Spenótos pite

Gasztro

Spenótos pite

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók (3 adag)

  • 1 db réteslap
  • 3 marék spenót (vagy 1 doboz mirelit paraj)
  • 2 db főtt tojás
  • 1 db mozzarella
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 ek. olívaolaj
  • 2 ek. fetasajt
  • só, bors
  • pici reszelt sajt
Tovább olvasok

Elkészítés

Egy tűzálló tálat vékonyan kikenünk olajjal, majd beleterítjük a réteslap felét, kettéhajtva.

Egy tálban összekeverjük a kiolvasztott spenótot a fetasajttal, fűszerezzük az apróra vágott fokhagymával, sóval és borssal. Ennek a keveréknek a felét ráterítjük a réteslapra, majd egyenletesen rárakjuk a felkarikázott mozzarellát és a főtt tojás karikákat. Jöhet rá a spenót másik fele, majd, a szintén duplájára hajtott réteslap.

A tészta tetejét megkenjük az olajjal, és 180 fokon 20-30 perc alatt készre sütjük. Az utolsó öt percben még egy leheletnyi reszelt sajttal megszórhatjuk a tetejét, majd amikor elolvadt a sajt, készen vagyunk, tálalhatjuk is.

 

Miért együnk spenótot?

Az egyik legegészségesebb zöldségünk. Kalóriatartalma nagyon alacsony, 10 dkg csak 7 kalória. Ezzel szemben nagyon magas az ásványi anyag és vitamintartalma, igazi multivitamin. Erősíti az immunrendszert, véd a rákos megbetegedések ellen, javítja a látást, gyulladáscsökkentő, védi a szívet, de nekünk most talán az a legfontosabb, hogy egyensúlyban tartja a vércukorszintet, ezáltal csökkentve a nassolási vágyat.

Ajánljuk még:

Legősibb főfoglalkozásunkból ered a karácsonyi menü egyik főszereplője, a halászlé

A magyar konyha háromféle halászlécsoportot különböztet meg: a dunai, a tiszai és a balatoni halászlét – legnagyobb vizeink szerinti értelemszerű csoportosításban. Mindhárom ételfajta közös jellemzője, hogy három fő alapanyagból készülnek: halhúsból, hagymából és pirospaprikából. A különbség az elkészítés módjában és a tálalás jellegzetességeiben rejlik.