Nagyon nem mindegy, hogyan és honnan gyűjtünk gyógynövényeket

Bár odakint most éppen hóvihar tombol, s a mára tervezett gyümölcsfaoltást is el kellett halasztani, valahol legbelül mégiscsak tudjuk, hogy április közepén már tényleg tavasz van – vagy legalábbis annak illenék lenni. Ebben a gyönyörű évszakban pedig nem a gyümölcs-, hanem a gyógynövényszedés ideje van. 

Örökség-kiárusítás: megfizethető lenne az érzés, ami egy százéves szekrényhez kapcsolódik?

„A képen látható állapotú régi szekrény eladó” – szól az egyik internetes piactér képaláírása. Az érezhetően amatőr fotón egy szürke olajfestékkel vastagon mázolt, egykor szebb napokat látott tálalószekrény, rajta egy vidéki sufniszervíz minden szükséges kellékével. A csavarok, olajos flakonok és törött fogú kulcsok borította pult hátterében tűzifa, csorba-zománcos lábasok és egy Simson poros konglomerátuma. A kép alatt pedig a kommentek…

A magaságyás megkönnyítheti a kertészkedést, de okosan kell ezt is csinálni!

A kertészkedés, az alapvető zöldségek, gyógy- és fűszernövények otthoni termesztése napjainkban ismét egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek! A saját magunk által gondozott, vegyszerektől és tartósító anyagoktól mentes, az asztalra frissen kerülő kerti terményeknek a nyilvánvaló egészségügyi és gasztronómiai előnyei mellett ráadásul számos egyéb hozadékuk is van! És sosem lehet megunni: olyan izgalmas és érdekes új trendeket lehet kipróbálni, mint amilyen a magaságyás is. 

Így védekezzünk természetesen a nemkívánatos levéltetvek ellen

A levéltetvek nemcsak a kultúrnövényeket, de akár a szobában tartott, vagy a tél során fagymentes helyen teleltetett növényeinket is megtámadhatják. A levelek, virágok, hajtások nedveit szívogató kártevőknek ráadásul nem csupán az egyedszámuk lehet óriási, de fajszámuk is hetven fölött van! Kétségbeesésre azonban semmi ok, a levéltetű ellen sok esetben akár házi módszerekkel is sikerrel felvehetjük a harcot!

Autista vírusfeldolgozás: Isten nyugosztaljon, Marci!

Marci pontosan tudta a buszmenetrendet. Nem csak a saját utcájában közlekedő járatét, és nem is csak a piros hetesét csúcsidőben. Az összes budapestit. És a villamosokét is. Fejből, minden évben frissítve. Jól emlékezett dátumokra, a történéseket napra, órára pontosan vissza tudta idézni. Emlékezett a születésnapokra, névnapokra. Érdekelték a csillagok, órákon át kémlelte távcsövével az eget. Szerette az esőt, az ablakon kinézve hosszan figyelte az esőcseppeket, a fákat, ahogy a szél fújta az ágait. Marci autista volt. 

Azt hiszed neked szól, valójában önző húzás a természettől: ezért illatosak a virágok

Ha a tavaszra jellemző dolgokat kellene említeni, a madárcsicsergés mellett bizonyára a virágillat is hamar eszünkbe jutna. S bár sokunk számára a friss pompájukban tetszelgő, illatozó, színes virágok valóban egyet jelentenek a tavasszal – Portánkon már kóstolgatjuk is az első ibolyavirágokat – vajon tudjuk-e, miért is jó a növénynek, ha már-már bódító illatfelhőbe burkolja a köré tévedőket?

Nekünk is sokat kell tennünk azért, hogy kitavaszodjon a kertünkben

Bár a minap az egykori kukoricagóré felújítása során még negyven centi mélyen is csak vésővel tudtuk a fagyott talajt feltörni, a felszínen mégis egyre-másra bukkannak ki a legelső tavaszi virágok hajtásai. Morgolódik, keménykedik még egy kicsit az idei tél, napjai azonban minden kétséget kizáróan meg vannak számlálva! Természetes, hogy várjuk a frissességgel teli tavaszt, de azért a sok örömet és csodát rejtő téltől se haraggal búcsúzzunk.

 

A tavasz nemcsak napfényt, hanem tápanyagokban gazdag növényeket is ajándékoz – Ismered a tyúkhúrt?

„Január, február, itt a nyár!” – mondta volt bíztatásként drága Nagyanyóm, mikor az éjszakai tél és a nappalok során egyre erősebbé váló tavasz küzdelmétől tocsogósan sáros tanyai világból kicsit borúsabb kedvvel toppantam be hozzá. Bírom, sőt kifejezetten kedvelem a hideget, várom és minden pillanatát élvezem a tavasznak, de a kettő átmenete mégis minden évben próbára tesz, s idén sincsen ez másként…