Egészség

Gyógynövények ereje – így erősítsd a szervezeted természetesen

A gyógyszeripar neon-reklámfényében anyáink és nagyanyáink hajdanvolt praktikái porosnak, idejétmúltnak is tűnhetnek. A megsárgult lapokra jegyzett receptúrákat azonban mégis érdemes átböngészni. Kincsekre bukkanhatunk! 

Az immunerősítés kétségkívül legismertebb és legelterjedtebb formája a különféle gyógynövényekből összeállított teakeverékek fogyasztása. A teák beszerzésének egyszerű és kézenfekvő módja, hogy már eleve összekevert, filterezett keverékeket vásárolunk, azonban sokkal hatékonyabb (és költségkímélőbb) megoldás, amennyiben magunk állítjuk össze, és készítjük el a szervezetünkhöz és ízlésünkhöz leginkább illeszkedő teafű-keveréket.

A magas minőségű teafű készítésének fontos feltétele, hogy az alapanyagokat tiszta, egészséges területekről gyűjtsük össze, szárításukat pedig megfelelő hőmérsékleten (otthoni körülmények között legfeljebb 40 ºC fokon), napfénytől védett, pormentes helyen végezzük.

A keverék összeállításakor vegyük figyelembe saját szervezetünk állapotát,

az esetleges betegségre való hajlamokat, ugyanakkor feltétlenül gondoskodjunk jó ízt biztosító, kiegészítő növények hozzákeveréséről is! Amennyiben okosan és szakszerűen gondolkodunk, egy keverékbe 4-6 féle növénynél nem szükséges többet beletennünk.

A teakeverék szakszerű összeállítása mellett, a tea elkészítését is odafigyelve végezzük: a teát üveg, vagy cserép edényekben főzzük-áztassuk, lehetőség szerint kerüljük a fém és műanyag eszközök használatát. Mivel a növényekben található illat- és hatóanyagok jelentős része érzékeny a magas hőmérsékletre, általában

célszerű, ha nem teljesen forrásban lévő vízzel öntjük le a gyógyfüveket,

hanem forrást követően hagyjuk kicsit lehűlni a vizet.

Mindannyiunk szervezete egyedi és megismételhetetlen, ezért mindenki számára összeállítható egy, vagy több olyan teakeverék, amely kifejezetten az ő egyéni erősségeit és gyöngeségeit veszi figyelembe. Az egyedi sajátosságok szerint összeválogatott gyógynövények mellett vannak olyanok, amelyek bármelyik immunerősítő teakeveréknek alapvető elemeit jelenthetik.

Fertőtlenítő hatása okán a balzsamozó szerek összetevőjeként már a régi egyiptomiak is használták a kakukkfüvet, amely a Kárpát-medencében is honos, rendkívül erős hatású gyógynövény. Teakeverékekbe elsősorban a légzőszervi megbetegedések elkerülése, vagy gyógyítása érdekében tesszük, intenzív íze és illata miatt csak kicsi arányban.

Az orvosi zsálya nem csupán húsételek kiváló fűszere, de a felső légutak egyik leghatékonyabb gyógyítója is. Keserű íze miatt keverékekben szintén csak kisebb mennyiségben javasolt használni. Kisgyermekek, várandós édesanyák kerüljék!

A különféle mentafajok közül az egyik legerősebb ízű és illatú a borsosmenta, amely fertőtlenítő hatása mellett, intenzív illatú illóolajának köszönhetően, az orr- és arcüreget is hatékonyan képes tisztítani. Ha valaki számára túl erős ízű-illatú, keverékekben helyettesíthetjük fodormentával is.

A teakeverékek ízesítésére használhatunk csipkebogyót, bodzavirágot, vagy akár orvosi citromfüvet is, melyek kellemes ízviláguk mellett jelentős immunerősítő hatással is bírnak.

A teák mellett nagy hasznunkra válhatnak a különféle gyógynövény-ágyon érlelt gyümölcspálinkák,

vagy éppen a megfelelő receptúrák szerint elkészített ürmös, vagy forralt borok is. Ne feledjük, jó minőségű ürmös csak jó minőségű alapanyagokból készíthető!

Ne feledkezzünk meg a különféle méhészeti termékekről sem! A propolisz (vagy annak alkoholos kivonata), a virágpor, a méhkenyér mind hozzájárulhat ahhoz, hogy egészségünket a hidegebb évszakokban is megőrizzük.

Fogyaszthatunk bármilyen hatékony receptúra szerint összeállított teakeveréket, az aktív mozgást ősszel és télen sem szabad elfelejteni! Használjuk ki a tél adta lehetőségeket, túrázzunk, szánkózzunk, szaunázzunk.

Szerintem igaz a régi bölcsesség, mely szerint ritka az a hideg fröccs, amely nyáron akkora örömet tudna okozni, mint a metszően friss téli levegőn történt hólapátolást követően a befűtött cserépkályha mellett fogyasztott ízes-fűszeres forralt bor! 

 

Már követem az oldalt

X