Hozzávalók
- 30 dkg friss bazsalikom
- 2 fej fokhagyma
- 10 dkg darált dió
- 1 dl olíva olaj
- 3 dl napraforgó olaj
- 2 citrom leve
- kb: 1 csapott ek ásványi só
Elkészítés
A bazsalikom száráról szedjük le a leveleket, mert ehhez a pestóhoz csak a leveleket használjuk. Fontos még, ha már virágzik a bazsalikom, akkor a virágját csípjük le, ne kerüljön a pestóhoz, mert keserű lesz tőle. A megtisztított fokhagymagerezdeket, a bazsalikomleveleket, tegyük egy aprítógépbe. Öntsünk hozzá egy kevés olajat, és facsarjuk bele a citromlevet is, majd mindent együtt aprítsunk fel.
Egy tálba beleöntjük a darált diót. Ha hosszabb távra szeretnénk eltenni, akkor célszerű a diót még a darálás előtt megpirítani, különben könnyen megromolhat tőle a pesto. Hozzáöntjük az olíva és a napraforgó olajat, összekeverjük, majd a feldarabolt bazsalikommal dolgozzuk össze. Csak a végén sózzuk meg. Csírátlanított üvegekbe töltjük, egy kevés olajat öntünk még a tetejére, ezzel tartósítjuk, majd lezárjuk. Ha hosszabb távon szeretnénk eltenni, akkor a tetejére öntött olaj helyett ki is dunsztolhatjuk. Amennyiben nem dunsztoljuk, akkor hűtőszekrényben tároljuk. Frissen grillezett zöldségekkel kiváló!
Ajánljuk még: