Fűszeres almakompót birssel

Gasztro

Fűszeres almakompót birssel

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók:

  • 7-8 szem alma
  • 2 szem birsalma
  • 2 db biocitrom
  • cukor ízlés szerint
  • 2-3 szél citromos kakukkfű
  • 3-4 db csillagánizs

Elkészítés:

Tovább olvasok

Meghámozzuk az almát, majd falatnyi kockákra vágjuk és azonnal meglocsoljuk egy biocitrom levével, hogy ne barnuljon meg. Ezután felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. A (bio)alma héjából ilyenkor érdemes egy jó almateát főzni, így az sem kerül a kukába, ráadásul egy kanál cukor és egy kevés citromlé hozzáadásával igazán finom, lélekmelengető italt csinálhatunk!

A birsalmát is megpucoljuk és felaprítjuk, majd a lábosba rakjuk. Mindenképp érdemes tenni ebből a gyümölcsből is, mert igazán különleges, fűszeres ízt ad majd a kompótnak.

Ha elég édes az alma, cukor nélkül is kiváló lesz az eredmény, de ha kifejezetten édes kompótot szeretnénk, akkor hozzáadhatunk néhány kanál cukrot ízlés szerint. Egy citromot is karikázzunk a lábasba, ám mivel ezt héjastól használjuk, fontos, hogy biogyümölccsel dolgozzunk! Utána jöhet a keverékhez 2-3 szál citromos kakukkfű, ágastól, majd néhány csillagánizs.

Ezután körülbelül öt perc alatt felfőzzük a kompótot. Ne forraljuk túl sokáig, mert szétfő az alma, és élvezhetetlen lesz! Akkor jó az állaga, ha a belseje még roppanós!

Végül tűzforrón csírátlanított üvegekbe tesszük, így dunsztolás után hónapokig eláll majd. Természetesen frissen fogyasztva is finom akár langyosan, akár lehűtve.

Borbás Marcsi ezt a receptet így készítette el:

 

 
 
 

 

 

Ajánljuk még:

Kincset érő régi recepteskönyvek és az ő nagy tanításaik

Sokszor elképzeltem, milyen jó lenne Fiuméban üldögélni, lógatni a lábamat a tengerbe, élvezni illatát és elmerengeni, milyen csuda dolgok készültek abban a tengerre néző házban, ahol a recepteket rótták cirkalmas betűkkel a hozzám került, aranyfedeles füzetbe.

 

Már követem az oldalt

X