Zsálya, vadsóska, hárs – ezeket főzheted be májusban!
A tavasz végéhez közeledve nem csak a kertekben van bőven dolog! A természetben járva egyre több betakarítanivaló is akad, melyeket a friss fogyasztás mellett érdemes mihamarabb valamilyen formában fel is dolgozni. Vegyünk sorra néhányat a most gyűjthető növények közül!
1006 km ÉLETút – Bicikliutunk Pannonhalmáról Csíksomlyóig
2008 őszének egy napsütötte délutánján jóleső és ritka dologtalanságban heverésztünk Erdély egyik patakpartján, amikor cimborámmal összenéztünk: ide el kell jönni bringával is! A gondolatot tett követte, a következő év pünkösdi búcsújára Csíksomlyóra Pannonhalmáról bringával érkeztünk két jóbaráttal.
Piactól a plázáig – Bezzeg régen sem volt minden jobb
Egy barátom szerint neki éppen két évvel később kellett volna születnie, mert egész életében csak azt hallotta, hogy már csak most húzzon bele, egy-két év múlva minden jobb lesz! Régen minden jobb volt – vallják mások. Na de hol van a most? A most pont az a pillanat, amikor már vagy még nem jó? Nézőpont kérdése, és ez a nézőpont az utóbbi hónapok során kíméletlen szembenézésre kényszerített, váratlan közelségbe került mindannyiunkkal. Egy biztos, a korábban végtelen perspektívákkal igéző fogyasztói világ szinte egyik pillanatról a másikra vált múlttá, ráadásul a gondosan kimunkált jövőképek is szertefoszlottak. Maradt az otthon, maradt a helyi, maradt a kézzelfogható közelség és mindaz, ami mellett a múlt és a jövő bűvkörében élő világ jelentős része úgy ment el (megy el?), mintha ott sem volna.
Fenyő, orgona, galagonya – Az első gyűjteni- és befőznivalókról
A befőzés szezonja, a téli élelmiszertartalékok és csemegék elkészítésének dandárja ugyan még várat magára, azonban aki szakítani szeretne az alma-körte-cseresznyekompót szentháromságával, már most, a tavasz második felében is számtalan holmit tehet a kamra polcaira. 
Test, szellem és lélek egysége – Homevágy az Ürmös portán
Homevágy sorozatunkban szeretnénk más megvilágításba helyezni az otthon fogalmát: rámutatni arra, lakhelyünk mennyivel több, mint egy praktikus élettér, négy fal és néhány bútor összessége. Ezúttal Pottyondy Ákos osztotta meg, neki mi mindent jelent lakhelye, az Ürmös Porta.
Hagymahéjon túl: ezekkel a növényekkel festhetsz tojást természetesen
A festett tojások a húsvéti ünnepkör szakrális varázsszerei: a rájuk festett minták, a készítő és a megajándékozott kiléte éppúgy jelentéstartalommal bír, mint a szín, amilyenre megfestik őket. A régiség leányai, ha akartak se tudtak volna boltban vásárolt tojásfestéket használni, a különböző színekben pompázó remekműveket kivétel nélkül természetes, többnyire növényi alapanyagokkal festették. A festő növények között számos gyógynövényt is találhatunk!
Nehéz idők bátor embereket szülnek – Józan paraszti ésszel a koronavírus-helyzetről
Koronavírus. Míg néhány hónappal ezelőtt a legtöbb ember hírből sem hallott róla, ma akarva-akaratlanul meghatározza mindennapjainkat. Míg kezdetben, a tőlünk valószínűtlenül távolinak tűnő Kínában egyre nagyobb problémát okozó járvánnyal csak kevesek foglalkoztak, néhány röpke hét alatt hirtelen testközelbe került, úrrá lett mindennapjainkon. A korábban megszokott életünk fenekestül fordult fel, ráadásul senki nem tudja, meddig tart ez az egész, kit és hogyan érint a betegség – érint-e egyáltalán? Érinti-e családomat, barátaimat, ismerőseimet? Tehetünk-e bármit, vagy megírt sorsunk van a világon? A helyzet s a feladat kétségkívül embertpróbáló, de tudjuk jól: a nehéz idők erős és bátor embereket szülnek. A bátorság azonban nem azt jelenti, hogy nincsen bennünk félelem. Csak azt, nem hagyjuk, hogy az megbénítson bennünket.