Egészség

Fúj, vitamin! – Varázsfőzetek, kitalálós krémek és virágzselék makacs gyerekek immunerősítéséhez

Szerintem nincs a világon olyan édesanya, akinek ne fájt volna már a feje attól, hogy nem tudja rávenni a gyermekét egy-egy vitaminos falat elfogyasztására. Ráadásul ebben nincs is korhatár, sokszor már a férjeket, nagymamákat is nehéz az egészséges táplálkozás felé terelni. Szörnyen csökönyösek. Hoztunk néhány tippet, hogyan lehet elvarázsolni a családtagokat egy kis vitamin-bűbájjal.

„Mi ez, fúj, hogy néz ki, ezt én nem veszem a számba!” – mindannyian találkoztunk már ezekkel a mondatokkal, meg a klasszikus, vonallá préselt, összezárt szájacskákkal. De egy háziasszonyt keményebb fából faragtak, ha nem tetszik, hát

megoldjuk, hogy ne lásd!

Vitaminos, gyógynövényes, tápláló és erőt adó finomságok azoknak, akiknek minden turpisságot be kell vetniük a konyhában...

Gumibogyószörp

Ennek a receptnek az elkészítéséhez érdemes kellőképpen felkészülni: keressük meg a kilencvenes évek elején hódító Walt Disney mesesorozatot, a Gumimacikat. Igazi felüdülés lesz a mai alkotások után… Gyermekeinket egészen biztosan lenyűgözik majd az apró és leleményes mackók, főleg azok a részek, ahol előkerülnek a gumibogyós üvegek.

A saját, erőt adó gumibogyószörpünket szinte bármilyen vitamindús gyümölcsből elkészíthetjük – az én receptem a homoktövisre épül. A homoktövis terméséből kipréselt natúr levet hozzáöntöm az éppen aktuálisan érő gyümölcs rostos levéhez, és egy kevés mézet is belekeverek. Kész is a vitaminokban gazdag energiaital.

 

Ma már szinte eltűntek a szezonok, a boltokban számos olyan gyümölcsöt is lehet kapni, aminek ilyenkor még téli álomban lenne a helye. Ennek ellenére azt javaslom, hogy mindig az aktuálisan érő lehetőséghez nyúljunk, vagy vegyük elő a pincéből a nyáron eltett gyümölcsleveket. Jó választás a csapos zacskókban kapható, három és öt literes natúrlé is: körte, meggy, barack, alma és szőlő is vásárolható, garantáltan adalékanyag- és cukormentesen.

Nálunk a gyerekek egyik kedvenc receptje lett a frissen préselt kiwi, alma, narancs és homoktövis kombó, amit fahéjjal és friss, reszelt gyömbérrel szoktam fűszerezni.

Ha sikerül eltalálni a méz ideális mennyiségét, akkor nincs annyi repeta, ami elég lenne a kis csapatnak.

Természetesen mindenki kreatívan igazíthatja az elnevezést gyermekének kedvenceire, Harry Potter-rajongók számára is készülhet varázsital, megmutathatjuk az Asterix és Obelix filmeket is, amelyekben szintén központi szerepe van a csodaturmixnak, de kis boszorkányok és tündérek is szívesen isznak mindenféle bájitalokat, amelyek szépséget és kedvességet varázsolnak, vagy csak jókedvet a gyenge, beteg gyereknek.

Bővebben is olvashattok a gyömbérről, a fahéjról és a homoktövisről korábbi írásainkban.

Ibolyafőzet

Ha szeretnénk valami igazán „hűha” élménnyel meglepni gyermekeinket, akkor most van itt az ideje a kirándulásnak! Úton-útfélen nőnek az illatos ibolyák, amelyek virágából nemcsak finom, de különleges kinézetű szörpöt is készíthetünk. Ehhez nem kell mást tennünk, mint összegyűjteni pár marék ibolyavirágot, és felhasználni.

Óvatosan mossuk meg őket, hogy minél kevesebb virágpor hulljon le, és arra ügyeljünk, hogy csak a virágok kerüljenek szörpbe! A száraktól, levelektől keserű lesz a főzetünk. A hosszabb recept szerint vízből és cukorból főzött, meleg szirupba tesszük a virágokat. Látni fogjuk, ahogy oldódik ki a színanyag, szürkés-barnás árnyalatban sötétítve a főzetünket. Ekkor teszünk bele egy kevés citromsavat és citromkarikát, amelyek szinte szempillantás alatt rózsaszínné, lilává varázsolják.

Ilyenkor szóljunk a gyerekeknek, hogy nézzék meg, mert imádják ezt a varázslatot!

A kész szirupot három napra a kamrába tesszük, végül átszűrve felfőzzük 80 Celsius-fokon, és steril üvegekbe töltjük.

 

A gyorsabban készülő recept szerint az ibolyavirágokat vízben cukorral sziruposítjuk, 20-30 perc alatt készre főzzük, majd citrommal és citromsavval világosítjuk. Ekkor már vegyük alacsonyabbra a hőmérsékletet, hagyjuk benne ázni a citromot további tíz percig, végül szűrjük le, és töltsük steril üvegekbe. Ha lehűlt, már fogyasztásra kész.

Ha a lehető legnagyobb gyógyhatásra vágyunk, akkor azt javaslom, hogy először forrázzuk le az ibolyaszirmokat, hagyjuk állni húsz-harminc percet, adjuk hozzá a citromot és citromsavat, szűrjük le, és utána adjunk hozzá mézet cukor helyett. Így nem lesz annyira szirupos, de az biztos, hogy egészségesebb, könnyedebb ital készíthető belőle.

Az ibolya virágát a népgyógyászat hörghurut, köhögés, álmatlanság, fejfájás elleni teákban alkalmazta, de ismert idegnyugtató, köptető, izzasztó hatásáról is.

Kitalálós krémek és mártások

Ha a gyermekünk nehezen barátkozik meg a roppanós répacsíkokkal, karikára vágott paprikával vagy a kockára vágott, grillezett padlizsánnal, akkor egész egyszerűen tüntessük el a formákat! Hagyma, fokhagyma és a rendelkezésre álló zöldségek felhasználásával készítsünk különféle szendvicskrémeket. Szinte bármit felhasználhatunk a metélőhagymától kezdve a petrezselymen át a padlizsánig, de répából, pasztinákból, karfiolból és még brokkoliból is isteni szendvicsfeltétek lesznek.

A zöldségeket mossuk meg, vágjuk apróra. Zsíron vagy olajon pirítsunk üvegesre apróra vágott vöröshagymát, tegyük bele a zöldségeket, és fűszerezzük gazdagon! Mehet bele rozmaring, szurokfű, borsikafű, tárkony, bors, kömény, amit csak szeret a „célcsoport”. Ha gyermekünk nehezebben fogadja be a zöldséges ízeket, akkor tegyünk dominánssá egy általa szeretett összetevőt: törjünk bele fokhagymát vagy paradicsom, ezeket sok gyerek szereti. Nem felejtkezzünk meg a házi ketchupról sem (aminek a receptjét itt készítettük el)! Ha minden megpuhult, villával is pürésíthetjük, de modern háziasszonyok elővehetik a botmixert, turmixot is.

Ha elkészültek krémjeink, mehetnek a pirítósra, de még itt is van lehetőség a végeredmény ízének manipulálására, reszelt sajttal is megszórhatjuk, nagyon finom melegszendvicset is készíthetünk velük. Lehet, hogy az elején lesz egy kis gyanakvó kérdezgetés, hogy mi van benne, de ha egy kitalálós játékot teszünk mellé, akkor egészen biztosan nagyobb kedvet adunk az evéshez. Mondjuk meg gyermekünknek, hogy egy hirtelen széllökés végigsöpört a konyhán, és összekeverte a fazék tartalmát, így sokat segítene, ha megmondaná, melyik szendvicsen mi van, mert szeretnénk megírni a hozzá való receptet.

 

Ha a krémekből nagyobb mennyiséget csinálunk, akkor tiszta üvegbe töltve hűtőben több hétig is tárolhatók, és attól függően, hogy gyermekünk szervezetét miképp szeretnénk erősíteni, válogathatunk a gyógynövények között is.

Ha a gyermek nem szereti a szendvicset, mártást is készíthetünk, ami azután spagettire, masnitésztára kerülhet, tapasztalatunk szerint a gyerekek tésztával szinte bármit megesznek.

Még több zeller, hagyma és sóska korábbi írásainkban.

Láthatatlanul

A gyógynövényekben az a legjobb, hogy szinte mindenbe belecsempészhetjük: ha például májból, vajból vagy zsírból és hagymából, illetve fokhagymából házi májast készítünk, akkor gazdagon fűszerezhetjük gyógynövényekkel úgy, hogy gyermekeink azt észre sem veszik. Ugyanígy kenhetjük gyógynövényes pestóinkat bármilyen leveles tésztára vagy kinyújtott kelt tésztára, amiből aztán csíkos kiflit vagy csigát süthetünk.

 

Legegyszerűbb a mozaikos pogácsa sütése, amikor az alap tésztareceptbe színes gyógynövényeket is szórunk. Még finomabb lesz, ha egy kis túró vagy juhtúró is kerül bele – gulyással vagy tojáslevessel kitűnő ebéd lehet. Megkenhetjük a kenyereinket is gyógynövényes olajokkal, kedvencem az így készült, repesztett kenyér.

 

Legyünk kreatívak a konyhában, ismerjük meg a környezetünk gyógynövényeit, és alkalmazzuk bátran őket! Persze, figyelve az ajánlott mennyiségekre. A gyerekek szeretik a színeket, izgalmakat, ha pedig egy érdekes történet is kerül mellé, biztos lesz a siker!

Varázsvirágok

Számos kiváló méhész kínálja portékáit, érdemes felkeresnünk őket. Fél üvegnyi mézből, egy kis propoliszból vagy virágporból, fahéjból, gyömbérből, szegfűszegből, narancsból, citromból és egy csöppnyi kakukkfűből nemcsak bivalyerős, de isteni finom mézes keveréket is készíthetünk.

Ha a citromkarikákat pár napig állni hagyjuk a mézben, akkor egy kicsit hígabb varázslat lesz belőle, ha viszont száz százalékos tisztaságú, belsőleg is fogyasztható, pár csepp illóolajjal helyettesítjük, akkor sűrűbb mézet kapunk. Több méhész is kínál már mézes torokbalzsamot, ezek is propolisszal, illóolajokkal dúsított mézek, és kiváló immunerősítők. Ha ügyesek vagyunk, egy kevés zúzott fokhagyma is elfér az üvegben, és a bátrabbaknak grapefruit- vagy kasvirágcseppek is mehetnek bele.

Idén semmiképpen se hagyjuk ki a vitaminos lekvárok készítését! Ehhez nem muszáj a boltban, horror áron vásárolnunk, elég egy kis előrelátás! Járjuk gyakran az erdőt-mezőt, gyűjtsük az éppen érő kincseket: szeder, szamóca, meggy, vackor, vadalma, bodza, kökény, som, csipkebogyó, fenyőrügy, hársvirág, berkenye, galagonya és a többi…

 

Egy részüket használjuk fel, másik felüket tartósítsuk! A terméseket fagyaszthatjuk, a virágokat száríthatjuk, a rügyekből szirupokat készíthetünk, ezekhez több tucatnyi kiváló recept található honlapunkon, itt, itt és itt, a gyógynövényes cukorka receptjét pedig itt olvashatjátok.

Amikor összegyűltek a kívánt vitaminforrások, készítsük elő őket, és főzzünk belőlük lekvárt, zselét vagy gyümölcssajtot! Ez utóbbit pedig olyan formába tesszük, amilyenbe csak szeretnénk, így készülhetnek varázsvirágok, de akár kisvonatok is, mindegy.

 

A hársfavirágból teát főzhetünk, majd ebből adhatunk a gyümölcsökhöz, a fenyőrügyszirupot édesítőként csurgathatjuk a készülő lekvárunkba – a lehetőségek tárháza szinte végtelen. Kísérletezzünk bátran az ízekkel! Nem kell tízezreket költenünk a különféle csodalekvárokra vagy vitaminokra, magunk is elkészíthetjük, és abban biztosak lehettek, hogy százszor finomabb lesz, mint bármelyik bolti verzió! Elvégre anya csinálta, és gyermekeinknek ez mindennél fontosabb.

Befőzéskor érdemes természetes zselésítőket használnunk, hogy a lehető legrövidebb ideig főzzük a gyümölcsöket, így sokkal több vitamint zárhatunk majd az üvegbe! A kész lekvárokat és zseléket örömmel kanalazgatják majd a legifjabbak, és a gyümölcssajtok kiváló nasik lesznek akár egész éven át!

Napsütéses, egészségben gazdag tavaszvárást kívánok nektek!

Fotók: Amrein Tamásné Miskolczi Boglárka

 

Már követem az oldalt

X