Nem csak tésztához! Bazsalikomos pesto

Gasztro

Nem csak tésztához! Bazsalikomos pesto

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

  • 30 dkg friss bazsalikom
  • 2 fej fokhagyma
  • 10 dkg darált dió
  • 1 dl olíva olaj
  • 3 dl napraforgó olaj
  • 2 citrom leve
  • kb: 1 csapott ek ásványi só

 

Tovább olvasok

Elkészítés

A bazsalikom száráról szedjük le a leveleket, mert ehhez a pestóhoz csak a leveleket használjuk. Fontos még, ha már virágzik a bazsalikom, akkor a virágját csípjük le, ne kerüljön a pestóhoz, mert keserű lesz tőle. A megtisztított fokhagymagerezdeket, a bazsalikomleveleket, tegyük egy aprítógépbe. Öntsünk hozzá egy kevés olajat, és facsarjuk bele a citromlevet is, majd mindent együtt aprítsunk fel.

Egy tálba beleöntjük a darált diót. Ha hosszabb távra szeretnénk eltenni, akkor célszerű a diót még a darálás előtt megpirítani, különben könnyen megromolhat tőle a pesto. Hozzáöntjük az olíva és a napraforgó olajat, összekeverjük, majd a feldarabolt bazsalikommal dolgozzuk össze. Csak a végén sózzuk meg. Csírátlanított üvegekbe töltjük, egy kevés olajat öntünk még a tetejére, ezzel tartósítjuk, majd lezárjuk. Ha hosszabb távon szeretnénk eltenni, akkor a tetejére öntött olaj helyett ki is dunsztolhatjuk. Amennyiben nem dunsztoljuk, akkor hűtőszekrényben tároljuk. Frissen grillezett zöldségekkel kiváló!

 

Ajánljuk még:

Nincsen diós mákos nélkül! – Bejglitörténelem az ünnepekre

Ahány ház, annyi recept. Ahány íz, annyi történet. Ahány karácsony, annyi bejgli. De honnan ered a sztársütemény? Minek köszönheti népszerűségét? A bejgli még a karácsonyi kalácsot is lesöpörte az első helyről, mai napig őrzi királyi pozícióját az ünnepi desszertek között.