárva sokáig eláll a kész vegeta.

Házi leveskocka

Többfajta változatát is lehetséges elkészíteni a házi leveskockának, ezúttal egy kicsit különlegesebb formát mutatunk. Első lépésként, mikor szezonja van, válogassuk össze azokat a zöldségeket, amelyekből majd levest szeretnénk főzni. Ajánlom a fehérrépát, szárzellert, kelkáposztát, hagymát, petrezselymet, fokhagymát, répát, és a fűszernövények gazdag használatát; például a kakukkfüvet, majorannát, szurokfüvet, sőt még körömvirágszirmot is.

A leveshez kikészített zöldségeket pucoljuk meg, aprítsuk össze. Egy lábosban melegítsünk fel egy kevés olajat, ezen dinszteljük meg az aprított zöldségeket. Fűszerezzük, sózzuk, adjunk hozzá egy kevés babérlevelet, és öntsük fel annyi vízzel, ami biztosítja, hogy ne kapjon oda. Körülbelül fél órányi párolás után pürésítsük. Ezután tegyük jégkocka-formákba, és mehet pár órára a mélyhűtőbe. Rövidebb ideig sima hűtőben, mélyhűtőben pedig hosszabb ideig is megőrizhetjük.

Üvegbe zárt ízek

Ha még a kockázással sem szeretnénk bajlódni, akkor egész egyszerűen kis üvegekbe tölthetjük a masszánkat, tetejét olajjal fedhetjük le, és mehet a kamrába. Ha az olajat kihagynánk, akkor forrón kerüljön a massza üvegekbe, légmentesen, és dunsztoljuk ki alaposan.

De mind közül mégis a legjobb, amire valami miatt szinte senki sem gondol:

lehetséges a nyáron főzött kész zöldséglevest eltenni télire.

Egész egyszerűen töltsük a lefőzött levest csírátlanított üvegekbe, dunsztoljuk, és a többi lekvárhoz, befőtthöz hasonlóan tartsuk a kamrában vagy a pincében. A szezon után nemcsak levesekhez, de például mártások tésztaszószok elkészítéséhez is felhasználhatjuk. Sőt, a személyes kedvencem a leves alapléből készült házi aszpikos szalámi, amiről itt írtam.

Egyre gyakrabban látom – bár jómagam még nem próbáltam – a zöldségleves alapanyagainak befőzőautomatával történő tartósítását. Ehhez a felszeletelt répát, fehérrépát, hagymát, paprikát, petrezselymet, fokhagymát, esetleg káposztát tiszta üvegekbe töltik, és felöntik a szokásos sós vízzel. Befőzőautomatába teszik, és az előírt programon tartósítják. Aki próbálta már, annak milyenek a tapasztalatai?

A nyitóképen Borbás Marcsi egyik kedvenc zöldséglevesét látjátok
Recept hozzá ITT található

Ajánljuk még:

Semmi se vesszen kárba! Tavasszal is tartósítsunk!

Amikor hazatérünk egy túráról egy nagy kosár friss medvehagymával vagy zamatos turbolyával, amikor a kertben virít a kakukkfű, a vízimenta meg a tyúkhúr, máris megfordul a fejünkben, hogy de jó is lenne ezekből eltenni későbbre. Persze, a legjobb a friss, de ha a megfelelő megoldást választjuk, akkor később is élvezhetjük a természet kincseinek áldását. Mert nem mindent, és nem minden formában lehet tartósítani, van, amit pedig nem érdemes.

 

Már követem az oldalt

X