Egészség

30 immunerősítő ötlet, hogy felvedd a kesztyűt a vírusokkal

Jelenlegi tudásunk szerint nincsen olyan gyógyszer, ami a koronavírus ellen hatásos lenne. Egy dolgot azonban biztosan tehetünk: erősítsük az immunrendszerünket! Ehhez számtalan módon hozzáfoghatunk, ám a legfontosabb, hogy igyekezzünk minél kevesebbet stresszelni (ugyanis a stressz rontja ellenállóképességünket), illetve igyekezzünk minél több természetes hatóanyag segítségével támogatni a szervezetünket.

 

30 természetes anyag, ami a segítségedre lehet:

  1. D-vitamin: az immunválasz fontos szabályozója, az alsó légúti fertőzésekben fontos szerepe lehet
  2. C-vitamin: akár napi 1000 mg
  3. Cink: (lehetőleg cink + foszfor együtt)
  4. E-vitamin: ami a szabadgyököket befogja. A hidegen sajtolt olajokban sok van, érdemes beszerezni például tökmag- és szőlőmagolajat
  5. Ginkgo biloba: szintén kapszula formájában kapható keleti gyógyszer, ami a vérkeringésre, az immunrendszerre van jó hatással
  6. Csírák: érdemes lehet otthon biomagokat csíráztatni (ennek miértjéről és mikéntjéről itt olvashatsz, a legjobb csírákról pedig itt)
  7. Probiotikumok: a bélrendszer segítői, hatékony szabályozói a bélflórának. Fogyasszunk élőflórás joghurtokat és kefirt.
  8. Méz, méhpempő, propolisz: antioxidáns- és enzimforrás, rengeteg vitaminnal
  9. Ganoderma gomba: (= Pecsétviasz gomba) vértisztító, méregtelenítő, bél-és immunrendszert segítő természetes anyag, amit a keleti kultúrák évezredek óta hatékonyan használnak betegségek gyógyításakor.
  10. Macskakarom: őserdei növény, hazánkban leginkább kapszula formában lehet kapni. Kiváló immunválasz-stimulátor
  11. Kovászolt zöldségek: a bélflóra támogatója, vitaminforrás lehet szinte bármilyen zöldség kovászolt lében való eltétele (a jó kovászos uborkához például ezt a receptet ajánljuk, a kovászolt zöldbabhoz pedig ezt)
  12. Fokhagyma: fertőtlenítő, baktérium-és vírusellenes hatású 
  13. Savanyú káposzta: sokáig elálló (így szükség esetén raktározható) vitaminforrás, az immunrendszer jóbarátja
  14. Fekete szilvalekvár: csodálatos ízű emésztésserkentő, szervezetet támogató élelmiszer
  15. Fekete retek: megfázásos és influenzás tünetek kezelésére javasolt magas rosttartalmú zöldség
  16. Kasvirág: az év gyógynövénye, amiről itt írtunk bővebben. Az alkoholos oldatát előírás szerint használjuk a napokban!
  17. Ginzeng: stresszcsökkentő kínai gyógynövény, ami jó hatással van az idegrendszerre és támogatja az immunsejtek működését
  18. Diólevél tea: gyulladáscsökkentő, tisztító, anyagcserét segítő gyógynövény
  19. Zsálya: tea és fűszer formájában is érdemes minél többet fogyasztani a napokban. Komoly gyulladáscsökkentő hatással bír, a légzőszervi megbetegedések egyik legjobb ellenszere!
  20. Bodzabogyó: egyre több hazai termelő árul fekete bodzabogyóból készült levet, ami az immunrendszer csodálatos segítője! 
  21. Homoktövis: szintén sok hazai termelőtől beszerezhetjük, szirup és lé formájában is. Igazi csodanövény, ami nagy segítségünkre lehet a betegségek leküzdésében.
  22. Kakukkfű: az egyik legfontosabb gyógynövény, ha betegségekről van szó. Baktériumölő, fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő szer, ami köptető hatással is bír. Fogyaszthatjuk tea, fűszer vagy szirup formájában is, de a fürdővízbe is érdemes tenni belőle. Fontos ugyanakkor, hogy végezzünk a bőrünkön allergiatesztet, hogy lássuk, szervezetünk miképp reagál rá!
  23. Gyömbér: a nyirokrendszer tisztítója, fantasztikus méregtelenítő, amit szintén ehetünk, de teában is fogyaszthatunk. Jótékony hatásáról itt írtunk külön.
  24. Kurkuma: erős gyulladáscsökkentő szer. Fokozza a vérkeringést, antioxidáns hatású, antibakteriális vírusölő, amit szintén több formában fogyaszthatunk.
  25. Mirha: illóanyagként alkalmazandó erős antiszeptikus hatása miatt.
  26. Csipkebogyó: természetes C-vitamin forrás, illetve az érrendszer kiváló segítője, amiről itt írtunk részletesen
  27. Orbáncfű: egyik legerősebb nyugtató és altató hatással bíró természetes immunerősítő
  28. Menta: antibakteriális gyógynövény, ami vitalizál, erőt ad
  29. Hársfavirág tea: érdemes bodzával együtt alkalmazni. Nyugtató hatása van, az idegrendszert támogatja, torokbántalmak esetén ajánlatos alkalmazni.
  30. Olajfalevél tea: magas antioxidáns-tartalmú szer, amit gyulladások és fertőzések idején érdemes fogyasztani

 Ajánljuk még:

ÍGY KÉSZÍTS OTTHON KÉZFERTŐTLENÍTŐT!
ELFELEDETT RECEPTEK NYOMÁBAN: GYÜMÖLCSÖS RITKASÁGOK NAGYANYÁINK ÚTJAIN
AZT MONDJÁK, A NAPFÉNYNEK NINCS ÍZE, DE VALÓJÁBAN VAN, CSAK ÜVEGBE KELL ZÁRNI!

 

 

Már követem az oldalt

X