Egészség

Ezért csodaszer a gyömbér!

Minden formájában egy fantasztikus gyógyhatású növény!

A gyömbér egy világszerte ismert fűszer- és gyógynövény, amelynek immunrendszerre való hatását leginkább télen szoktuk igénybe venni, pedig érdemes lenne a mindennapi életünk részévé tenni. A gyömbérgyökérben ugyanis olyan fontos vitaminok, és ásványi anyagok találhatók, mint az A-, C-, E- és B-vitaminok, magnézium, foszfor, kálium, vas, szilícium, nátrium, béta-karotin, és cink! Ennek köszönhetően pedig szuper immunerősítő, gyulladáscsökkentő, és erős mikrobaellenes (baktériumölő) hatása is van! A gyógyító hatás jelentkezik a friss gyökér, a szárított, és az őrölt gyömbér fogyasztásakor is!

Különböző vírusos időszakokban mindenképpen érdemes bevetni a vírus- és baktériumellenes hatása miatt. 

ERRE HASZNÁLHATOD:

  • Immunerősítés
  • Köhögés csillapítása
  • Torokfájás
  • Vírusos fertőzések kezelése
  • Fejfájás 
  • Puffadás ellen, emésztés segítésére
  • Ízületi gyulladásos panaszok enyhítésére
  • Szexuális aktivitás növelésére
  • Menstruációs görcsök esetén gyömbéres olajos masszázs segíthet
 
Fotó: Emmer Szabina

ÍGY HASZNÁLD:

TEÁBA

Én rendszeresen – télen-nyáron – használok a teákhoz gyömbért úgy, hogy belereszelem, vagy apró darabokra vágom a gyömbért, leforrázom, majd állni hagyom. A nagyobb hatás érdekében érdemes egész éjszakára áztatni, és másnap fogyasztani. 

TINKTÚRAKÉNT

Pár egyszerű hozzávaló segítségével készíthetünk egy „gyömbérpálinkát", melyet tinktúraként használva szedhetünk naponta.

Hozzávalók:

  • 300 gramm gyömbér
  • 1 literes üvegedény
  • minőségi házi pálinka
  • 1 bio citrom leve
  • 2 evőkanál méz

Elkészítés:

Mossuk meg a gyömbért, és vágjuk apró darabokra. Helyezzük az üvegedény aljára, és öntsünk bele pálinkát, körülbelül az üveg kétharmadáig. Zárjuk le az üveget, és hagyjuk állni 14 napig. Néha rázzuk meg az üveg tartalmát. Két hét elteltével szűrjük le a keveréket, adjuk hozzá 1 citrom levét és a mézet, és keverjük jól össze.

GYÖMBÉR-KONCENTRÁTUMKÉNT

Ehhez nincs másra szükség, mint gyömbérre és vízre. Daraboljuk fel a gyökeret, és turmixoljuk össze egy kevés vízzel. Én leszűrés után jégkockatartóba szoktam az így kapott levet tölteni, utána lefagyasztom. Ezt lehet használni teába és limonádéba is.

ŐRLEMÉNYKÉNT

Különböző ételekhez adhatjuk fűszerként (én például imádom a kurkumás zöldséges ételekhez is adni).

Külsőleg is lehet használni: például migrénes fejfájás esetén elég csak egy kb. fél teáskanálnyi őrölt gyömbért kis vízzel vegyíteni, és a kapott péppel bekenni a homlokot. 

További cikkek, amik érdekelhetnek:

TERMÉSZETES EGÉSZSÉG – ELENGEDHETETLEN TAVASZI NÖVÉNYEINKRŐL

30 IMMUNERŐSÍTŐ ÖTLET, HOGY FELVEDD A KESZTYŰT A VÍRUSOKKAL

ÍGY VÉDEKEZZ A VÍRUSOK ELLEN: ÉTELEK ÉS GYÓGYNÖVÉNYEK, AMIKRE SZÜKSÉGE VAN A SZERVEZETEDNEK!