Körtecsatni, ami megbolondítja a legkonszolidáltabb menüt is

Gasztro

Körtecsatni, ami megbolondítja a legkonszolidáltabb menüt is

A csatni (chutney) egy indiai nemzeti étel, ami friss gyümölcsökből és fűszerekből készül, és bármilyen fogást ünnepivé tesz. A különleges ízélményt több hatás együttese okozza: egyszerre csíp, ugyanakkor édes, ezért húsok, zöldségek fűszerezéséhez is tökéletes lehet. 

Hozzávalók

  • 20 dkg finomra vágott vöröshagyma
  • 1 kg kemény körte tisztítva, kockára vágva
  • 10-15 dkg vaj
  • 1-1,5 dl almaecet
  • 5 dkg só
  • 20-25 dkg barnacukor
  • 1 egész citrom reszelt héja
  • fél teáskanál őrölt fahéj
  • 1 csapott teáskanál szegfűszeg
  • 1 dl sumac redukció (2 púpozott teáskanál közel-keleti szömörce beforralva-szűrve)
  • néhány szem macskaszem chili   

Elkészítés

A vajat felhevítjük, a hagymát beletesszük, de nem pirítjuk, csak fonnyasztjuk. Ha megfonnyadt, hozzákeverjük a barnacukrot, de nem karamellizáljuk, csak olvasztjuk. Rátesszük a körtét, és lassú tűzön párolni kezdjük. Amint elkezd levet engedni, már ízesíthetjük is.

Szép sorjában hozzáadjuk a fűszereket, a sót és a citromhéjat, majd a chilit, végül az almaecetet. Mielőtt a körte túl puha lenne, hozzátesszük a sumacból készült redukciót. Ekkor megkóstoljuk. Nagyon fontos, hogy az édes és a fanyar íznek egyensúlyban kell lennie. 

Kiváló kezdete lehet az indiai konyhával való ismerkedésnek! 

 

Ajánljuk még:

Legősibb főfoglalkozásunkból ered a karácsonyi menü egyik főszereplője, a halászlé

A magyar konyha háromféle halászlécsoportot különböztet meg: a dunai, a tiszai és a balatoni halászlét – legnagyobb vizeink szerinti értelemszerű csoportosításban. Mindhárom ételfajta közös jellemzője, hogy három fő alapanyagból készülnek: halhúsból, hagymából és pirospaprikából. A különbség az elkészítés módjában és a tálalás jellegzetességeiben rejlik.