
Az erdőben termett alapanyagok jótékony hatásaik mellett kimeríthetetlen ihletforrások lehetnek. Szemet gyönyörködtető és utánozhatatlan ízű italok készülhetnek belőlük, melyek önmagukban és különféle ételpárosításokkal is különleges élményt nyújtanak. A természet ízei újragondolva koktélok és egyéb italok formájában – erről szól az Egy csepp ERDŐ című könyv. Egy erdei utazás az ízek ismeretlen világába, olyan italokkal, amelyek mind a konyhaművészet élvonalát
képviselő éttermekben, mind a hétköznapi családi asztalon megállják a helyüket.
Fotók: Fehér János, Bózsó Gyula
Bózsó Gyula Magyarország első erdei ételcserkészeként évtizedek óta gyűjti, rendszerezi és tolmácsolja az érdeklődők számára a természet ehető alapanyagait. Az Ehető Erdő és Az Erdő Finom című sikerkönyvek után Gyulai Évivel közös projektjében az italok kerültek a figyelem középpontjába. A könyv társszerzője Gyulai Évi, akinek neve a magyar gasztronómia világában egyet jelent a szörpkészítés mesteri szintű újragondolásával. Olyan technológiákkal és ízkombinációkkal dolgozik, melyek minden érzékszervünkre hatással vannak, ha italkreációit megkóstoljuk. Kiindulási pontja minden esetben az erdő világának sokszínű, gazdag és természetes alapanyagtára, mely kimeríthetetlen lehetőségeket rejt magában szörpök, koktélok vagy éppen olyan újvonalas italok megalkotásakor, mint a vadkörtés tölgyfazuzmós vízikefír.

Az Egy csepp ERDŐ-ben található receptek nem csupán kreatív kísérletezésre ösztönöznek, hanem az alapanyagok hátterén keresztül az erdő világába is elkalauzolnak. Minden íz egy történet, minden szín egy lépés az erdei ösvényen, minden illat a természet ősi tudásával való újrakapcsolódás. A tiszta forrásból származó, fenntartható alapanyagok tökéletes szimbiózisba lépnek egymással – az egészségtudatosság, a játékos tanulás és az ízek fenséges megtapasztalásának jegyében.
Borítóképek: Montvai-Szmerek Zsuzsi

Makó aranya – a hagyma, amely történelmet írt
Egy íz, ami generációkat köt össze: a föld, a munka és az emlékezet története.






























