Téli zöldségleves  –  Vacsorázz Borbás Marcsival!

Gasztro

Téli zöldségleves – Vacsorázz Borbás Marcsival!

Zöldségleves Borbás Marcsi receptje alapján, téli kiadásban. Mert lehet, és kell is jóízű ételeket enni – diéta közben is!

Végiggondoltam, hogy hányféle diétát csináltam már végig... Arra jutottam, hogy egy nagy fogyókúra az egész életem. Ezzel biztosan nem vagyok egyedül. Voltak, amik semmit nem értek, voltak, amelyek néhány kilót leküzdöttek rólam, de valójában, mindig visszakúsztak a kilók. Végül arra a megállapításra jutottam, hogy csak attól fogyok, amit nem eszek meg.

Persze vannak olyan tapasztalataim, amelyek hasznosak, így összegyűjtöttem őket.

Tovább olvasok

Az első, hogy nem szabad nagy reggelit csapnom, mert két óra múlva olyan agresszív éhség lesz úrrá rajtam, hogy ami az utamba esik, azt felfalom. Ugyanez igaz a reggeli szénhidrátfogyasztásomra is, tehát nem ehetek –  még mértékkel sem! –  lekváros vagy mézes kalácsot, de még zabkását sem. Ezért joghurtot eszem, két evőkanálnyi hántolt kendermaggal, vagy csíráztatott lenmagőrleménnyel és szőlőmagliszttel. Persze a reggeli kávém után – arról nem vagyok hajlandó lemondani. Egyébként reggel nem is szoktam éhes lenni, csak 10 óra körül éhezem meg.

A második fontos tapasztalatom, hogy akkor fogyok a legkönnyebben, ha 4-6 óránként eszem. Vagyis nekem nem vált be a napi ötszöri étkezés, mert akkor folyton csak arra tudok koncentrálni, hogy mikor és mit ehetek ismét. A napi klasszikus három étkezés az üdvözítő számomra. Azóta egy dietetikus elmagyarázta, hogy az evéstől távolodva az időben lineárisan nő a szervezet tápanyagbontása, tehát ha 3-5 óránként eszünk és közben nem fogyasztunk, csak vizet, vagy üres teát, akkor jelentősebb a fogyás. Tehát megkönnyebbültem, hogy van ez így mással is, tudományosan is igazolható a tapasztalatom.

A harmadik, hogy nem szabad monodiétáznom, mert néhány nap után kinyitom a hűtőt és össze-vissza eszem mindent.

A negyedik, hogy diéta alatt is jóízű ételeket kell ennem, mert ugyanúgy járok, mint a monodiétával. Tehát a reggeli legyen zsírokban gazdag, lehet tojás is, az ebéd bármi (persze nem 5 fánk, fél kiló kenyér stb.), a vacsora pedig zömében zöldség és fehérje.

Na ez a legnagyobb kihívás, mert lássuk be, hogy mi magyarok, hiába termelünk jobbnál jobb zöldségeket, nem igazán tudjuk őket elkészíteni. Ma már főzeléket is alig készítenek otthon. Éppen ezért hoztam egy ismerkedős receptet – valamit, ami nagyon finom, és mégis tisztán zöldségből van! Ha van is jól bevált zöldségleves-receptetek, a változatosság jegyében érdemes lehet ezt is kipróbálnotok.

 

Zöldségleves

Hozzávalók (4 adag)

  • 2 db nagy fehérrépa (ne legyen fás)
  • 2 db nagy sárgarépa
  • 1/2 zellergumó (a tegnapi másik fele)
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 4-5 levél fodroskel (ha nincs: kelkáposzta, bimbóskel, kínaikel)
  • 1 cs petrezselyemzöld
  • 1 pohár borsó (konzerv vagy fagyasztott)
  • 5 dkg kemény sajt
  • 2-3 cm-es friss rozmaring
  • 1 szál kakukkfű
  • Olívaolaj

Elkészítés:

Egy kanálnyi olívaolajon állandó kevergetés mellett megdinszteljük a karikára vágott répát és az apróra vágott zellergumót, kicsit később pedig rádobjuk a vékony karikákra vágott fokhagymát és a sót. Öt perc után felengedjük a zöldségeket kb. másfél liter vízzel és hozzáadjuk a zöldfűszereket is.

Amíg felforr a leves, addig kivágjuk a káposztalevelek középső, vastag erezetét, majd nagyobb darabokra vágjuk, és felaprítjuk a petrezselymet is. Mindkettőt a forrásban lévő levesbe szórjuk. Ezután a borsót is hozzáadjuk a többi zöldséghez. Tizenöt-húsz perc forralás után el is készültünk. Tányérra szedjük, és alaposan megszórjuk reszelt sajttal.

Fontos, hogy ne legyen túl sok leve, éppen csak ellepje a zöldségeket. Ne főzzük, és sózzuk túl! A só tartja a vizet a szervezetünkben, így érdemes figyelni, mennyit fogyasztunk belőle. Ha szükséges, javaslom, hogy apránként csökkentsük a mennyiségét, így nem olyan drasztikus a változás.

És hogy miért ne hagyjuk ki ebből a receptből a fodroskelt?

Mert az egyik legősibb, eredetileg vadon termő káposztaféle, ami egész Európában megtalálható volt a konyhakertekben, így nálunk sem hiányzott. Aztán valamiért Magyarországon elfeledték, mára viszont szerencsére kezd újból divatba jönni rengeteg pozitív tulajdonsága miatt. Ezek közül az egyik legfontosabb, hogy télen is finom, egészséges levelekkel láthat el bennünket.

Élettani hatását tekintve sem utolsó, tartalmaz fehérjét és szénhidrátokat. Rostban gazdag, tartalmaz káliumot, B6- és K-vitamint, de C-vitamin tartalma is kimagasló. Egy bögrényi fodroskel K-vitamin-tartalma a szükséges napi mennyiség hétszerese, így kiváló csontritkulás ellen, de hatékony immunerősítő is. Jelentős antioxidáns, kedvező hatása van a magas vérnyomásra és a szív- és érrendszeri betegségekre egyaránt, de diabéteszben szenvedőknek is ajánlott. Segít a méregtelenítésben, kitisztítja a vastagbeleket, nagyszerű fogyókúrás étel. 

Ez a recept is része Borbás Marcsi január havi menütervének, amelyet itt találsz. A hónap minden napjára ajánlunk egy-egy ételt az egy.hu több száz receptje közül, a hét elején pedig egy összeírt bevásárlólistával segítünk, hogy mindent el tudj készíteni az előtted álló napok során.

A menüterv így néz ki:

A hónap menütervét és az első hét bevásárlólistáját itt találod!  

A Vacsorázz Borbás Marcsival-cikksorozat eredetileg
2020 januárjában futott az egy.hu oldalán,
sok receptet már onnan is ismerhettek.
A benne szereplő összes receptet megtaláljátok itt.

Ajánljuk még:

„Évente minimum 300 különböző új receptet főzünk meg együtt”: Borbás Marcsival és Antal Csillával a Konyhám 200. adása kapcsán beszélgettünk

Borbás Marcsi Konyhám sorozatának 200-ik adását látjuk ma az egy.hu oldalán. Ez alkalomból páros interjú keretében villantjuk fel a műsor készítésének kulisszatitkait. Antal Csilla tíz éve segíti Marcsit a konyhában. Ahol egyikük mozdulata véget ér, ott kezdődik a másiké: ebből a szimbiózisból bontakoznak ki hétről-hétre a sokunk által kedvelt finomabbnál-finomabb receptek. 

 

Már követem az oldalt

X