Nem csak tésztához! Bazsalikomos pesto

Gasztro

Nem csak tésztához! Bazsalikomos pesto

Borbás Marcsi receptje.

Hozzávalók:

  • 30 dkg friss bazsalikom
  • 2 fej fokhagyma
  • 10 dkg darált dió
  • 1 dl olíva olaj
  • 3 dl napraforgó olaj
  • 2 citrom leve
  • kb: 1 csapott ek ásványi só

Elkészítés:

Tovább olvasok

A bazsalikom száráról szedjük le a leveleket, mert ehhez a pestóhoz csak a leveleket használjuk. Fontos még, ha már virágzik a bazsalikom, akkor a virágját csípjük le, ne kerüljön a pestóhoz, mert keserű lesz tőle. A megtisztított fokhagymagerezdeket, a bazsalikomleveleket, tegyük egy aprítógépbe. Öntsünk hozzá egy kevés olajat, és facsarjuk bele a citromlevet is, majd mindent együtt aprítsunk fel.

Egy tálba beleöntjük a darált diót. Ha hosszabb távra szeretnénk eltenni, akkor célszerű a diót még a darálás előtt megpirítani, különben könnyen megromolhat tőle a pesto. Hozzáöntjük az olíva és a napraforgó olajat, összekeverjük, majd a feldarabolt bazsalikommal dolgozzuk össze. Csak a végén sózzuk meg. Csírátlanított üvegekbe töltjük, egy kevés olajat öntünk még a tetejére, ezzel tartósítjuk, majd lezárjuk. Ha hosszabb távon szeretnénk eltenni, akkor a tetejére öntött olaj helyett ki is dunsztolhatjuk. Amennyiben nem dunsztoljuk, akkor hűtőszekrényben tároljuk. Frissen grillezett zöldségekkel kiváló!

 

 

 

 

 

Ajánljuk még:

Szentivánéji vajgyertya finom füvekkel

A napfordulóhoz, Szent Iván éjszakájához számos néphagyomány kötődik. Ha nem élünk velük, ha nem járkálunk a réten holdfényben mezítelenül harmatcseppeket gyűjteni, ha nem gyújtunk örömtüzet a hegyen, ha nem ugrunk át a lángok felett egymás kezét fogva, attól még ünnepelhetjük odahaza. Egy kellemes vacsorához kettesben vagy a barátokkal, éjszakába nyúló beszélgetésekhez ajánlom a finomfüves vajgyertyát.