Egészség

Így védekezz a vírusok ellen: ételek és gyógynövények, amikre szüksége van a szervezetednek!

A koronavírus több környező országot érint már, egyes források szerint Magyarországon is megtalálható. Pánikra semmi ok, ám néhány dolgot fontos megtenni, ha egészségesek szeretnénk maradni. Ilyen az immunrendszer megerősítése és a tudatos étkezés – a következő napokban különösen!

Az egészséges életmód alapja a megfelelő étkezés. Mit érdemes fogyasztanunk a napokban?

Zöldség, gyümölcs:

Alapszabályként figyeljünk rá, hogy minél színesebb legyen a tányér. Erős színű ételeket fogyasszunk, például 

  • spenótot, ami az egyik legegészségesebb zöldségünk. Nagyon magas az ásványianyag- és vitamintartalma, igazi multivitamin. Erősíti az immunrendszert, véd a rákos megbetegedések ellen, javítja a látást, gyulladáscsökkentő hatással bír és védi a szívet is. (Borbás Marcsi egyik jó spenótos receptjét itt találjátok.)
  • céklát, aminek méregtelenítő, gyulladáscsökkentő, immunerősítő és vérkeringést fokozó hatása is van. Kiemelkedő szerepet játszik a sav-bázis egyensúly és a tökéletes vérnyomás kialakításában. Ezenkívül állítólag gátolja a tumorsejtek kialakulását, pl. a vastagbélben. Magas a rosttartalma, valamint a vitamin- és ásványianyag-tartalma is, ezen túl pedig sokáig eláll, tehát praktikus is. (Borbás Marcsi céklaleves-receptjét itt találjátok.)
  • sütőtököt, ami szintén szuperfood, magas karotintartalommal és sok C-vitaminnal. Emellett persze jól jön ilyenkor magas kalcium- és foszfortartalma is. (Egy jó sütőtökös receptért ide kattintsatok.)
  • vagy savanyú káposztát, már az igazi, tejsavas erjesztésű változatból, ugyanis ez kiváló a bélrendszer rendbentartására, az immunrendszer erősítésére. (Borbás Marcsi káposztás videóreceptjét itt találjátok.)

Vannak elhagyhatatlan vitaminok és ásványi anyagok is, amikről gondoskodni kell szervezetünk számára:

  • Szelén és cink, együttes hatással. Kiváló ásványi anyagok, amiknek fontos szerepe van az anyagcserében, de az immunrendszert is támogatják – főként ezért van most szükségünk rájuk!
  • D-vitamin: rendkívül fontos a csontok, fogak egészségéhez, illetve további vitaminok felszívódásához is. Gyerekek számára is szükséges kellő mennyiségű vitaminhoz jutni, hogy csontjaik fejlődni tudjanak!
  • C-vitamin: minden időben szükséges vitamin, ami a betegségek távoltartásához, az immunrendszer megerősítéséhez nélkülözhetetlen.
  • Magnézium: nagyon fontos az idegek, izmok működéséhez. Számos enzim működéséhez szükséges, de az anyagcserében és energiaszabályozó folyamatokban is igényli a szervezetünk.

Gyógynövények: az immunerősítő gyógynövényekről ebben a cikkben írtunk korábban, összefoglalva minden fontos tudnivalót. Arról az öt gyógynövényről, ami mindig legyen otthon, itt írtunk, a fűszerként használatos gyógyszerekről pedig itt

Összefoglalva elmondhatjuk, hogy ha boltba mentek, javasolt beszerezni 

  • zsályát
  • rozmaringot
  • kakukkfüvet
  • illetve máriatövis olajat és diólevelet a máj megerősítésére, aminek kiválasztószervként való hatékony működése nélkülözhetetlen. Érdemes lehet továbbá vásárolni méhpempőt és propoliszt is, ami szintén a méregtelenítésben lehet nagy segítségünkre.

A mindennapokban pedig ne felejtsük el a fertőtlenítést! Naponta kétszer fertőtlenítsük le a telefont, laptopot, kormánykereket – töröljük át őket egyszerhasználatos tisztítókendőkkel, amiket aztán dobjunk ki! 

Kezet gyakrabban mossunk a szokásosnál, szerezzünk be kézfertőtlenítő gélt, és igyekezzünk minél kevesebbszer érinteni arcunkat! 

Ha a további teendőkről olvasnál, ezt a cikket ajánljuk:

 

Már követem az oldalt

X