Egészség

Kívül-belül csodát tesz: a csipkebogyó rejtelmeiről

A csipkebogyó, mióta az eszemet tudom, az életem része. Emlékszem gyerekként alig vártuk, hogy mehessünk a kert végébe szedni ősszel az ott roskadozó bokorról. És hogy mennyi mindenre jó...

A termése rettentően gazdag antioxidánsokban és vitaminokban. A legfőbb hatóanyaga a természetes C-vitamin, az A-, B1-, B2-, K-vitamin, magnézium, vas és kalcium, melyek fokozzák a szervezet védekezőképességét, ellenállását a fertőzésekkel, betegségekkel szemben, erősítik a vérerek falát, részt vesznek az oxidációs folyamatok szabályozásában, és elősegítik a csontok erősödését és szilárdságát. A vitaminok fontosságáról ITT tudtok bővebben olvasni.

KITŰNŐEN ALKALMAZHATÓ: 

  • Immunerősítésre
  • A szervezet ellenállóképességének / védekezőképességének fokozására
  • Fertőzésekkel, betegségekkel szemben
  • Fertőzésekre
  • Érszűkület, érelmeszesedés megelőzésére
  • Nehézlégzés esetén
  • Olyan megfázásos tünetek esetén, mint az orrfolyás, köhögés és torokfájás
  • Emésztési problémákra
  • Vércukor-problémák esetén

ÍGY FOGYASZD

Azon gyógynövények közé tartozik, melyeket TILOS forrázni, ugyanis igaz, hogy a forró tea finom, és remekül átmelegíti a testet, a termésben található hatóanyagok tartalma jelentősen csökken a forrázás következtében. 

Tehát a csipkebogyót a következőképpen lehet elkészíteni: kb. egy marék termést rakjunk egy kancsó szobahőmérsékletű vízbe ázni minimum 6 órán keresztül, majd műanyag szűrön szűrjük keresztül fogyasztás előtt. Nemcsak teaként lehet fogyasztani ezt a nagyszerű gyógynövényt, hanem egyszerűen készíthető belőle szörp, lekvár, likőr, befőtt, pálinka, és tinktúra is. 

Mint ahogy fentebb is írtam, a természetben könnyedén meg lehet találni, és lehet begyűjteni belőle: ősszel a piros bogyókat szedjük le, majd hagyjuk kiszáradni egy törölközőn kiterítve pár napon keresztül. Ezután tegyük el üvegbe, vagy készíthetünk belőle főzetet is. 

Érdemes az őszi-téli időszakban rendszeresen fogyasztani, hogy megvédje a szervezetet a fertőzésekkel, megfázásokkal és egyéb betegségekkel szemben!

Amennyiben gondotok van a vércukorszintetekkel, abban az esetben egész évben javasolt naponta innotok étkezések után egy csészével. 

CSIPKEBOGYÓ A SZÉPSÉGÁPOLÁSBAN

A csipkebogyóban lévő antioxidánsokat kiválóan alkalmazhatjuk a bőrünkre is, ugyanis rendszeres csipkebogyótea fogyasztással védekezhetünk az oxidatív stressz negatív hatásaival szemben, és tehetünk az öregedés látható jelei ellen. Érdemes ízesítetlen teába arctisztító pamacsot mártani, és azzal áttörölni a bőrünket, ugyanis ezzel egyszerre tonizáljuk és frissítjük az arcbőrt.

További cikkeink a témában:

EZÉRT CSODASZER A GYÖMBÉR!

TERMÉSZETES EGÉSZSÉG – ELENGEDHETETLEN TAVASZI NÖVÉNYEINKRŐL

30 IMMUNERŐSÍTŐ ÖTLET, HOGY FELVEDD A KESZTYŰT A VÍRUSOKKAL

 

Már követem az oldalt

X