Hozzávalók
- 20 dkg finomra vágott vöröshagyma
- 1 kg kemény körte tisztítva, kockára vágva
- 10-15 dkg vaj
- 1-1,5 dl almaecet
- 5 dkg só
- 20-25 dkg barnacukor
- 1 egész citrom reszelt héja
- fél teáskanál őrölt fahéj
- 1 csapott teáskanál szegfűszeg
- 1 dl sumac redukció (2 púpozott teáskanál közel-keleti szömörce beforralva-szűrve)
- néhány szem macskaszem chili
Elkészítés
A vajat felhevítjük, a hagymát beletesszük, de nem pirítjuk, csak fonnyasztjuk. Ha megfonnyadt, hozzákeverjük a barnacukrot, de nem karamellizáljuk, csak olvasztjuk. Rátesszük a körtét, és lassú tűzön párolni kezdjük. Amint elkezd levet engedni, már ízesíthetjük is.
Szép sorjában hozzáadjuk a fűszereket, a sót és a citromhéjat, majd a chilit, végül az almaecetet. Mielőtt a körte túl puha lenne, hozzátesszük a sumacból készült redukciót. Ekkor megkóstoljuk. Nagyon fontos, hogy az édes és a fanyar íznek egyensúlyban kell lennie.
Kiváló kezdete lehet az indiai konyhával való ismerkedésnek!
Ajánljuk még: