Gasztro

Spenótos pite

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók (3 adag)

  • 1 db réteslap
  • 3 marék spenót (vagy 1 doboz mirelit paraj)
  • 2 db főtt tojás
  • 1 db mozzarella
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 ek. olívaolaj
  • 2 ek. fetasajt
  • só, bors
  • pici reszelt sajt
Tovább olvasok

Elkészítés

Egy tűzálló tálat vékonyan kikenünk olajjal, majd beleterítjük a réteslap felét, kettéhajtva.

Egy tálban összekeverjük a kiolvasztott spenótot a fetasajttal, fűszerezzük az apróra vágott fokhagymával, sóval és borssal. Ennek a keveréknek a felét ráterítjük a réteslapra, majd egyenletesen rárakjuk a felkarikázott mozzarellát és a főtt tojás karikákat. Jöhet rá a spenót másik fele, majd, a szintén duplájára hajtott réteslap.

A tészta tetejét megkenjük az olajjal, és 180 fokon 20-30 perc alatt készre sütjük. Az utolsó öt percben még egy leheletnyi reszelt sajttal megszórhatjuk a tetejét, majd amikor elolvadt a sajt, készen vagyunk, tálalhatjuk is.

 

Miért együnk spenótot?

Az egyik legegészségesebb zöldségünk. Kalóriatartalma nagyon alacsony, 10 dkg csak 7 kalória. Ezzel szemben nagyon magas az ásványi anyag és vitamintartalma, igazi multivitamin. Erősíti az immunrendszert, véd a rákos megbetegedések ellen, javítja a látást, gyulladáscsökkentő, védi a szívet, de nekünk most talán az a legfontosabb, hogy egyensúlyban tartja a vércukorszintet, ezáltal csökkentve a nassolási vágyat.

Ajánljuk még:

Citromos túrókrémmel töltött tészta

Nagyanyám nem ismerte a raviolit. Fogalma sem volt, hogy a töltött laskát az olaszok így hívják. Csak szerette derelyevágóval felcakkozni a frissen gyúrt és nyújtott házi tésztát, közéje pedig legtöbbször tehéntúró, juhtúró vagy hagymára pirított szalonna került. Hússal ritkábban készítette, de kétségtelen, hogy ezt az egyszerű fogást ezerféleképpen variálhatjuk. Ezúttal egy citromos, túrókrémes változatot mutatunk.