Egészség

Házilag készíthető torokcukorka és lándzsás útifű – Őszi túlélőcsomag, ha megfázott a gyerek

Szeptember utolsó napjaiban bekopogott az igazi ősz: hideg reggelek, napsütéses délutánok, szélfúvás, nagy hőmérsékletkülönbségek, és nem feltétlenül tudunk hozzájuk azonnal alkalmazkodni. Még mindig a nyári lazaság él bennünk, és nem számolunk az óvatlanság következményeivel. Méginkább így vannak ezzel a gyerekek. A játék hevében elmarad a pulóver, vagy épp lekerül kimelegedett testükről. Elkerülhetetlenné válik a megfázás. De aggodalomra semmi ok! Pár bevált receptet előkeresve pillanatok alatt megküzdhetünk vele.

A legáltalánosabb és legszélesebb körben alkalmazható gyógymód a hársfatea fogyasztása. Ennek a csodás növénynek levele és virága is áldásos hatással van a szervezetre: sikeresen veszi fel a harcot a hurutos megbetegedésekkel, meghűléssel, influenzás tünetekkel.

Ahány gyógynövény, annyi tea

Gyógytea készítéséhez öntsünk le két-három evőkanál teafüvet egy liter forrásban lévő vízzel, és lefedve hagyjuk állni húsz percig. Szűrjük le, majd fogyasszuk forrón legalább naponta kétszer. Ha szeretnénk mézzel, citromlével ízesíteni, és ezeknek gyógyhatásait is élvezni, akkor viszont várjunk egy kicsit, amíg a teánk kihűl, és úgy adagoljuk hozzá őket.

Segítségül hívhatjuk a kakukkfüvet is. Köptető és hurutoldó hatása jól ismert, felső légúti gyulladások kiváló ellenszere. Teát a fent leírtak szerint készíthetünk belőle, de érdemes kipróbálni a kakukkfüves ülőfürdőt is. Ehhez 15 dkg kakukkfüvet öntsünk le egy liter forrásban lévő vízzel. Húsz percig hagyjuk állni, szűrjük, majd adjuk hozzá a fürdővízhez. Érdemes nyakig elmerülnünk a gyógyvizünkben, és húsz percet, fél órát élvezni a gyógyulás folyamatát.

Zsálya, házi lándzsás útifű a köhögés csillapítására

Torokfájásra próbáljuk ki az orvosi zsályát! A zsályalevelek illóolaj- és cseranyagtartalmuknak köszönhetően kiváló gyulladáscsökkentő, baktériumölő, fertőtlenítő hatással rendelkeznek. A sok kultúrában csak növényi aszpirinnek nevezett zsályát tejben megfőzve nátha és szamárköhögés elleni csodaszert kaphatunk. Ha az éjszakák köhögésektől hangosak,

próbálkozhatunk napközben a lándzsás útifű szirup odahaza elkészített változatával is.

Ehhez 100 gramm útifüvet egy liter forró vízzel öntsünk le, majd fél órát hagyjuk állni. Eközben két kilogramm cukorból és egy liter vízből főzzünk sűrű szirupot, öntsük hozzá a leszűrt útifűforrázatot, töltsük üvegekbe, majd dunsztoljuk. Felbontás után érdemes hűtőben tartani, hogy sokáig elálljon. Ha súlyos a helyzet és nagyobb segítségre van szükségünk, érdemes más gyógynövényeket is felhasználni a sziruphoz: kerülhet bele egyenlő arányban bodzavirág, hársfavirág, kasvirág vagy kakukkfű is.

Nyugtató mellkasolaj 

Egy kevés olajból és tiszta illóolajokból nyugodt éjszakát biztosító mellkasolajat készíthetünk. Nem kell mást tennünk, mint egy deciliter hidegen sajtol olajba (például olíva-, búzacsíra-, mandula- vagy sárgabarackmag-olaj) gyógyhatású illóolajokat kevernünk. Arra figyeljünk, hogy csak és kizárólag 100% természetes olajokat használjunk.

 

Bátran kísérletezhetünk az eukaliptusz, bazsalikom, teafa, fenyő, citrom vagy szegfűszeg erejével. Az arányokkal legyünk óvatosak, már csak azért is, mert ha jó minőségű illóolajokat használunk, akkor a túl nagy mennyiség kellemetlen érzést okozhat. Az ideális arány 1 deciliter bázisolajba 50-70 ml illóolaj. Legyünk körültekintőek! Illóolaj és illóolaj között is nagy különbségek lehetnek, ezért mindig a megvásárolt termékhez viszonyítsuk az arányokat!

Köptető szirup helyett

Ha gyermekünk nem az a teázós fajta vagy nehezen fogadja el a köptetőt, megpróbálkozhatunk egy rejtettebb megoldással is. 100 gramm zúzott fokhagymát, 50 gramm reszelt tormát, 300 gramm mézet és 150 gramm vajat összekeverünk, és hűtőbe tesszük. A bátrabbaknak napi háromszor egy evőkanállal kínálhatjuk, a kevésbé bevállalósaknak kenyérre vagy pirítósra kenve adjuk. Ízlés szerint kerülhet bele még gyömbér, fahéj, szegfűszeg vagy szegfűbors is.

Az orrcseppek és spray-k túlzott használatát elkerülhetjük, ha gyógynövényeket, illóolajokat inhalálunk a pokróc alatt.

Egy kis lábosban forraljunk vizet, adjunk hozzá kámfor-, eukaliptusz-, menta- vagy szegfűszegolajat, és egy pokróccal letakarva magunkat, lélegezzünk mélyeket. Ha gyermekeink nem bírják a gőzt, vagy ijesztő számukra a helyzet, akkor csepegtessünk pár cseppet egy zsebkendőre a fenti olajokból, és szagoltassuk azt velük. A menta illóolajával érdemes óvatosan bánni, mert gyermekeknél néha allergiás reakciót is okozhat.

Fülgyulladásra is gyógynövény a megoldás

Talán kevesen gondolnák, hogy a fülgyulladás megjelenésekor sokat segíthetünk a legfiatalabbaknak házi gyógynövénycukor készítésével és adagolásával. A cukorkák segítik a fülkürtök működését, csökkentik az esetlegesen jelenlévő váladék mennyiségét és a duzzanatot. A megfelelő gyógynövényeket alkalmazva pedig egyszerre gyógyítják a torkot és a mandulát is.

 

A következő gyógynövényekkel érdemes kísérletezni: bodza, izsóp, pemetefű, menta, kakukkfű, zsálya. Válasszunk három összetevőt. Mindegyikből egy-egy evőkanálnyi mennyiséget tegyünk egy nagyobb bögrébe. A bögrét töltsük meg forró vízzel. Fél óra után szűrjük le, a forrázatot tegyük lábosba, és adjunk hozzá közel három csésze cukrot vagy mézet. Ezt kezdjük el közepes lángon melegíteni, és közben figyeljük, nehogy odakapjon. Amikor szemmel látható az állagváltozás ( körülbelül 40 perc elteltével), adagoljuk egy kikent tepsibe, tálcára bonbon, esetleg cukorka formában. A gyerekek imádni fogják!

Amikor a cukorkák kihűltek és megkeményedtek, porcukorba forgathatjuk őket, és kamrában, hűtőben tárolhatjuk.

A természet tárháza kimeríthetetlen, bődületes mennyiségű növény vesz körbe minket, amelyek segítségünkre lehetnek a nehéz napokon. Elsőként érdemes megismerkedni a hársfa, a kamilla, a kakukkfű, a fokhagyma és a vöröshagyma, a bodza, a menta, a zsálya, a bazsalikom, az ibolya, a zsurló, a cickafark és a csalán lehetőségeivel, aztán mikor már kellő rutinnal rendelkezünk, kezdjünk el felfedezni kevésbé ismert lehetőségeket.

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X