A megbetegedések ellen leginkább megelőzéssel tudunk harcolni. Ilyen a megfelelő, vitaminban és rostban gazdag táplálkozás, az otthoni alapvető takarítási rutin és a rendszeres kézmosás.
Nincs ez másként influenzaszezonban, vagy akár a koronavírus esetében sem.
IMMUNERŐSÍTŐK:
C-VITAMIN
Az egyik legerősebb antioxidáns, mely erősíti az immunrendszert, és hatékonyan veszi fel a harcot a vírusokkal, baktériumokkal szemben. Érdemes emelt adagokban (de azért napi 2000 milligrammnál kevesebbet) szedni ilyen időszakban, nagy dózisokban a C-vitamin hatásos a vírusos fertőzés megelőzésében és ezek legyőzésében is.
Tartalmazza: Homoktövis, csipkebogyó, citrusfélék, petrezselyem, gránátalma, paprika, kivi, bodza, málna, sárgarépa, hagyma, spenót, brokkoli, zöldborsó, spárga, káposzta, tofu, burgonya, paradicsom, alma.
Érdemes E-vitaminnal, alfa-karotinnal, koenzim Q10-zel együtt szedni, mivel ezek együtt, egymást segítve a leghatékonyabbak.
Q10 KOENZIM
Nem csak a szépségápolásban van jelentős szerepe, hanem az immunerősítésben is, ugyanis ő felel a sejtek energiaellátásáért, és a zavartalan biokémiai / biológiai folyamatok fenntartásáért is.
Tartalmazza: spenót, brokkoli, lazac, tojás, növényi olajok, a diófélék, mandula, szója, burgonya, vörös húsok, máj, vörös húsú halak, olívaolaj, petrezselyem, avokádó.
D-VITAMIN
Segíti a vitaminok felszívódását, és szinte valamennyi szervrendszerünk megfelelő működéséhez szükség van rá. Hiánya esetén fogékonyabbá válik a szervezet a betegségekkel szemben. Érdemes K-vitaminnal együtt szedni a jobb felszívódás érdekében. Ellenállóbbá teszi a szervezetet a fertőzéses és a légutakat érintő betegségekkel szemben.
Támogatja a kalcium és foszfor felszívódását a szervezetben. Elengedhetetlen szerepe van a kalcium csontokba történő beépülésében.
Tartalmazza: gomba, tojás, lazac, szardínia, tőkehal, zabpehely, tonhal, hering, makréla.
Fontos, hogy mivel a D-vitamin zsírban oldódik, ezért túl is adagolhatjuk, ezért a szedésekor mindig kövessük a csomagoláson található tájékoztatót, vagy orvosunk, gyógyszerészünk tanácsait!
MAGNÉZIUM ÉS B6
A magnézium elősegíti a D-vitamin felszívódását. Érdemes B6-tal kombinált terméket fogyasztani a jobb hatás érdekében. A csontok egészségéért, az izom- és idegi működésért, a stressz csökkentéséért, a légutak tágításáért (asztma, hörghurut esetén), az immunrendszer megfelelő működéséért felel. Ezenkívül szabályozza az energiaszintet, a fehérjeszintézist, és a vérnyomást is.
Tartalmazza: szója, lencse, mák, spenót, tök, magvak, szezám-mag, babfélék, banán, dió, paradió, mandula.
KAROTINOK
Ők azok az antioxidánsok, melyek ellenállóbbá teszik a szervezetet a baktériumokkal szemben úgy, hogy növelik az interferonok kórokozókkal szembeni védekezőkészségét, fokozzák a fehérvérsejtek számát és aktivitását. Ezáltal pedig erősítik az immunrendszert.
Szükség esetén pedig a szervezet a béta-karotinból A-vitamint tud csinálni.
Tartalmazza: sárgarépa, brokkoli, mangó, sárgadinnye, őszibarack, spenót.
A-VITAMIN
Fontos szerepet tölt be a bőr, a szemek, a haj és a nyálkahártyák egészségének megőrzésében. Fokozza a különböző fertőzésekkel szembeni ellenállást. Mindenképp szedjünk mellé E-vitamint, ugyanis ez segíti a felszívódását a szervezetben.
Tartalmazza: máj, hal, tojás, tejtermékek, sárgarépa, kajszibarack, sárgabarack, sütőtök, spenót.
B-VITAMIN KOMPLEX
Ő felel a sejtek energiaháztartásának működéséért. Szabályozza a immunrendszer működését, és fontos szerepet tölt be a vörösvértest képzésében, és a DNS-szintézisben is.
Tartalmazza: hüvelyesek, magvak, babfélék, tejfélék, avokádó, tojás, hal, brokkoli.
Így védekezz a vírusok ellen: ételek és gyógynövények, amikre szüksége van a szervezetednek!
A koronavírus több környező országot érint már, egyes források szerint Magyarországon is megtalálható. Pánikra semmi ok, ám néhány dolgot fontos megtenni, ha egészségesek szeretnénk maradni. Ilyen az immunrendszer megerősítése és a tudatos étkezés – a következő napokban különösen!