Hozzávalók:
- 7-8 szem alma
- 2 szem birsalma
- 2 db biocitrom
- cukor ízlés szerint
- 2-3 szél citromos kakukkfű
- 3-4 db csillagánizs
Elkészítés:
Meghámozzuk az almát, majd falatnyi kockákra vágjuk és azonnal meglocsoljuk egy biocitrom levével, hogy ne barnuljon meg. Ezután felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. A (bio)alma héjából ilyenkor érdemes egy jó almateát főzni, így az sem kerül a kukába, ráadásul egy kanál cukor és egy kevés citromlé hozzáadásával igazán finom, lélekmelengető italt csinálhatunk!
A birsalmát is megpucoljuk és felaprítjuk, majd a lábosba rakjuk. Mindenképp érdemes tenni ebből a gyümölcsből is, mert igazán különleges, fűszeres ízt ad majd a kompótnak.
Ha elég édes az alma, cukor nélkül is kiváló lesz az eredmény, de ha kifejezetten édes kompótot szeretnénk, akkor hozzáadhatunk néhány kanál cukrot ízlés szerint. Egy citromot is karikázzunk a lábasba, ám mivel ezt héjastól használjuk, fontos, hogy biogyümölccsel dolgozzunk! Utána jöhet a keverékhez 2-3 szál citromos kakukkfű, ágastól, majd néhány csillagánizs.
Ezután körülbelül öt perc alatt felfőzzük a kompótot. Ne forraljuk túl sokáig, mert szétfő az alma, és élvezhetetlen lesz! Akkor jó az állaga, ha a belseje még roppanós!
Végül tűzforrón csírátlanított üvegekbe tesszük, így dunsztolás után hónapokig eláll majd. Természetesen frissen fogyasztva is finom akár langyosan, akár lehűtve.
Borbás Marcsi ezt a receptet így készítette el:
Ajánljuk még: